Referendumul secesionist aduce două alarme false în Irak

Armata irakiană se pregătește să preia controlul asupra granițelor externe ale regiunii kurde din Irak, iar Bagdadul a suspendat zborurile internaționale către aeroporturile din regiunea autonomă a kurzilor și a anunțat că va prelua controlul asupra celor două aeroporturi internaționale din Kurdistanul irakian. În plus, guvernul irakian a cerut statelor care au reprezentante diplomatice în Kurdistan să își închidă aceste misiuni și să nu mai importe petrol din această regiune, decât cu acceptul guvernului central de la Bagdad. Dacă adăugăm că la granița Turciei cu regiunea kurdă din Irak au loc exerciții militare și că guvernele irakian și iranian au anunțat că au în vedere organizarea unor exerciții similare la granița estică a Kurdistanului, se poate crea perspectiva unui conflict iminent.

Toate aceste decizii luate la Bagdad, Ankara și Teheran vin la nici o săptămână după organizarea referendumului pentru independență din Kurdistan. Peste 92% din cetățeni au votat în favoarea desprinderii de Irak, la o prezență de circa 72%. Referendumul nu a fost recunoscut de cele trei capitale amintite, dar nici de țările vestice.

În ciuda deciziilor dure luate de Bagdad, situația din Kurdistanul irakian nu dă semne să escaladeze. Cel mai important cleric șiit din Irak, ayatollahul Ali al-Sistani, a vorbit recent despre „frații noștri kurzi“ și drepturile lor constituționale, o referire la acuzațiile kurde cum că Bagdadul nu aplică prevederile referitoare la autonomia zonelor kurde și beneficiile lor economice. Nu în ultimul rând, rolul trupelor kurde din Siria, Forțele Democrate Siriene, este esențial în strategia SUA, iar recent, acestea au reușit să elibereze de sub ocupația organizației Stat Islamic o regiune bogată în petrol.

Cât privește Turcia, puterea regională care se opune independenței Kurdistanului irakian, Ankara ar avea mai mult de pierdut de pe urma unui conflict diplomatic și economic. Politica ambivalentă a Turciei față de kurzii irakieni spune multe: Ankara acuză că un Kurdistan independent ar duce la o resurgență a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, însă comerțul cu petrol la granița kurdă înflorește și aduce profit. Ankara acuză trupele kurde că sunt organizații teroriste, însă le-a permis accesul prin Turcia pentru a salva localitatea siriană Kobane de furia Statului Islamic. În plus, Turcia a trimis trupe în Kurdistan și le-a menținut acolo, „la cererea guvernului kurd“.

Toate acestea sunt realități care indică nu izbucnirea unui război, ci că independența Kurdistanului nu va fi proclamată imediat, referendumul având doar rolul de a legitima acest deziderat, de a-l aduce în atenția marilor puteri și de a pune presiune în marile capitale. Independența iminentă și, apoi, războiul ce i-ar urma, se vor dovedi, cel mai probabil, alarme false.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.