Pe model feudal. Reformă blocată, ca să nu lase fără putere baronii locali

O reorganizare administrativ-teritorială a României este absolut necesară,  a spus Mircea Coșea. Posibilitățile de dezvoltare  se întrepătrund  și  nu  vor mai exista regiuni foarte sărace, explică profesorul de economie la un post Tv.

”Deci România trebuie, înainte de orice altceva, să facă o reformă administrativ-teritorială, nu neapărat politică, adică câte primării… ci în așa fel încât să se întrepătrundă posibilitățile de dezvoltare”

Lipsa de voință politică lipsește deoarece această reformă va lăsa fără putere baronii locali, a mai explicat Coșea. Economistul s-a referit și la noua Lege a pensiilor. Avem teorii, dar nu și planurile concrete, pentru că nu există bani.

„România e o țară care e, din punct de vedere a structurii, o țară slab dezvoltată de tip african. African anii ’50-’60. Nu vorbim de venituri, ci de marile deosebiri între regiunile economice ale țării, mari deosebiri între zonele țării: Bucureștiul e un oraș cu un venit pe cap de locuitor și o bogăție comparabilă cu marile orașe din Occident, Suceava și partea de sud-est nu sunt comparabile cu nimic, sunt pe primul loc la sărăcie.

Cât ești stăpân, baron pe o regiune săracă poți face lucrurile mult mai ușor pentru că practic n-au concurență economică, acolo e stăpânul care are pe toată lumea într-o anumită zonă, e de tip feudal.

Principala problemă e teama de a face acest lucru, pentru că pierzi puterea politică, marile partide…. PNL nu mai e așa mare, dar PSD are o rețea de putere pe aceste zone. Dacă se face o reorganizare teritorială, pierde, se amestecă lucrurile, nu pot să mai fie controlate așa. Deci toată speranța e într-o altă viziune politică. Unii vorbesc câți cetățeni să fie la o primărie, dar nu asta contează, contează să se distrugă această rețea colectoare de voturi”, a declarat profesorul de economie.

Despre noua Lege a pensiilor

„Continuă acest joc de tergiversare pentru că ei n-au bani, pur și simplu e un haos. Legea asta trebuie să rezolve problema pensiilor sociale. Aceste pensii sociale nu sunt pe contributivitate, nu se poate să le incluzi în bugetul pensiilor pe contributivitate. A fost o chestiune de, să zicem, solidaritate, oamenii ăia pe la CAP sau pe unde erau n-au avut contributivitate, dar să fie plătiți separat din bugetul statului, iar bugetul pensiilor să rămână pentru cei care au contribuit. Nu poți să mărești punctul de pensie mai mult la unii și mai puțin la alții pentru că e contributivitate, principiul unicității contribuției. Deci deocamdatăe un haos general”, a conchis Coșea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

 1. Zice Mircea Cosher, acest dinozaur lasat de Brucan, nelipsit de pe sticla. Cum e moi cu economia socialista, la care erai premiant?

 2. Sa apartii celei mai sarace tari din EU, o tara de sparanghelisti slugi prin Europa , manelisti, bugetari, asistati social, condusa de cei mai incompetenti politicieni cu diplome de la taraba, este rusinos.Polonia e exemplu de tara excomunista care comporta cu demnitate si este respectata de tarile europene . Noi….

 3. Nene penzionarule, politica s-a schimbat mult fata de anii cand erai prin politica. Impartirea teritoriala se va face cand trebuie, cum trebuie, unde trebuie. Deocamdata, nu s-a „copt” una dintre conditiile obligatorii: cine trebuie.

 4. De ce ar face aceasta schimbare? Nu ar mai avea escrocii-ideali mentori in zona Moldovei gen Buzatu, Solomon, turnătorul plus destui și de la PNL, apropo, am înțeles că primăria PNL din fieful lui Buzatu au semnat și intrat în PSD candidand pe listele PSD! Nu e bășcălie, sunt articole in presa online cu poze și acte.

 5. …pt cei trei crai de la rasarit-19;08/19;09/109;16-oricat v-ati caca pe voi, are dreptate…in alta ordine de idei, mai iesiti si voi in lume…cum suna sigla usr-ului intr-o campanie, incercati si cu o femeie!…si mai lasa dracu’bipolarismul asta nickoidal, hotaraste-te, unul si bun!…scuze, una si buna!…bine, pt inceput merge si mai purie, sasie, stirba…scorul conteaza!…

 6. Bineinteles ca are dreptate ! O reforma administrativ-teritoriala este absolut necesara. Ganditiva la Romania cu 14 judete de ex. …se schimba multe. In bine ! Culmea este ca acesta a fost un subiect negociat atent si acceptat de Dragnea si Iohanis inca din 2015.

 7. Barbarul legionar de la 19:48 e turbat ca nu ajunge la tejghea, sa-si cumpere o vata pe batz.

 8. …mi-ai facut un compliment adevarat, increzatorule!…tu crezand ca ma insulti, dar asta este problema de functional…sa consideri legionarii ca ar fi fost barbari denota o crasa lipsa de cultura, in general, dar mai ales istorica, in particular…faptul ca aduci vba despre tejghea si inaltime imi spune ca esti un pitic frustrat, undeva pe la 1,60…iar amintirea produsului-vata pe batz-ca, indiferent de varsta biologica pe care o ai mintea ta a ramas blocata in varsta copilariei cand, la o mare sarbatoare, in satul tau din baragan se facea targ, la cativa ani- scrancioc, tiribomba, vata pe batz…roata norocului, femeia cu barba!…oricum, multam fain ca ai raspuns la stimul, am un proiect, nu stiu cum sa botez unitatea de masura a prostiei…cu siguranta includ ceva si din nick-ul tau!…

 9. „tu crezand ca ma insulti”

  Eu nu fac eroi din netoti:
  – elogierea legionarilor in public este interzisa penal;
  – impartirea teritoriala este batuta in cuie in Constitutie, deci, n-o face Dan Diaconescu Direct.

 10. Daca nu exista dezvoltare asta din cauza acestor PARAZITI ingrasati de neocomunistii PSD

 11. …pt fluidul increzator:iar iti dovedesti incultura!…stii ce inseamna a elogia?…doi:intre impartire teritoriala si reorganizare administrativa in/a teritoriului sunt diferente colosale…si nu in ultimul rand: esti unul dintre cei care nu realizeaza cum, in prostia lor, ajuta la instaurarea unei dictaturi cum nici in nazism nu s-a vazut!…forma suprema este interzicerea gandirii-bine, pe tine si cei asemanatori nu va va afecta, asta este starea voastra naturala, beatitudinea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.