Războiul palatelor: reacții din PSD

Social-democrații taxează la unison declarația de vineri a președintelui Klaus Iohannis în care a anunțat că-i „retrage sprijinul” premierului Viorica Dăncilă și îi cere demisia. Aceștia acuză la rândul lor că Iohannis este în campanie și că încearcă să-și acopere declarația cu „evreii” de joi, explicând totodată procedura constituțională.

Gabriela Firea, vicepreședinte PSD și primar general al Capitalei: „Fac un apel public la Președintele României să-și păstreze acțiunile în limitele constituționale ale funcției pe care o ocupă și să renunțe la jocuri politice partizane, așa cum de altfel a promis atunci când a cerut votul alegătorilor.(…) Înțeleg nevoia domnului președinte Iohannis de a-și acoperi declarația total deplasată făcută ieri în legătură cu vizita în Israel a delegaţiei guvernamentale şi parlamentale la cel mai înalt nivel, pentru care a și fost nevoit să-și ceară scuze, dar modul în care a ales să facă acest lucru este total neinspirat. A-i retrage susținerea politică dnei Prim-ministru Dăncilă, este nu numai un gest hazardat, dat fiind faptul că guvernul și implicit premierul au încrederea Parlamentului, nu a Președintelui, ci și unul profund nedrept, care denotă fie superficialitatea evaluării, fie un atac politic, ambele variante fiind inacceptabile pentru șeful statului. În cele 3 luni de mandat ale doamnei Dăncilă, care l-au dezamăgit atât de puternic pe domnul președinte, Primăria Capitalei a înregistrat cele mai mari progrese în relația cu Guvernul României pentru proiecte de o importanță majoră pentru bucureșteni și nu numai”.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: „Eu demult, de mulți ani, am explicat faptul că cererea unei demisii este doar un act de propagandă, de campanie, pentru că demisia este un act unilateral și ți-o dai dacă vrei, dacă ai chef. Deci nu are niciun efect solicitarea de demisie. Să-și imagineze ce s-ar întâmpla dacă premierul, eu sau altcineva ar cere demisia președintelui”.

Liviu Pleșoianu, deputat PSD: ”Președintele știe foarte bine că este în cădere liberă în toate sondajele, ieri a făcut o gafă monumentală, iar astăzi a considerat că trebuie să facă un gest decisiv, așa cum îl poate înțelege domnia sa, având în vedere capacitățile sale intelectuale. A spus câteva enormități. A spus că îi retrage încrederea premierului Dăncilă. Să precizeze exact articolul de Constituție unde scrie că un Guvern devine Guvern prin acordarea încrederii președintelui. A făcut și gafe gramaticale, nu știe diferența dintre a investi și a învesti. Cred că domnia sa nu are capacitatea de a fi președinte al României, a dovedit-o cu vârf și îndesat, chiar zilele trecute când spunea că protocoalele secrete nu sunt treaba dânsului. A făcut referire la decizii ale CCR. Tudorel Toader a făcut referire la decizii ale CCR împotriva doamnei Kovesi. Respectivele decizii nu l-au interesat pe domnul Iohannis”.

Florin Iordache, deputat PSD: „Președintele României este în campanie și cred că este debutul campaniei electorale pentru 2018 din punctul nostru de vedere. Pentru că, din punctul de vedere al Constituției, art. 107, președintele României nu îl poate revoca pe primul ministru. În același timp, orice cetățean poate solicita orice. Deci, în calitate de cetățean al României solicită demisia primului ministru. Nimic nou până aici. Dar, mai departe, constituțional vorbind, încrederea a fost acordată de către Parlament și singura autoritate care poate aproba demiterea Guvernului este Parlamentul. Având o majoritate covârșitoare în acest moment în Parlament, nu se poate pune problema demiterii Guvernului condus de doamna Dăncilă. Din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă nu are nevoie nici de un mandat atunci când face o vizită oficială. Până la urmă, președintele a fost deranjat de succesul pe care l-a avut doamna Viorica Dăncilă în vizita oficială pe care a avut-o în Israel. Succesul este întâlnirea cu președintele, cu premierul, cu o serie de alte autorități la nivelul statului Israel. Înțeleg că în perioada următoare va avea loc o ședință comună a celor două… al Guvernului României și al Israelului, probabil că la București sau la Tel Aviv, nu am înțeles exact unde va fi prima această ședință de Guvern. S-au pus bazele unei colaborări economice și așa mai departe”.

Codrin Ștefănescu (PSD): „Toată chestia cu retragerea sprijinului mă așteptam să o facă când s-a vorbit despe statul paralel, protocoale secrete, nu l-am văzut destul de vehement în situații d-astea. (…) Nu să exporte scandalul ăsta în afara granițelor țării, pentru că nu îi place de guvern, îi place de statul paralel. Nu i-a cerut nimeni să medieze relația între guvern și BNR. Dacă vrei să fii mediator, nu mediezi numai ce îți place ție și ce e ușor. Președintele nu avea niciun drept să atace partidul meu de la tribuna românilor. Evident că nu va demisiona și o să mergem mai departe, pentru că avem multe de rezolvat. Nu-și va da demisia absolut nimeni”.

Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD: „Este regretabil că domnul preşedinte Iohannis iese din matca constituţională, asistăm într-un fel la o revenire a tipului de conflict între preşedinte şi premier, care a fost specific perioadei Traian Băsescu. Cred că preşedintele are obligaţia să colaboreze în limite constituţionale cu premierul, această solicitare nu are nicio legătură cu atribuţiile sale constituţionale, iar din punct de vedere moral este complet nejustificată. Doamna Dăncilă conduce guvernul de trei luni de zile, sunt rezultate bune ale guvernării (…) şi credem că o colaborare instituţională este de preferat oricărui conflict. Israelul este un actor politic important pe scena internaţională, sunt foarte multe firme din Israel care au afaceri importante în România, sunt colaborări la nivelul politic şi economic consistente, iar vizita aceasta nu face decât să consolideze relaţiile între cele două state. Din punct de vedere constituţional, doamna Dăncilă nu avea nevoie nici de aprobarea preşedintelui României şi nici de un mandat, mandatul este dat de lege. Iar dacă cineva ar trebui să îi retragă încrederea doamnei Dăncilă, lucrul acesta ar putea să îl facă doar Parlamentul. Parlamentul este cel care a validat Guvernul, Parlamentul poate retrage încrederea prin procedura constituţională a moţiunii de cenzură. (…) Asistăm de câteva zile la un început al campaniei electorale a preşedintelui pentru alegerile de anul următor, începând cu plimbarea cu bicicleta şi cu toate discuţiile cu BNR, atacurile repetate la Guvern, iar, pe de altă parte, cred că într-adevăr se încearcă o acoperire a unei gafe (declaraţia preşedintelui privind ”înţelegeri secrete cu evreii” pe care le-ar face Dragnea, n.r.), pentru că a fost o gafă sancţionată ca atare şi de presa internă şi de presa internaţională'”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8516 Articole
Author

31 de Comentarii

  1. Genu , Pleșo și cu Jordy se bagă in seamă observând campanie electorală . Mesaj irezistibil pentru colecționarii de găleți.

    • Totzi astia „e baietzi de baietzi”, scolitzi dupa „apelul bocancilor” si totzi astia sunt laudatzi de Sputnik, Sputnik oficina aia de propaganda antiromaneasca a lu’davai ceas!

  2. Am ajuns o tara de balamuc patentat…la asa oameni, asa presedinte…sa ne traiti bine dle.presedinte…
    Dar vine el weekend-ul si recuperam cu totii…fiecare cu ce putem…si unde putem…pe pariu ca vom afla unde isi petrece acest weekend!?

    • Păi unde? ia helicopteul și direcția SIBIU la…Carmeluța. apoi retur tot cu helicopterul….pe banii cui? ghici!

  3. Dragnea si Vasilica tac, vor intra impreuna la instruirea consulantilor evrei ai PSD: pariem ca raspunsurile lor vor fi COPY PASTE, iar Vasilica il va citi dupa biletel?!
    Semianalfabeta Vasilca s-ar face de ras sa raspunda singura la o intrebare pe tema!
    Demisia, semianalfabetilor!!

  4. Daca PSD-ul poate sustine un asa prim-ministru, inseamna ca nu mai au oameni valorosi de loc, iar cei de mai sus care au dat declaratii sunt ….pasibili de PENIBIL!!!!!

  5. Bietul profesoras! Nu mai bine ramanea el la meditatiile si casele lui? Ce deranj, oboseala sa fii presedinte. Trebuie sa si vorbesti, sa si gandesti ( daca ai cu ce!). Greu!

    • Livioara, tu esti naiva (n-as indrazni sa zic proasta), sau asa esti tu?

    • Lamuritorule , las-o jos ca guita scroafa in cotetul SRI te da de gol si-ti pierzi gradul sau remuneratia .

    • Pentru Livia. Parafrazand, daca intelegeti cuvantul , cat de greu , cat de obositor este pentru biata gospodina ajunsa prim -ministru, cu carte (educatie) precara, sa vorbesca , nu mai spun sa citesca cand nu cunoaste toate toate cuvintele din limba romana. Oricum de gandit , nu este cazul. In Romania comunista,, mai ales in primul deceniu de fericire , ministrii aveau 4-7 clase completate cu liceul- curs scurt de 6 luni la fara frcventa. Prin comparatie cu acei semi- analfabeti d-na prim-ministru Dancila se poate considera chiar o itelectuala, chiar daca rad romanii de ea. Vai de Romania cine a ajuns la guvernare, iar d-vs nu vedeti dezastrul adus de toate guvernele neo-comuniste.

  6. vaxilica şi plăvanul ar trebui nominalizaţi la zmeura de aur a politicii mondiale, îi văd de pe acum câştigători, pentru că nu au contracandidaţi, nici măcar la Ouagadougou…

    • Pentru analdo taurigo. Va respect opinia , dar bunul simt elementar va obliga sa nu jigniti presedintele , chiar daca nu-l agreati. In zona rurala se spune plavan la un individ oarecare, dar eu sper ca ati depasit acea conditie sociala, observand ca stiti sa citi si sa scrieti.

    • apreciez în mod deosebit spiritul de observaţie ascuţit de care daţi dovadă, referitor la cunoştinţele mele elementare şi permiteţi-mi să vă întorc complimentul; în ce priveşte apelativele cu care congratulez diverşi indivizi, asta depinde numai şi numai de calitatea, nu şi de poziţia lor în societate. Respectul se capătă prin merite personale, nu prin circumstanţele, să le spunem dubioase, prin care cineva accede într-o funcţie…fiind dovedit ca samsar de case prăduite, în cazul de faţă…

  7. pt livia . Este presedintele Romaniei , amarito ! Iar cei pomeniti in articol , nu au nici un fel de relevanta in fata lui dragnea …nici nu-i baga in seama

    • @lunetistu : Nu e frumos sa ravnesti la ce are altul ! Tu ai vrut galeata rosie , galeata rosie ai primit ! Cumva esti nefericit !

  8. Buna,
    Cu al doilea cel mai mic numar de voturi (cca. 3 milioane) din 1990 pana in 2016 inclusiv,deci cu o reprezentativitate foarte mica PSD taie si spanzura si afunda tara in datorii,fara a face investitii majore. PSD e raul mare al anilor postrevolutie.

    • Draga Oana,
      Romania are 3 milioane de CETATENI. Ceilalti care nu au votat NU EXISTA. Nu ai votat nu ai dreptul sa crtici. Eventual poti doar sa plangi pe umarul altui nevotant ca tine. Pana la urmatoarele alegeri urmeaza sfatul unei „urmase” a lui Bratianu:CIOCU MIC.

  9. Doamnele Dăncilă su-nt nesifonabile din constructie!Presedintele trebuia sa stie ca atunci cand te bagi in tarate,te mananca pigs!Si s-a spart si teava cu oracaieli in toata media independent-pesedista !Noroc ca e vacanta…

  10. nu-mi plac comentariile care in loc sa faca analiza situatiei, pornesc din start cu o judecata de valoare care reprezinta pozitia partidului pe care-l simpatizeaza! este evident ca declaratia presedintelui cu privire la vizitele celor doi politicieni romani in Israel este o gafa inacceptabila! propun sa i se taie 30 la suta din salariu pe luna aprilie! dar ce te faci cu un politician, care neavand in fisa postului dreptul de a face aprecieri legate de mutarea unei ambasade face o declaratie neconsultandu-se cu prim-ministru ( normal ar fi fost ca declaratia respectiva sa fi fost a primului-ministru sau a ministrului de externe) si nici cu presedintele, in a carui fisa de post intra problema? cum este vazuta in exterior o tara cand la nivel de guvernare, cei care au obligatii de colaborare nu o fac? prin urmare, dupa mintea de mea de persoana cu sapte clase, problema trebuia pusa la guvern, la ministerul afacerilor externe, cu participarea ministrului de resort si a primului-ministru si cu ea trebuia mers la presedentie, fara tam-tam si presa! eu mai stiu in istorie unul care si-a luat un angajament personal, in numele tarii ( era legitimat sa reprezinte tara, nu ca acum, cand cel care a facut vorbire nu are nici o legitimare in acest sens), fara sa se consulte si a adus apoi tara in pragul disparitiei! deci cu cat ii scadem salariul presedintelui Camerei Deputatilor? cat ii scadem salariul prim-ministrului Romaniei?

    • Avand opinie de bun simt din partea mea ati trecut in clasa VIII-a. Lasand gluma cred ca ati trecut de mult in clasa superioara. Totusi, se scrie si se spune …presedintie.

  11. s-ar cuveni o reactie de bun simt din partea dnei dancila, sa recunoasca ca functia de prim-ministru este o palarie mult prea mare pentru dumneaei.

    • o reactie de bun simt din partea gemenelor doamne Dăncilă,ca una e la Gubern si ailaltala PSD!Sa le deosebeasca lumea pentru respect,aia de la PSD si-a lasat mustata….

  12. @Radu Dan Mihailescu: aveti dreptate! este presedintie si nu presedentie! deh, la cele 7 clase ale mele se mai iarta, oricum nu se va mai repeta!multumesc de atentionare!

    • Nu iti ajunge pozitia gemenelor Dăncilă(Viorica, respectiv Vasilica)plus Firea (y Vranceanu y Pandele )?Sunt suficiente pentru o pozitie lotus a PSD!

  13. Buna,
    Cu cine defileaza PSD? Cu Iordache(atat poate),cu Nicolicea(in parlament din 1990,o adevara fosila politica,cata imoralitate!),cu Stefanescu(o trompeta a PSD),cu Vasilica(vai mama ei!)cu Dragnea jupan de Teleorman s.a.m.d.Aceasta este cea mai proasta echipa a PSD din 1990 pana azi.Acum nu mai e jupan de Teleorman ,e jupan de Romania. Acestia ne termina!

  14. Trebuie sa ne invatam sa mergem la vot, ca altfel ne mananca pigs-sii. O astfel de conducere in parlament, senat si la nivel de primarie a capitalei, in care s-au strans toate scursorile penale ale societatii si toate toapele cu tupeu si creier de gaina, aduse de un gainar provincial devenit notoriu, nu ne face cinste. Sa ne fie rusine si sa mergem la vot, ca astia ne ciuruiesc si bugetul actual si soarta copiilor nostri in viitor! Asa o discrepanta crasa intre nivelul functiilor si calitatea socio-umana a politicienilor din Bucuresti nu a existat in istorie! Diferenta dintre ceea ce sunt de fapt si ceea ce cred ei ca sunt, este incredibil de mare. Cantitatea de marlanism si mitocanism a navalitorilor din provincie depaseste imaginabilul. Nici pe vremea comunismului nu aveau toapele tupeul sa iasa ca paduchii pe frunte, precum astea de nu-si mai incap in ecranele antenelor! Bine zicea un intelept, ca lumea nu e a celor care pot, ci a celor care vor.

  15. Nu mai are importanta ce comenteaza diverisi membri ai PSD, complici la guvernarile dezastruaose de pana acum ale partidului lor mafiot. Important este ca Dancila Vasilica Viorica este inculta si incompetenta pentru orice fel de functie de conducere, chiar si pentru a conduce o echipa de brutari sau bucatari. Cum poate ea deci sa conduca un guvern cand nu se pricepe la nimic? Asta e problema grava. Calca numai in strachini cu fiecare vorba sau actiune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.