Retrospectivă Corneliu Porumboiu la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid şi Platforma Noilor Realizatori, asociaţie profesională spaniolă dedicată promovării artei cinematografice, organizează în perioada 19-23 octombrie o Retrospectivă a filmelor regizate de Corneliu Porumboiu. Ciclul de şase filme, de la scurtmetraje din anii studenţiei la cel mai recent lungmetraj, va fi difuzat în cadrul secţiunii Premio Mirada Internacional a Festivalului Internaţional de Film de la Madrid, unde vor fi difuzate alte peste 200 de pelicule în perioada 16-25 octombrie.

Corneliu Porumboiu a asistat ieri, 19 octombrie, la inaugurarea retrospectivei pentru a prezenta cel mai recent film pe care l-a regizat, Comoara, şi pentru a participa la o discuţie în prezenţa publicului cu criticul de film Javier Tolentino, realizatorul emisiunii de film „El séptimo vicio“ la canalul public spaniol Radio 3.

Comoara

Filmul Comoara, lansat anul acesta, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Cannes cu Premiul Un Certain Talent şi cu Premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Pelicula a fost deja prezentată în Spania în cadrul secţiunii Zabaltegi a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

Astăzi, regizorul va avea o întâlnire cu presa de specialitate la sediul Institutului Cultural Român din Madrid, iar de la ora 20.00 va prezenta la Cineteca madrilenă scurtmetrajul Pe aripile vinului (2002) şi documentarul Al doilea joc (2014), recompensat cu Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul de Film Astra din Sibiu şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2014.

Poliţist, adjectiv, marele câştigător al Galei Premiilor Gopo

În zilele următoare vor fi difuzate lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006) şi Poliţist, adjectiv (2009), distinse cu câte 12 premii fiecare la festivaluri internaţionale de prestigiu precum cele de la Cannes, Copenhaga, Buenos Aires ori Cotbus, dar şi scurtmetrajele Visul lui Liviu (2004) şi Călătorie la oraş (2003).

Retrospectiva este realizată de Festivalul Internaţional de Film din MadridPlatfoma Noilor Realizatori în colaborare cu Institutul Cultural Român, Academia de Cine şi Cineteca din Madrid şi cu sprijinul Acción Cultural Española (AC/E), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Regizorul Corneliu Porumboiu este binecunoscut şi apreciat de public în Spania, în ultimii ani peliculele sale fiind selecţionate de festivaluri din San Sebastian, Barcelona, Valencia ori Lanzarote şi incluse în cicluri de film organizate de diverse instituţii cu sprijinul ICR Madrid la Zaragoza, Huesca, Léon, Girona, Granada şi, bineînţeles, Madrid.

Premiu de prestigiu pentru Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Val al filmului românesc, fiind recompensat cu numeroase premii la festivaluri internaţionale, dintre care le amintim pe cele de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes: Premiul Cinefondation pentru scurtmetrajul Călătorie la oraş (2004), Premiul Caméra d’Or, pentru pelicula A fost sau n-a fost? (2006), Premiile FIPRESCI şi Un Certain Regard pentru filmul Poliţist, adjectiv (2009) şi Premiul Un Certain Talent pentru Comoara (2015).

Institutul Cultural Român de la Madrid promovează succesele recente ale cinematografiei româneşti, dar şi filmele de arhivă, prin susţinerea participării la festivaluri de profil, organizarea de cicluri tematice în colaborare cu festivaluri, filmoteci şi autorităţi culturale spaniole. Din 2010, ICR Madrid organizează anual, în luna decembrie, Zilele Filmului Românesc, cel mai amplu festival dedicat exclusiv creaţiei cinematografice româneşti şi cineaştilor români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.