Războiul turco-kurd de la Washington și Moscova

În ciuda apelurilor SUA, Turcia, țară membră NATO, a pornit lupta împotriva ­kurzilor sirieni susținuți de americani, iar acest război se va da în provincia Afrin, la ­granița Turciei, dar președintele turc a anunțat că se va extinde în Manbij, la est, către Eufrat. „Vom curăța Siria până la granița cu Irakul de această mizerie teroristă care ne asediază țara“, a spus Recep Tayyip Erdogan. Războiul se dă în egală măsură la Washington și Moscova.

Imediat ce au înviat speranțele unei noi reapropieri între Turcia și Occident, pe fondul atacurilor asupra bazelor militare ruse din SUA, în spatele cărora s-a suspectat că se află forțele sprijinite de Ankara, decizia Washingtonului de a crea o forță kurdă de 30.000 de militari în Rojava (teritoriul controlat de kurzi în Siria, la granița cu Turcia) a aprins mânia președintelui Erdogan. Nu au fost suficiente explicațiile secretarului de Stat Rex Tillerson, cum că formarea acestei forțe a fost greșit interpretată și comunicată, Erdogan a avertizat că va riposta și a făcut-o. Toate statele din regiune au un interes în acest război. Regimul Assad vrea impunitate și să rămână la putere, Turcia vrea eliminarea unui stat embrionar kurd, Israelul și Arabia Saudită vor ca SUA să împiedice o axă șiită Teheran – Bagdad – Damasc. Dar va fi și un război ruso-american, cu trupe pe teren: Rusia își va apăra capetele de pod din Siria, iar SUA vor încerca revenirea în regiune ca mare putere (au deja 2.000 de militari în Siria).

Sâmbătă aviația turcă a bombardat intens trupele kurde ale YPG. Duminică trupele turce au intrat în provincia Afrin (un buzunar în interiorul teritoriului turc la nord de Alep). Sunt sprijinite de Armata Siriană Liberă, forțele siriene anti-Assad susținute de Turcia. „Sunt 8.000-10.000 de teroriști în Afrin“, a spus premierul Turciei. YPG sunt milițiile Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), susținute de SUA. Pentru administrația de la Ankara este limpede: „PKK, YPG și PYD sunt la fel. Schimbarea numelui nu schimbă faptul că ele sunt organizații teroriste. Ei se joacă în Siria schimbând numele organizațiilor teroriste. Pe cine credeți că păcăliți?“, a spus Erdogan.

În plus, Moscova a speculat sincopa ­turco-americană și a încercat să adâncească falia dintre cele două state. Ministrul rus de Externe a luat partea Turciei și a declarat vineri că „Statele Unite încearcă să formeze structuri alternative de autoritate în zone vaste de pe teritoriul Siriei“, „în contradicţie cu angajamentele asumate privind integritatea teritorială şi suveranitatea Siriei“. Serghei Lavrov a mai acuzat că SUA au înarmat milițiile kurde cu sistemele antiaeriene portabile MANPADS, ceea ce a dus la ­escaladarea violențelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. nu stiam ca RUSIA are baze militare in SUA…multumesc cotidianul pentru informatie :))))))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.