Reacții la demisia lui Iohannis. Cine se bucură, cine critică

UPDATE Președinta POT, Anamaria Gavrilă, care îl susține pe Călin Georgescu, afirmă că demisia lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni marchează „sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță”. Totodata, intr-un alt mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după demisia lui Iohannis, lidera POT a anunțat că „urmează revocarea lui Bolojan”.

„Turul 2, Înapoi! Românii și-au recâștigat demnitatea!

Obligarea lui Iohannis să plece de la Cotroceni este primul pas pentru restabilirea democrației în România. POT cere ferm Turul 2, înapoi! Românii au ales deja finaliștii în primul tur!
Plecarea lui Klaus Iohannis reprezintă sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță.
Klaus Iohannis a fost cea mai mare jignire adusă românilor, simbolul unei puteri corupte și îngenuncheate în fața intereselor sale mici și egoiste.
Astăzi, România are o șansă reală de a-și reface drumul către democrație, dar acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât alegerile sunt confiscate de aceleași grupuri de interese care au ținut țara în loc.
Scrutinul impus de Guvern pentru luna aprilie este ilegitim, o încercare de a controla rezultatul și de a fura din nou votul românilor.
Facem apel la toți românii: este momentul să ne ridicăm, să cerem ceea ce ne aparține! Turul 2 trebuie să revină, iar vocea poporului trebuie să fie ascultată!
Deși POT este un partid mic, datorită faptului că este liber și că urmărește ceea ce isi doresc romanii a devenit cel mai puternic partid din Parlament.
POT este vocea schimbării și luptă pentru ca fiecare român să își recapete dreptul la vot liber și reprezentativ”, a scris Gavrilă, într-o postare pe Facebook.

Călin Georgescu a reacționat, pe rețeaua X, după ce Klaus Iohannis a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al României. El cere reluarea turului 2. (detalii AICI)

Ministrul de Interne, liberalul Cătălin Predoiu, a declarat că l-a surprins demisia președintelui Klaus Iohannis și a subliniat necesitatea că “semnalul clar“ pe care România trebuie să-l dea piețelor financiare și partenerilor externi este acela de a fi “o țară predicitibilă“.

“Nu știam acest lucru (demisia șefului statului – n.r.). M-a surprins și pe mine. Nu aș vrea să fac alte comentarii decât legate de ceea ce avem de făcut în continuare. De 10 ani, România s-a bucurat de stabilitate politică și economică. Asta a adus și pace, și liniște, și prosperitate. În perioada următoare, trebuie să ne orientăm pe aceste obiective, România să rămână ancorată în arhitecturile politico-instituționale internaționale care i-au garantat și pacea, și securitatea, și liniștea, și prosperitatea. Agenda politică ce urmează pentru fiecare dintre partide trebuie desfășurată în așa fel încât să dăm un semnal clar piețelor financiare, partenerilor noștri externi că România este o țară predictibilă, cu o clasă politică care știe să o guverneze, să o gestioneze și care are în vedere interesele mari, largi ale cetățenilor. Toate sunt legate de această predictibilitate, de felul în care noi înțelegem să ne desfășurăm viața democratică și politică, astfel încât nici cetățenii și nici companiile să nu aibă de suferit din pricina unor turbulențe economice sau politice“, a afirmat Predoiu, luni, la Senat.

Întrebat dacă va prelua președinția interimară a PNL după autosuspendarea lui Ilie Bolojan, ca urmare a exercitării temporare a funcției de șef al statului, Cătălin Predoiu a spus: “Discuția este prematură. Urmează să avem ședință în partid astăzi“.

Traian Băsescu a spus, luni, despre demisia preşedintelui Klaus Iohannis că este un act de laşitate. (detalii AICI)

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că nu a știut de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție.
El a fost întrebat dacă Iohannis s-a consultat cu liderii coaliției pe acest subiect. “Este un act unilateral. (…) Nu am știut de acest anunț“, a spus Ciolacu, la Parlament.

Întrebat de jurnaliști dacă Iohannis era o povară pentru candidatul coaliției la prezidențiale, Marcel Ciolacu a răspuns: “Nu sunt un mare fan al președintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată“.

În context, premierul a subliniat că Iohannis l-a numit ca șef al Executivului întrucât a fost obligat de Constituție.

“M-a numit fiindcă a fost obligat de Constituție, fiindcă a existat o majoritate. Chiar dacă ești președintele României, nu numești după capul tău“, a precizat Ciolacu.

El a dat asigurări că Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției la alegerile prezidențiale. “Da, cu certitudine“, a fost răspunsul președintelui PSD.

Întrebat despre varianta ca Ilie Bolojan să-și dorească să rămână mai mult la Cotroceni, după ce va prelua interimatul ca șef al statului, Ciolacu a replicat: “Eu vă spun că Crin Antonescu este candidatul coaliției și va rămâne candidatul coaliției“.

Liderul AUR, George Simion, a reacționat imediat pe Facebook după anunțul de demisie făcut de președintele Klaus Iohannis.

„E victoria voastră. Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a transmis George Simion.

Lidera USR, Elena Lasconi, spune că demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu, mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare, şi nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină ţara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile ruşilor, cine ne apără de manipulare.

“Un președinte rupt de realitate, defazat și fără nicio grijă față de oamenii care și-au pus încrederea în el!

Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin?
După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, și o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale democrația s-a făcut fărâme și acest lucru nu îi poate fi iertat.
Mă bucur că presiunea pusă de USR în Parlament l-a scos pe Iohannis din adormire și nu ne vom opri aici. Avem nevoie să reașezăm instituțiile statului ca să lucreze pentru cetățeni, nu pentru vremelnici cocoțați în funcții.
Acum, e nevoie de noi toți, e nevoie să repunem România pe drumul corect. Avem nevoie de adevăr, dreptate și un lider autentic care să țină direcția spre Vest!”, a scris Lasconi pe pagina sa de Facebook.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, afirmă, după anunţul demisie preşedintelui Klaus Iohannis, că acesta a plecat, dar nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân.

”Klaus Iohannis a plecat. Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân”, a scris pe Facebook Nicuşor Dan, la scurt timp după ce Iohannis şi-a anunţat demisia.
”Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii!”, a adăugat Nicuşor Dan.
Candidatul Coaliţiei, Crin Antonescu, a declarat, luni, că decizia preşedintelui a fost una înţeleaptă, el arătând că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare care ar fi adus o temă falsă, practic, pe agendă, mergând până la un referendum.

”Nu avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o preşedintele. Avem proceduri constituţionale. Preşedintele Senatului preia postul de preşedinte interimar. Guvernul rămâne stabil, toate celelalte lucruri se desfăşoară normal”, a spus Crin Antonescu, la Parlament, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis.

”Cred că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare care ar fi adus o temă falsă, practic, pe agendă, mergând până la un referendum. Deci, cred că decizia preşedintelui a fost una înţelaptă şi sigur că procedăm în consecinţă”, a arătat candidatul comun al coaliţiei.

Întrebat dacă interimatul lui Ilie Bolojan ar putea să schimbe jocurile în cursa pentru Cotroceni şi să existe o competiţie între Ilie Bolojan şi el, Crin Antonescu a spus că este exclus acest lucru.

Președinta Asociației Municipiilor din România, Lia Olguța Vasilescu, a precizat, luni, că varianta pentru președinție pe care merge în continuare coaliția este Crin Antonescu, iar prim-vicepreședintele PNL Emil Boc a spus că Antonescu ”poate asigura continuitatea procesului democratic în această țară”.

Olguța Vasilescu și Emil Boc au fost întrebați, după ședința Asociației Municipiilor din România, în legătură cu informațiile vehiculate potrivit cărora coaliția nu ar mai susține candidatura lui Crin Antonescu, în actualul context.

”Astăzi, cei trei lideri ai coaliției au fost prezenți în sală alături de primari și absolut toți au declarat că varianta pe care merge coaliția este Crin Antonescu și pe care o susținem toți, inclusiv noi, primarii”, a spus primarul Craiovei, Olguța Vasilescu.

La rândul său, Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a menționat că cei 109 primari din Asociația Municipiilor din România au spus că România are nevoie de o susținere solidă pentru candidatul coaliției, Crin Antonescu.

 

”El nu este doar Crin Antonescu, persoană fizică, el este acela care astăzi poate asigura continuitatea procesului democratic în această țară și a împiedica România să revină la practici ale trecutului totalitar. Gândiți-vă, se repetă la indigo istoria, suferim de o amnezie istorică, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voința poporului și au dus la dictatură și la războaie. Astăzi pregătim un asemenea teren, de zdruncinare a democrației, de distrugere a ei din interior, iar pentru asta cei care credem în valorile democratice, și aici prin AMR, repet, avem 109 primari care spun Nu autoritarismului și Da democrației. Eu nu spun că democrația e perfectă, nu spun că n-avem probleme în teritoriu, dar infinit soluția mai bună este să corectăm ceea ce nu funcționează, nu să aruncăm odată cu apa din covată și copilul prețios care-i democrația”, a completat Boc.

Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.

Recomanda 6
Author

5 Comentarii

  1. din cateva mii de primari dupa afirmatiile lui Boc doar 109 il sustin pe Crin si ”apararea” Democratiei de tip Basescu&Boc PNL/PD-L etc…vorba lui Elena:”Noi suntem urmasii lui Traian basescu”

  2. @Valter COJMAN spune:
    10 FEB. 2025 LA 16:44
    ”Daca se ajungea la vot si era suspendat si apoi la referendum, pierdea toate privilegiile.”

    Primul mandat „nu se pune” ? Mulţumesc .
    În rest , s’auzim numai de bine că de rău suntem sătui !

  3. Problemele grave sunt departe de a se fi diminuat. Predoiu va fi numit președinte al PNL, iar ăsta e la fel de încruntat de Iohannis. După mintea lui, cu dulapul au fost „10 ani de prosperitate”. E bolnav grav, vede absolut distorsionat situația gravă și a României. Doar în ultimii cinci ani ne-am îngropat în datorii, de la 37 la sută la 55 la sută din PIB și ne îndreptăm foarte rapid spre 60 la sută. Iar viitorul preș al PNL vorbește de „prosperitate”…

  4. Din punctul meu de vedere, a auzit de tribunalul de la Haga și i-a intrat frica in oase plus forțarea de la Bruxelles dau america, încât, a decis să anunte, dar nu am văzut demisia scrisă negru pe alb! Deci, mai avem de așteptat 2-3 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.