România, cimitir de companii

În 2010, au intrat în insolvenţă afaceri de 17,4 miliarde de lei, echivalentul a 2% din totalul veniturilor generate de companiile din ţara noastră, arată datele transmise de Oficiul National al Registrului Comerţului. Cel mai lovit domeniu a fost, de departe, comerţul, urmat de industria prelucrătoare şi de construcţii.

Cifra de afaceri a companiilor care au intrat în insolvenţă în 2010 a fost de 17,4 miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult decât în 2009, arată datele transmise The Money Channel de ONRC. Cu alte cuvinte, anul trecut, au intrat în insolvenţă companii care generează 2% din cifra de afaceri a tuturor firmelor din România. În total, aceste companii angajau 108.000 de persoane.

Municipiul Bucureşti conduce detaşat, la nivel naţional într-un clasament al judeţelor după valoarea insolvenţelor, cu 3,3 miliarde de lei. Urmează, la o distanţă considerabilă, judeţele Arad şi Buzău, unde cifra de afaceri a companiilor în insolvenţă a fost de 1,3 miliarde de lei, respectiv, 993 de milioane.

După cum era de aşteptat, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul au fost cele mai afectate domeniu. În 2010, au intrat în insolvenţă companii cu afaceri de 7,3 miliarde de lei în anul precedent, conform statisticilor ONRC. Aceste firme din comerţ aveau peste 20.000 de angajaţi. A fost lovită şi industria prelucrătoare, unde insolvenţa a afectat anul trecut afaceri de 3,8 miliarde de lei, cu aproape 40.000 de salariaţi. În construcţii, veniturile firmelor cu probleme au fost de 2,3 miliarde de lei, iar în transport şi depozitare, de 1,7 miliarde.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.