Războiul lui Kovesi cu revocații – nou episod

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat Inspecției Judiciare să efectueze cercetări cu privire la activitatea procurorului Mihaiela Moraru-Iorga, revocată recent la cererea sa, precizând că s-au găsit bani și bunuri neînregistrate în evidențe, în biroul acesteia.

„Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție”, se precizează într-un răspuns al DNA, la cererea Agerpres.

Conform sursei citate, într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte.

„Verificând evidențele secției se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată. În rechizitoriu este menționat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri și un stilou, identificate cu marcă și serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și stiloul 8117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece, așa cum am menționat, bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror. Așadar, au fost încălcate dispozițiile Codului de procedură penală și dispozițiile art. 102 pct.10 din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție referitoare la înregistrarea în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte — R11 și păstrarea în loc special amenajat până la soluționarea cauzei de către instanță”, menționează DNA.

Potrivit sursei citate, într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, „împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze”.

Replica procuroarei

Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga a declarat că obiectele despre care s-a spus că au fost găsite nu erau în biroul ei, ci în fișetul unui polițist.

”Am afirmat și susțin în continuare că nu mi se permite inventarierea și participarea la inventarierea dosarelor mele. Am să răspund punctual. Cu privire la acele bunuri care ar fi fost găsite în biroul meu au fost ridicate la o percheziție la domnul Dumitru Mădălin Ionică. Au fost ridicate la o percheziție și a fost dispus sechestru în vederea confiscării. Instanța a fost sesizată, dar pentru că DNA nu are spațiu de depozitare s-a decis păstrarea lor în fișetul unui polițist, deci nu în fișetul meu personal. Această sumă de bani provine de la un denunțător pentru organizarea unui flagrant. Ea a fost fotografiată, s-a realizat și planșa fotografică cu suma de bani. La momentul respectiv flagrantul nu a reușit, iar denunțătorul a considerat că este mai bine ca banii să rămână în DNA. Banii erau sigilați, nu erau la dispoziția mea (…) Ceea ce nu spune doamna Kovesi este faptul că Secția II nu are fișete pentru a păstra aceste bunuri confiscate”, a declarat magistrata într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebată de ce crede că s-a ajuns în această situație, magistrata a răspuns: ”Cu siguranță, pentru că încearcă să mă decredibilizeze”, făcând referire la șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procuroarea Moraru-Iorga a depus la sfârșitul lunii trecute o plângere la Inspecția Judiciară, alături de alți doi magistrați împotriva conducerii DNA. Trei zile mai târziu, Kovesi a cerut revocarea ei și a lui Doru Țuluș solicitare aprobată de Secția de procurori a CSM.

Vezi

DOVADA că DNA stă pe un butoi cu pulbere

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.