Referendum inedit în România

Locuitorii din Sebeș sunt așteptați, duminică, la referendum, pentru a răspunde dacă sunt de acord cu achiziționarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului.

Ideea achiziționării acestui laborator a venit după ce la Sebeș au avut loc, în ultimii ani, mai multe proteste, în care mai mulți oameni acuzau că sunt companii care prin activitatea lor poluează, iar la dezbaterile publice organizate de autoritățile de mediu susțineau că poluarea este cancerigenă, potrivit Mediafax.

Întrebarea la care locuitorii municipiului Sebeș vor răspunde cu DA sau NU, la referendumul de duminică, este: “Sunteți de acord cu achiziționarea de către Municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului din Unitatea Administrativ Teritorială Sebeș și suportarea din bugetul local al Municipiului Sebeș a cheltuielilor privind achiziționarea, funcționarea și utilizarea acestui laborator?”

Primăria Sebeș a transmis, recent, într-un comunicat de presă, că referendumul este valabil dacă se prezintă cel puțin 30% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este valid dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Astfel, pentru a atinge pragul de 30%, trebuie să iasă la vot 8.000 de persoane, primarul din Sebeș, Dorin Nistor, fiind optimist că acest lucru se va întâmpla.

„La un scrutin pentru alegerile unui primar la nivelul municipiului Sebeș se prezintă între 12.000 -14.000 de alegători, iar pragul de 30% presupune 8.000, deci este ușor de atins. În ceea ce privește interesul oamenilor pentru acest referendum, cred că de-a lungul timpului s-au pronunțat destul de vehement prin întrebările puse pe probleme de mediu, în concluzie consider că duminică pot să-și întrerupă un pic din program pentru a participa la acest referendum”, declara primarul Dorin Nistor.

Întrebat dacă este necesară organizarea referendumului pentru această achiziție, Dorin Nistor a răspuns: ”Există două componente importante, pe de-o parte legea privind protecția mediului, specifică foarte clar că pe tot ceea ce înseamnă strategii de mediu este obligatoriu să se facă informare și consultarea populației. Pe de altă parte există discuții și corespondențe cu cei de la Agenția pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului, care ne informează că și municipiul Sebeș intră în monitorizarea pe rețelele naționale, monitorizarea calității aerului, și că ne aflăm în zona doi ca zonă de monitorizare și nu există depășiri la niciun fel de substanțe care ar putea afecta aerul, deci nu există depășiri dincolo de limitele legale. În concluzie, orice pas în această direcție trebuie făcut în colaborare cu cei de la APM și instituțiile subordonate Ministerului Mediului”.

Laboratorul care va fi achiziționat va fi acreditat și agreat de Ministerul Mediului, a mai spus Dorin Nistor.

”Ar fi extraordinar ca pe lângă oamenii pe care-i vom angaja noi pentru a utiliza acest aparat să vină și o echipă și de la minister, tocmai pentru a nu a avea discuții despre modul în care s-au făcut măsurătorile. Vom încuraja și ONG-urile și persoanele private să vină ca voluntari, să participe din când în când la aceste măsurători, pentru a exclude orice discuție sau orice îndoieli”, a afirmat Nistor.

Costurile pentru achiziționarea laboratorului mobil de monitorizare a poluării se ridică la peste 1 milion de lei, iar referendumul costă 20.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. „… rezultatul referendumului este valid dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente” !! E prima oara cind vad idiotenia asta (probabil ca se mai intimpla doar la „alegerile” din Burundi si Insulele Capului Verde, ca rezultatul unui referendum sa fie decis de procentul celor cu drept de vot si nu de cel al votantilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.