România donează motorină pentru fermierii din R. Moldova

O a doua garnitură de 26 de vagoane-cisternă pline cu 1 317 tone motorină a ajuns vineri, 5 aprilie, la Ungheni, în Republica Moldova, un cadou al României pentru țara vecină, relatează Stiripesurse.md.

Combustibilul va fi distribuit agricultorilor din R. Moldova care au avut de suferit de pe urma secetei din vara anului 2022. În total, 4.000 de tone de motorină vor fi donate agricultorilor din Moldova. Ca să se facă astfel de livrare gratuită, este de presupus că acest combustibil a fost scos din Rezerva de Stat a României, fiind achiziționat anterior de la furnizorii privați, pentru că statul nu deține vreo rafinărie unde să-și proceseze petrolul.
Potrivit Agenţiei Rezerve Materiale a Moldovei, vagoanele-cisternă ajung astăzi la baza petrolieră de la Căușeni, unde vor începe măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator pentru determinarea indicilor calitativi ai motorinei.
Ulterior, combustibilul va fi repartizat beneficiarilor în baza unul grafic întocmit de Agenția Rezerve Materiale.
Nu numai motorină trimite România în Moldova, ci și gaze și energie electrică. Nu se știe dacă gazul și curentul trimis peste Prut este de fiecare dată plătit.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1088 Articole
Author

29 de Comentarii

 1. Vrajeala pentru useristi! Daca agricultura moldovenilor ar sta in aceste ‘ajutoare’ de imagine dadea faliment de mult.Procentul covarsitor de petrol si gaz le-au venit moldovenilor numai de la rusi si la preturi de ras. Odata ce actualul guvern prooccidental va disparea, relatia Moldovei cu Rusia va reveni la normalitate. Tinerii din Moldova nu se impresioneaza la auzul unor astfel de pomeni. Ei vor sa traiasca intr-un stat al lor numit Moldova. La fel si rusii din republica pentru care Moldova este patria lor.

 2. De ce nu au fost facute cadou fermierilor romani? Curent, gaze, bani, motorina, toate…moca! De ce, in conditiile in care 70% dintre „moldoveni” au votat impotriva unirii cu Romania, la un referendum? Chiar atat de prosti am ajuns?? Cine mai face ca noi??

 3. Asa si noua tara asta ce ne da? Noi cei care suntem in ea? Taxe marite, furt la banii de sanatate, pensie, accize peste accize la tigari alocol sucuri masini, furt la ambalaje, furt la ce vreti voi. Dar stati linistiti, de mai bine de 15 ani romania tot baga cate 100-200 de mii de euro periodic, uneori de 2 ori pe an, ajutor de stat nmerambursabil. Cumva nu stim noi si tara asta este pe plus. Nu traieste din bani imprumutati si isi permite astfel de cadouri. Serios. La mine in casa daca as manageria asa finantele, sigur nu mai aveam casa. Adica veneau creditorii si o luau. Pe cine dracu sa mai votezi care sa fie competent si sa nu duca tara asta spre prapastie?

 4. Mă, ai dreaq ,. și cîtă donație de motorină aș avea nevoie și eu,..Oare de mă declar stat independent,..donează ceva motorină și pentru mine ??

 5. Si ei ne dau noua moldovence frumoase si moldoveni care fac trafic cu refugiati islamici…..[Rumburak]

 6. De unde să dai când ești dator? Numai anul acesta s-au împrumutat cu 15 miliarde de euro nimeni nu știe pt ce.
  Pricină pt dușmanii româmnilor de a băga bota-n gard.

 7. @Calin
  Nu-i mare filozofie: cele 15 miliarde reprezinta in mare parte valoarea facturilor neachitate anul trecu, rostogolite pe primul trimestru al noului an, pentru a avea si noi un deficit cu o singura cifra.

 8. Voi va imaginati ce smenarii si ce spagi se vor face cu cisternele acelea cazute plocon pe capul moldovenilor?……[Rumburak]

 9. marele scurs Te poti declara urs in hibernare autonoma si iti dau astia motorina, apoi iti masoara metanu din basini, carbonu din caverna, te sondeaza in statistici sa vada daca ti cu ursu’ sau ba si iti da o adeverinta ca esti autodeterminat sa fii gascan de indopat. bafta la vanatoarea de fluturi din stomac !

 10. Ori specula moldovenească ori combustibil pentru front.Cat tupeu poți să ai stat idiot român? De ce să ajuți tu fermierii români,de ce? Las-i sa falimenteze după care sa cumpere cineva ,cu dedicație ,fermele și pământurile arabile românești? De ce credeți voi că s-au făcut marea cadastrare (cu heirupu’) in romanica? Ia ziceți voi care sunt scopurile ascunse? Dacă credeți minciunile deontologilor sunteți fraieri.

 11. România donează motorină pentru fermierii din R. Moldova-CARE MOTORINĂ AJUNGE SIGUR ÎN REZERVOARE UCRAINENE ! ȘI BINE FACE-SĂ-I POLUEZE PE EI! ROMÂNI ! ALE VOASTRE SUNT SAPELE,CAZMALELE-ÎNTOARCEREA LA NATURA TATĂ!

 12. Motorina asta se va opri fix la Kiev. Bah, se-ntalnira hotii cu prostii?

 13. fermierii din Respublik Maldovskayia s-au descurcat
  si spun ca au obtinut 2 ani la rand mai multe zeci de milioane de tone de cereale,
  porumb,grau si se cară.

 14. Încă o dovadă că abilul și grijuliul nostru premier sabotează pregătirea tarii noastre pentru apărare, în cazul invaziei militarilor ruși în România.Pai ce e mai sensibil pentru apărare decât lipsa motorinei pentru tancuri,transportoare blindate și lansatoare de rachete.Si a găsit modalitatea de a masca sabotajul la adresa siguranței naționale,găsind motivația că o donează fermierilor din statul vecin Moldova,pentru câteva mii de voturi,și nu fermierilor români din Romania, care după ce măsuri a luat Ciolacu,plesnesc de bunăstare și fericire,și nu au nevoie de motorina gratis de parcă calamități naturale au fost numai la vecini nu și la noi.Si de unde a luat mii de tone de motorina ? De la rezerva de stat.Si pentru ce au fost înființate rezervele naționale ale statului român? Pentru apărarea siguranței naționale,unde pe primul loc se află apărarea teritorială.De unde mai ia armata țării noastre motorina daca Ciolacu a dat-o la Republica Moldova pe gratis,în cazul unui atac surpriză pe canalele Dunării de către desantul rus pentru ocuparea porturilor dunărene românești,pentru interzicerea exportului de cereale din Ucraina? Nu are motorina armata in caz de criza pentru că nu mai este la rezervele statului.Credeți că vor da rafinările rusești din Romania,sau mi bine zis cu acționariat majoritar rusesc cum ar fi LUKOIL,MunaiGaz sau Petrom armatei romane? Sigur le vor opri,motivând că sunt in revizie,înscenând niste accidente care de fapt sunt incendieri intenționate a sferelor de combustibil din rafinării pentru ca sa nu mai ajunga în posesia armatei.Si iată cum genialii nostrii conducatori,comasatii-Ciuca și Ciolacu,doi într-unul ca nesul la plic,vor fi decorați personal de Putin cu Steaua Rusiei pentru credința și loialitate, pentru măsurile lor de ajutorare a Moldovei,scutindu-l pe el,că au nevoie mai mare de combustibil împotriva Ucrainei.

 15. @Steaua Rusiei pentru credința și loial
  Sezi bland ca nu ne ataca rusii decat daca ne mananca-n cur. De ce ne-ar ataca? Sa isi complice viata cu o tara care geme de datorii si sa le plateasca ei, sa dea de mancare la clasa politica & atarnatorii de la noi? Poate ai uitat ca la rusi sahul e sport national, nu tzurca, asa ca pe cocioc!

 16. Pe fermierii romani i-a omorat economic statul zis toman cu importuri la liber de cereale si produde agricole din afara UE din Ucraina. Apicultura la fel.
  Dar e darnic cu moldovenii.

 17. Povesti…odesa e gara finala…e pentru urcaci…nu mai au nimic,energie electrica,gaz,motorina… Cargill Monsanto trebuie ajutati.

 18. Sa intrebat cineva daca fermierii din Romania nu ar fi avut si ei nevoie de un asemenea cadou fara bani ?

 19. Este o vorba romaneasca, frate, frate, dar branza-i pe bani.
  Suntem incredibili,ajutam moca Ucraina, Moldova, iar de Romania , de nevoile ei , nu se mai ocupa nimeni.
  Oare mai gasim in alta parte, prosti ca politicienii romani?

 20. Dimitrie spune:
  08 apr. 2024 la 18:00
  Nu sint prosti ,sint cretini ,asa ia fatat mama lor !

 21. moacă motorina pt. moldoveni,iar fermierilor români nu li se dau subvențiile!UE nu mai agrează pt.români,fertilizarea cu ingrășăminte chimice,vrea să interzică irigarea culturilor,sa interzică utilizarea ierbicidelor…..Mai nou romănii nu mau au voie să-și fertilizeze terenurile agricole cu gunoi de grajd.Garda de mediu,apli amenzi uriașe celor care ingrasa terenul cu bălegar……………………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 22. E trafic de orice pe motiv ajutoare, dar se spala bani, banii ajung la cine trebuie. Tot ce înseamnă agricultură și pomicultura din Republica Moldova este la vânzare în România! Tarabele sunt pline cu produse de peste Prut, din ukraina, Polonia, Grecia, Egipt, Maroc, Spania, Eritrea, toate aceste tari sunt in uniunea europeana 😉 că e comerț european sau intercomunitar european!

 23. Asta in timp ce fermierii din Romania platesc preturi astronomice pentru motorina si benzina…
  Tara de cacat, cu conducere de cacat care isi bate joc de poporul roman, in special de pensionari si de fermieri.

 24. Parcă Maia era cu coada pe sus că sunt independenți energetic, că Puie Mutin şi tot aşa. Păi asta e independența?
  Viteji cât cuprinde dar cu mâna întinsă la cerşeală? Aşa v-au învățat domnii Soroş şi Schwab? Parcă ziceau că Maia şi tovarăşii ei sunt cei mai grozavi progresişti de viitor, cei mai frumoşi şi liberi şi aşa mai departe.
  Păi aşa, cu cerşeala? Ăsta e succesul?
  Vai, vai, Măițo…

 25. Bună!
  Rusii din RM nu sunt ungurii de la noi spune:”Odata ce actualul guvern prooccidental va disparea, relatia Moldovei cu Rusia va reveni la normalitate. Tinerii din Moldova nu se impresioneaza la auzul unor astfel de pomeni. Ei vor sa traiasca intr-un stat al lor numit Moldova. La fel si rusii din republica pentru care Moldova este patria lor.
  INDIVIDUL ACESTA E UN TICĂLOS!
  RUȘII I-AU SUBJUGAT , LE-AU SCHINGIUT LIMBA SI MUTILAT NUMELE DE FAMILIE I-AU DEZNATIONALIZAT!
  La proști prinde propaganda rușilor!

 26. Nu tara este problema! Nu mai atacați Romania! Scursurile de bipezi din funcții politice sunt problema!
  Ei îți cer biruri peste biruri apoi îți cer să si mori pentru ei ca resursele sa nu ajungă în mâinile altora. Îți impun sa mori pe front că așa au scris in hartii.
  Observați ce psihopați sunt?
  Daca dau lege sa beti cianura, voi beti?

 27. Cereale – Wikipedia
  ro.wikipedia.org › wiki › Cereale
  Cerealele sunt o grupă de plante din familia Gramineae care cuprinde: grâul, secara, triticale, orzul, ovăzul, porumbul, sorgul, meiul și orezul.

  -cum mm lor au bagat porumbul si orezul la „cereale” ???????

  -nu puteau baga porumbul,
  asta stim!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.