Record istoric de preț al electricității

Prețul mediu de piață mediu al bursei de energie OPCOM de la București pentru luna noiembrie a fost de 1.050 lei/MWh, adică cel mai mult din istorie, arată datele centralizate ale platformei de tranzacționare.
 Recordul lui noiembrie vine după recordul lui octombrie, luna care deținea, până acum, recordul nedorit de cea mai scumpă lună în energie. Cu peste 300 de lei/MWh s-a scumpit curentul față de septembrie, un fenomen care nu este specific doar României ci marii majorități a țărilor europene. Cu toate acestea, în România, față de alte piețe ale UE, ajustarea a fost cu mult mai brutală, de la începutul anului, prețurile înregistrate la noi urcând cu peste 400%.
Acum un an, în luna noiembrie 2020, prețul mediu al pieței spot a fost de 237 de lei/MWh, deci prețul de acum este de patru ori și jumătate mai mare decât cel înregistrat în luna corespunzătoare din anul precedent. Pe tot anul 2021, prețul mediu este de 495 de lei/MWh.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Motive

Printre motivele „exploziei” prețului electricității se numără scumpirea gazului. Gazul este una dintre materiile prime pentru producerea de curent electric, iar petrolul a înregistrat și el, la nivel global, o urcare a prețurilor. Dincolo de asta, presiunea tot mai mare pentru energie verde venită din partea Uniunii Europene a dus la o creștere a prețurilor la certificatele pentru emisii, de care producătorii de energie electrică pe bază de combustibili au nevoie pentru a funcționa. Aceste certificate pentru emisii au fost impuse prin Sistemul European de Tranzacționare a Emisiilor, iar prețul lor, care s-a mărit în ultima perioadă, intră și el în costurile de producție pentru companiile care produc curent prin ardere de combustibili. Scumpirea acestor certificate este așadar un alt motiv care explică creșterile la energie
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1069 Articole
Author

7 Comentarii

  1. ”Minciuni și fraze-i totul ce statele susține,
    Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin”. (Eminescu, 1874)
    „The state lies in all languages of good and evil; and whatever it says, it lies-and whatever it has, it has stolen.”(Nietzsche, 1883 sau după)

  2. Cum ar fi ca guvernul de la Bucuresti sa alinieze si salariile si pensiile la veniturile spoot din Austria, Germania sau Franta. Avem preturi ca in Occident, dar salarii ca la noi. Asta-i realitatea romaneasca pe care gugustiucii nostri bruxelezi nu indraznesc s=o puna pe tapet!. Cumva au alta valoare certificatele verzi la Bucuresti fata de Bruxelles?. Nici vorba!. Noi suntem in urma Ieuropei cu vreo 30 de ani si vom ramane asa. Doar o vaca de muls!. Acuma adevarul este ca avem si niste boi. Pe ici, pe colo….si cu care coana Ieuropa se intelege foarte bine!. Necazul va incepe cand auriferii vor reusi sa scoata gloata din noroi si se vor pune in fruntea bucatelor. Atunci sa te tii democratie si egalitate, dupa cum vedem pe la unele adunaturi. Vai si amar..

  3. Am notificare cu 1.43462 lei/kwh la curent (2x mai mare) si 0.88844 lei/kwh la gaz metan (5x mai mare) de la 01.01.2022. Asistam (ca nu facem ceva) la facturi cu 4 cifre inainte de virgula ? Oare directorasul ala de firma de stat a calculat cat va pierde din cresterile astea ? Atentie unde ii va sta capul !

  4. Bataia de joc a martzafoilor de Liberali, huo mincinosilor !

  5. Aberațiile si prostiile corupte ale guvernelor României din ultimii 5 ani au dus la situația dramatică de astăzi pentru imensa majoritate a românilor.
    Cel mai mare preț la energia electrică din România il are compania de stat ELECTRICA!!!!
    SA SPUNĂ GUVERNANȚII CUM S-A AJUNS LA ACEDT PREȚ! E UN STAT HAIN CARE NE JEFUIESTE? Așa a fost si este statul român reprezentat de niște NEMERNICI
    Si corupți?

  6. Ministrul Popescu se lauda intr-o emisiune tv ca are pe timp de iarna un consum de 200 metri cubi de gaz la o casa pe pamant!. Poate in visele matale dl ministru!. Sau poate furnizorul ti-a aranjat contorul ca sa nu te supere!. Realitatea din viata cotidiana este mult mai dura. Impuscatul ne spunea sa ne mai punem o haina pe noi ca sa rezistam. Iar astia de acum ne indeamna sa facem economii ca sa trecem peste iarna. Cu buzunarele goale ( ati uita cumva ca golanasul Catzu a inghetat salriile si pensiile in 2021 si totusi salariul mediu a crescut!!) si cu sufletele pustiite, nu ne mai ramane decat sa ne amintim de 21-22 !!. Stai sa vina frigul si facturile compensate si mai discutam!!

  7. Păi nu au vrut mioriticii s-o ardă „dă dreapta” în stil neoliberal, acum au ciocu mic , că au gura plină de UE. În neoliberalism energia electrică este exclusiv pentru palate, cociobele se luminează la opaiț și asta trebuie făcut cu economie că sau scumpit uleiul și chibriturile. Ce mama măsii de treabă, fiți ecologiști și protejați planeta, nu o mai poluați cu(editat), mâncați și voi mai puțin și eco ceva orez din plastic și o bucățică de șuncă artificială cu o felie de polistiren dietetic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.