RMGC a cerut închiderea minei în 2006

Propaganda companiei RMGC (Roşia Montană Gold Corporation) pe toate canalele de informare din ţară ne copleşeşte cu nevoia localnicilor de a găsi un loc de muncă. Românii simţitori din ţară sunt înclinaţi să accepte exploatarea completă a resurselor minerale din perimetrul concesionat de Gabriel Resources pentru locuri de muncă, indiferent de pierderile şi costurile pe termen lung pentru cei care posibil ar lucra 17 ani!

Se face că minierii, care s-au închis în mină să forţeze guvernul şi parlamentul să accepte fără cârtire un proiect păgubos pentru toţi românii, nu au ieşit să protesteze în 2006, când la cererea acestei „providenţiale” firme care a cerut ANRM (Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale) să închidă exploatarea existentă din epoca Ceauşescu. RMGC a cerut închiderea minei aşa cum se vede clar din adresa acestei agenţii nr 881/13.04.2007 (fotocopie) în calitatea sa de posesor al licenţei de exploatare nr 47/1999.

Gurile rele afirmă că exploatarea veche s-ar fi închis pentru că n-a mai fost rentabilă şi statul trebuia să o subvenţioneze.

Oare posesoarea licenţei 47/1999 va face faţă imperativelor unei exploatări de 26 de ori mai mare decât cea închisă în 2006, dacă n-a fost în stare prin „bogata expertiză” să-şi ajute aliatul la licenţă să fie rentabil şi să asigure în continuare locurile de muncă pentru cei pe care-i manevrează acum ca să ceară redeschiderea exploatării?

Cum să iei drept temeinice afirmaţiile dlui Tănase, director executiv la RMGC, că proiectul lor va continua ceea ce s-a început şi exploatat anterior? Dacă ar fi fost vorba de continuitate, s-ar fi asigurat munca la parametrii rentabili până la obţinerea avizelor multiple necesare mega-proiectului dorit.

De fapt, singura continuitate pe care contează RMGC este cea a licenţei 47/1999. Conţinutul licenţei NU mai este cel iniţial, care se referea doar la exploatarea în suprafaţă a masivului Cetate, mega-proiectul are în vedere exploatarea până la adâncimi de 300-400 m şi a munţilor Cârnic, Orlea, şi Jig.

Cred că o hartă este absolut necesară ca să fie clar pentru oricine ce se va întâmpla la Roşia Montana. Cea de a doua imagine conţine amplasarea haldelor de steril şi a iazului de decantare deasupra oraşului istoric ABRUD.

Ce splendid se va dezvolta Roşia Montană cu patrimoniul cultural ”salvat” şi destinat turiştilor este clar din imaginea 3 D prezentată de mărinimoasa firmă care va dezvolta proiectul ca să aducă doar locuri de muncă şi profit României şi nouă românilor…

Bine ar fisă-i vedem între românii care caută locuri de muncă şi pe aceia care să îşi pun problema şi găsesc soluţia ca resursele noastre minerale să fie exploatate la scară umană, pe termen lung, fără cianuri şi în folosul dezvoltării propriei noastre ţări. Poate o licări această idee şi între cele dezbătute de Parlamentul României.

Dr. Ioana Bogdan Cătăniciu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.