Răzvan Theodorescu, înmormântat cu onoruri militare

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat, astăzi, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu. 

Numeroase personalități au ținut să fie prezente la slujba care a avut loc în Capela mare a cimitirului Bellu ortodox. Printre acestea Petre Roman, Valer Dornean, Ioan Aurel Pop, Adrian Năstase.

 

De asemenea, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a scris câteva rânduri „pentru a aduna, împreună cu toți cei care l-au cunoscut, mărturii care recompun această figură luminoasă a culturii și științei istorice românești“.

În mesajul său, Emil Constantinescu scrie:

„Îmi va rămâne mereu în amintire tânărul întâlnit pe 12 martie 1959, la „Clubul 303″, unde studenții de la Istorie și Drept fuseseră convocați la o „ședință de condamnare” a profesorilor Mihai Berza, Ion Nestor și Dionisie Pippidi, care trebuiau eliminați din învățământul superior pentru că nu se supuneau propagandei de partid și de stat. Sinistrul prim-secretar al Municipiului București, Florin Dănălache, le-a cerut celor trei profesori să dea exemplul unui student pe care l-au educat cum trebuie, iar ei s-au înțeles să vorbească despre „eminentul student Răzvan Theodorescu”. După două săptămâni, a fost dat afară din UTC și din Universitate și trimis la munca de jos. A fost fierar betonist timp de trei ani și s-a putut reîntoarce la facultate în momentul dezghețului din 1963. L-am cunoscut prin intermediul unor prieteni comuni, regretații Zoe Petre și Tudor Berza. Împreună cu Răzvan Theodorescu au format un trio de nedespărțit.

În 1977, când a fost demolată Biserica Enei, apoi în 1986, când a fost demolată Mânăstirea Văcărești, una din vocile care au criticat dărâmarea acestor vechi monumente de artă sacră a fost cea a istoricului Răzvan Theodorescu. După promulgarea Legii Ordinelor Naționale, la 1 decembrie 2000, am semnat decretul prin care i s-a conferit „Ordinul pentru Merit” în grad de mare ofițer, pentru contribuția sa în cercetarea istoriei, artei și spiritualității românești. Ne-am reîntâlnit în fiecare an, din 2002 până în 2019 la seminariile internaționale „Penser l’Europe”, înființate de regretatul Eugen Simion. Cărțile sale „Europa noastră și noi” și „Cele două Europe” au fundamentat integrarea politică, dar mai ales culturală în Uniunea Europeană.

Opiniile noastre politice nu au coincis întotdeauna, dar colaborarea noastră științifică a fost excepțională. Autor al unor lucrări fundamentale, „Bizanțul, Balcanii și Occidentul la începuturile culturii medievale românești (Secolele X-XIV)” și „Românii și balcanicii în civilizația sud-est europeană”, a fost unul din susținătorii înființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația
Levantului, dar și un colaborator apropiat al acestuia, înțelegând, cu erudiția, rafinamentul și subtilitatea care l-au caracterizat, misiunea pe care ne-am asumat-o. Convingerile comune în privința importanței spațiului levantin pentru cultura occidentală și civilizația secolului XXI au condus la o colaborare cu rezultate notabile. Mă refer acum la editarea culegerii de studii „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”, lucrare aparținând regretatului academician Emil Condurachi, inclusă în planul editorial al Institutului de Studii Sud-Est Europene în anul 2019, dar și în colecția „Savanți români în cercetarea Levantului”, lansată atunci de institutul nostru. Apoi, la apariția publicației „The International Journal of Levant Studies”, din al cărei Consiliu Științific a acceptat să facă parte, alături de profesori din Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Israel și Liban. Și, nu în ultimul rând, la Școala anuală de studii bizantine și postbizantine, organizată de institut, al cărei director științific a fost la ediția din 2019.

Academicianul Răzvan Theodorescu și cu mine facem parte din aceeași generație. Ne-am trăit tinerețea și o parte din viața adultă într-un regim criminal, considerând că arma noastră împotriva lui este performanța intelectuală. Astăzi, când ne-a părăsit, Răzvan Theodorescu a lăsat în urma lui o veritabilă școală, pe care tinerii cercetători ai Institutului de Studii Sud-Est Europene și ai Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului au datoria să o ducă
mai departe“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

22 de Comentarii

  1. Alt „securist” plimbat pe aleea crinilor popesti cu armata. „Fie-i taran exact cum si cat a turnat la secu”.

  2. Dar nici pledoaria pefesorului Emil Cohn(stantinescu) nu e convingatoare.

  3. A fost ceata, nu s-a putut filma.
    Intreruperea emisiunii tvr cu consecinta venirii minerilor in Bucuresti.

  4. Cu toate ca anterior l-am criticat, ma doare enorm ca l-am pierdut si pe el. Eram pe trecere la semafor pe Kiseleff lânga MinCulturii si masina de orpise î nfata mea era chiar el, fostul meu profesor. A deschis portiera si a venit spre mine si mi-a strâns mâinile. I-am spus ca vreau sa-l întâlnesc din nou sa stam de vorba la Minister, dar nu mi-a fost cu putinta. niciodata nu m-a refuzat când eram student la catedra de studii sud-est europene din cadrul Academiei de arta din Bucuresti. Tot prin intermediul sau si a celorlalți profesori tot academicieni au intrat ca vizitaor în aula academiei române. pentur mine semnifica enorm. Marcar daca asi mai fi avut o singura data privilegiul de a vorbii cu el, la Arte plastice când urca scarile, studentii spuneau: „vine Razvan!” Pentru toti era RAZVAN. A fost iubit si admirat de toti, a fost respectat si impunator. A fost un aristrocrat artist monden, boem, un fel de Nae Ionescu în mediul academic. Vorbeam despre el cu proful meu din Elvetia, românul V.-I.Stoichita si de ceilalti academicieni. A plecat un dascal desavârsit, una din oportunitatiile mele asteptat de zeci de ani de a fi discutat îndelung cu el, stiind ca ma voi prezenta elocvent si ca-i voi face cinste, asa cum i-o reproseasem la despartirea noastra din ’98. A fost si ramâne ultima ratio o cinste pentru România, un reper al românismului prin evocarea majestuoasa a culturii si civilizatiei românesti.

  5. Dumnezeu să-l ierte!
    N-a fost nimeni din partea Israelului ca recunoștință pentru participarea răposatului, ca ministru al culturii, la mânăria cu holocaustul?
    PS Treaba cu șantierul este, desigur, o minciună. Dacă era adevărată nu-l primeau să-și termine studiile și nici nu-l făcea cercetător științific imediat ce-a terminat facultatea.

  6. @_aracheus-MMV_
    si eu l-am „admirat” cand a reusit sa vanda din patrimoniul national, iahtul regal Libertatea (acum „Nahlin”)… ceilalti s-au impotmolit si le-a fost frica… lui NU !
    Daca ramanea profesor si academician avea tot respectul meu ! Cand s-a bagat in politica si afaceri a cazut de pe piedestalul culturii romanesti…
    De altfel, „de morti sa pomenim numai de bine”…

  7. Nu intzeleg de ce, daca moare ilici de Bucuresti, ateist , banii sunt cu programa?

  8. Nu-mi vine a crede…! Constantinescu emil, Petre Roman, Adrian Năstase sunt numite personalitati; poate ale …. Mai au putere sa se gudure printre romani dupa binele care l-au lasat, morman de fiare vechi, omv petrom, tigari aeroport, harti geologice instrainate… Va vine vremea, sa vedem cine va v-a insoti si pe voi, unul cu coarne sigur…

  9. Bellu ortodox;
    nimeni n-a cautat-o pe Elodia la sefardim,
    cimitiru de peste drum:
    -nu exista motive!
    („prestigiu” e motiv sufficient,
    mai!)

  10. Cand moare Petrica Roman oare ce mai scriem?Dacă ești om de cultura nu te faci frate cu Iliescu și Roman.Fsn alias PSD au distrus și furat tara la anii aceia.Degeaba vorbim de ce mare academician era omul asta care nu mai este.A fost șef la tvr, politic bineînțeles.Tot ce se aseamănă se aduna.

  11. Onoruri militare, da, pentru ca a facut parte din clica conducatoare, nu din prostime. O sa il ia in primire “arhitectul” in care credea, sa il “odihneasca”.

  12. – au lipsit piliescu și boikhan ca să întregească soborul criminal

  13. Si noi muritorii sa*i aducem elogii acestui Constantinescu pentru monumentala scrisoare ( dw la Muselim Selo) adusa acestui prieten care este si el un parinte al LEVANTULUI, o nascocire a geologului pentru a mai ingurcita niste gologani de pe spinarea romanilor. Este o vorba in Cartea Sfanta ca omul e facut tot pe invers, adica nu face binele pentru care a fost creat ci raul, asa si maestrul constantinescu in loc sa ne vorbeasca despre plusvaloarea adusa tarii din cercetarile geologice ca raspuns la cheltuielile facute de Statul Roman pentru desavarsirea lui ca inginer sau din marile realizari ca sef de tara ales de popor el ne arata din marile lui preocupari care nu folosesc poporului care-l intretin/ la nimic…

  14. A fost ceea ce s-ar numi un intelectual perfect.
    Nu prea vad alta personalitate din cultura noastra care ar putea sa-i fie egala. Avem o intreaga pleiada de mascarici, impostori si profitori……[Rumburak]

  15. Despre morți numai de bine, însă d-nul Constantinescu după ce ne-a păcălit pe toți cei care l-am votat sa ajungă președintele României, face acum elogii lui Răzvan Theodorescu sluga lui Iliescu.Bravo!

  16. De morti numai de bine! DUMNEZEU SA-L IERTE! Dar vreau sa spun ca nu sunt de acord cu aceste ceremonii militare la inmormantarea unor civili,care probabil nici nu au facut armata.Aceste ceremonii sa fie numai pentru MILITARI.Nu pentru orice femeie,care a primit o decoratie de la un presedinte CHIOR.

  17. folosesc aceste onoruri si ploconeli? Comparati inmormantarea Seniorului cu cele foste si actuale, tovarasesti!..

  18. Am poposit sa zicem în carentele si reproșurile foarte grave împotriva D-ul Răzvan The. în celelalte articole de aici. Si știu ca aveți mulți dreptate. M-am despărțit de el în ’98 în reproșuri si imputări, cele pe care am amintit anterior. Chestia cu Holocaustul pe teritoriul României, manuale de istorie paralela, business-ul class efectuat în numele Enciclopediei ca sa pleci sa faci turism 5* la Taj-Mahal, pentru 12 minute de emisie, prieteniile sale cu lighioanele din PSD (baronii si analfabeții dar si criminalii de la FSN, cochetăria cu buticurile cu pretenție academica de unde uitasem sa adaug ca „lunar” cărămizile de bani salariu ridicate cu punga de plastic, etc..etc. Da! Exista si aceasta fațeta întunecata a degradării sociale la care prin conformism si oportunism D-ul răposat le-a adoptat complice conjurativ nu din convingere ci poate din resemnare. O imputare grava i-am adresat ca nu eu sunt loser-ul acestor vremuri ci Domnia sa prin titlurile si funcțiile obținute si cum au fost acestea exersate. Nu îi venea sa înțeleagă. Isi apară prietenul pe monstruosul ion Iliescu si clanul pervertiților din Francmasonerie; Cine își mai aduce aminte la TVR de 1 septembrie 1990: Dijmarescu, Isarescu, , Roman si alte reptile. Atunci am sesizat ca tara este vânduta, Revoluția era iremediabil pierduta.

  19. „Aceste ceremonii sa fie numai pentru MILITARI.”

    Poate ca asa sunt, sub diverse acoperiri ! Din seria nesfarsita: Steaua ingropa Dinamo (1948). Feriti-va de omul-mic si de omul-span !

  20. Ca acest intelectual , plecat dintre noi , dat ,,pe brazda “ de comunisti prin teroare si ,condiții impuse “ si acceptate au fost si sunt si alți intelectuali din ziua de azi . Romanii nu il vor uita cat rău a putut sa faca romanilor ,,fara sa vrea” , acest convertit in ale comunismului , dar pentru o ,, paine albă” vorba tataicului lui Rafila . Si uite ca societatea romanesca ,,merge” spre mai rău. Analfabeții functionali vor deveni maturi si vor conduce România catre si ,,mai bine”. Sa fi fost ,,preten” intim al lui Ilici- KGB spune tot. Arestarea la ordinele lui Ilici , ministrul tineretului , a studenților ,,colindători” , care in anii ‘60 au ieșit in strada sa ceara sărbătorirea legală a Sfântului Craciun , va rămâne in amintirea generațiilor de romani . Numai vorbim de crimele din Decembrie 1989 si Ianuarie 1990. Unde ridici preșul afli de faptele antiromânești ale comunistilor soldate cu victime . Iar ironia soartei romanilor este ca azi sa ajungem sa ne conducă urmașii înaintașilor acelorași comunisti . Parca suntem blestemați .iar floarea elitelor veritabile se afla in Occident , refuzând comunismul, iar România pierde oportunitățile .

  21. Con spune:
    9 FEBRUARIE 2023 LA 6:23
    Tov. Razvan a fost scula lui Ylici bagat-o noua in coaste, se ne pierdem in lucruri desharte, ca sa nu vedem Adevarul, pe care poporul il ashteapta mai bine de 30 de ani, de la lovilutzie incoace. S-a dovedit un aparatkin (cred ca este corect termenul), necesar mai ales atunci, asha cum shi emanatul nostru recunoashte. Dar, totushi shi el a intinat de vreo citeva ori, CCauzea de esentza khazara, cu toate ca Razvan se vroia de vitza neaosha de boieri vechi, asha cum le sta bine la cei ce se fac ca muncesc. Ultima oara, presimtzea el ca va fi intrebat dincolo shi deci a luat apararea lui Vulcanescu, shi asta nu se iarta, asha cum s-a intimplat ku Caramitru, de la serialul TV din dec.89, shi care a pus in scena Negutzatorul din Venetzia, piesa interzisa pe mapamond, datorita imperialishtilor khazari. La inmormintare s-au inghesuit speriatzi shi ei de spectru coasei ce-i apasa infabil, o gramada de khazari, dar nu totzi cei importantzi au stat la poza. Tov.Florian vinatorul de Legionari (numai aia Verzi, ca Roshu ca la stop nu are voie de la Rabyia lui), nu s-a perindat pe acolo. In rest de mortzi numai de bine. Speram ca shi emanatul nostru Ylici nu va face vreo ghidushie sau pozna de a lui, ka kauza sa se intineze shi cu el. O zi buna. Con

  22. Si nu suntei invidiosi ca a avut parte de onoruri militare ? , de cosciug de lux ? Si trimis la Bellu ? Da ! Dar sa nu fii in locul Decedatului !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.