Redefinirea sărăciei în America

Adminsitrația Trump studiază modalitățile de redefinire a pragului sărăciei in America, o măsură ce i-ar putea pune pe unii americani în situația de a nu mai beneficia de programe sociale, scrie Bloomberg. Potrivit unui raport al Casei Albe, administrația urmărește să schimbe ponderea inflației în stabilirea pragului sărăciei. Formula actuală a fost folosită zeci de ani.

Limita sărăciei este stabilita la de trei ori costul coșului zilnic minim și e ajustată odată cu creșterea prețurilor. A fost stabilită pentru prima dată în anii 1960. În 2018, una din patru familii de americani care câștiga până la 25.900 de dolari pe ani era considerată sub limita sărăciei (în funcție de numărul de membri). Cei sub limita sărăciei beneficiază de alimente la preț redus sau de programe precum Medicaid.

Presa de peste Ocean arată că prin încercarea de a redefini limita sărăciei, Donald Trump dorește să reducă numărul americanilor asistați social. Președintele a și declarat, în decembrie 2018, că milioane de americani apți de muncă continuă să beneficieze de programe sociale. ”Scopul este să-i transformam pe cei dependenți în americani independenți și să-i îndreptăm spre o carieră”, a spus Trump.

O măsură similară a urmărit și fostul președinte Barack Obama, în 2014, însă a fost foarte criticată de Partidul Democrat și a fost abandonată. Anul acesta, raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă arăta că 40 de milioane de cetățeni americani trăiesc în sărăcie, 18,5 milioane trăiesc în sărăcie extremă, iar 5,3 milioane trăiesc în condiții similare cu cele din Lumea  Treia. Raportorul ONU a mai arătat că SUA au una dintre cele mai mari rate ale inegalității dintre statele vestice și a criticat decizia lui Donald Trump de a-i scuti de o serie de taxe pe cei mai bogați americani.

Opinia americanilor despre sărăcie este foarte polarizată. Un sondaj realizat în 2018 de Pew Research Center arată că 52% dintre americani consideră că oamenii sunt săraci din cauza unor circumstanțe pe care nu le pot controla și doar 31% consideră că ca saracia este consecința lenei. Ultima opinie este însă împărtășită de circa 50% dintre simpatizanții republicani și de doar 18% dintre cei ai democraților.

La întrebarea ”de ce o persoană este bogată?”, media răspunsurilor arată că 43% dintre americani consideră că motivul e munca intensă, în timp ce 42% susțin că este vorba despre avantaje. 71% ditre simpatizanții republicanilor susțin că munca este secretul îmbogățirii, în timp ce 62% dintre democrați arat că avantajele sunt cele care ajută la acumularea unei averi mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Dau bonuri alimentare fara numar la toata populatia afro si jumate din latino..Pai pana cand?Ca la noi nu mai ajunge..Ce a ajuns SUA,Raiul pe pamant?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.