România cere OSCE şi să intervină în cazul şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

Preşedintele României, Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create în zona de securitate de pe Nistru.

O declarație în acest sens a fost emisă de președinția română ca urmare a reținerii celor trei angajați ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, relatează UNIMEDIA.

Ieri, 5 februarie, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, contabila şi şoferul instituţiei au fost reținuți în zona de securitate de pe Nistru. Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Preşedintele României a luat act cu profundă îngrijorare de reţinere și consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, „cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”.

Traian Băsescu consideră că reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria.

Pe lângă reţinerea de către structurile de forţă transnistrene a directorului liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, şi altor doi angajaţi ai şcolii, au fost reţinuţi şase membri ai contingentului moldovenesc de pacificatori prezenţi la faţa locului. Ulterior, toate persoanele reținute au fost eliberate, însă banii au fost confiscați.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.