
Livrările de gaze rusești către Europa prin gazoductul TurkStream au stabilit un nou record săptămâna trecută, potrivit calculelor TASS (Russian gas supplies to Europe via TurkStream set new record last week) bazate pe datele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG), relatează TASS.
|
Între 3 și 9 februarie, peste 390 de milioane de metri cubi au fost pompați prin stația de comprimare Strandzha-2 de la granița turco-bulgară (continuarea onshore a secțiunii offshore a TurkStream). Acesta este un record săptămânal absolut pentru livrări de la punerea în funcțiune a gazoductului în ianuarie 2020. Maximul anterior a fost înregistrat luna trecută, cu 376 de milioane de metri cubi pentru săptămâna 13-19 ianuarie.
Tot săptămâna trecută, recordul pentru livrările zilnice prin gazoduct a fost depășit de mai multe ori, ajungând la 56,7 milioane de metri cubi luni, 10 februarie.
Gazoductul TurkStream, care merge din Rusia în Turcia prin Marea Neagră, are o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi de gaz și este conceput pentru a aproviziona Turcia și țările din sudul și sud-estul Europei, inclusiv România, pentru că și noi putem aduce gaze de aici, ceea ce, probabil, se și întâmplă. Având în vedere că importăm cantități uriașe prin Bulgaria, sursa acestor gaze este piața turcească iar proveniența nu poate fi decât rusească sau azeră.
În prezent, TurkStream este ultima rută activă pentru aprovizionarea cu gaze rusești a Europei, după ce tranzitul prin Ucraina a fost închis. Punctul de plecare al TurkStream este stația de comprimare Russkaya, construită lângă Anapa.
Anterior, TASS, citând datele ENTSOG, a raportat că livrările prin gazoductul TurkStream către Europa au atins un record de 1,56 miliarde de metri cubi pe lună în ianuarie. În 2024, transportul pe această rută a crescut cu 23% până la 16,7 miliarde de metri cubi. O cantitate record de 7,6 miliarde de metri cubi din acest volum a ajuns în Ungaria.
La 27 ianuarie, Budapesta a primit asigurări din partea Bruxelles-ului că îi va oferi garanții de securitate energetică, inclusiv să încerce să obțină reluarea tranzitului de gaze al Ucrainei din Rusia, să prevină întreruperea tranzitului de petrol rusesc prin conducta Druzhba și să protejeze conducta de gaze TurkStream de atacuri. Ca răspuns, Ungaria a fost de acord să prelungească sancțiunile sectoriale ale UE împotriva Rusiei pentru încă șase luni după 31 ianuarie.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.