România, în topul țărilor unde s-a scumpit mâna de lucru

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 5,3% în UE şi cu 5% în zona euro, în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În perioada ianuarie-martie 2023, comparativ cu primul trimestru din 2022, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Bulgaria (15,7%), România (14,3%) şi Lituania (13,2%), în timp ce alte patru state membre UE au raportat creşteri de peste 10%: Estonia (12%), Croaţia (11,3%), Polonia (10,7%) şi Belgia (10,1%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 14,3% în perioada ianuarie-martie 2023, iar costurile non-salariale un avans anual de 14%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5% în perioada ianuarie-martie 2023, iar costurile non-salariale un avans anual de 6,1%.

În primul trimestru din 2023, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 16,9% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 21,8%.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 21,8% în construcţii, cu 16,9% în industrie şi cu 15,4% în servicii.

Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. S-a scumpit… A crescut salariul minin de la 400 de euro la 440. Avem cel mai nenorocit stat, cel mai neperformant guvern si cel mai sarac popor. Sanatatea este jalnica, agricultura muribunda, invatamantul se chinuie sa nu moara iar presa arunca titluri jenante de genul” avem cea mai mare crestere economica, suntem tigrul Evropei”, „avem cea mai mare crestere salariala”, „avem cea mai mica rata a inflatiei”. Pe aia cu „cele mai mici preturi”, mi-e jena sa o spun.
    Incet, incet si cu eforturile cele mai mari din Europa, presa va fi la acelasi nivel de competenta ca si guvernul Romaniei, daca nu va face un minim efort de a fi un formator de opunie realist si echidistant si nu va oferi poporului informatii reale. Pretul carburantului in Ro este de 1,8 euro iar in Italia de 1,2 euro in vreme ce salariul minim in Ro este de 450 de euro iar in Italie de 1300 de euro. In alte tari din Europa, reportul este mai favorabil cetateanului(Germenia). Nu s-a modificat nimic, ci au schimbat scaunele intre ei. Cotidianul ducea steagul elegantei in presa. L-a lasat bjos si s-a aliniat cu plebeii presei din Ro. Este cel mai rau semn cum ca raul ne-a acaparat total.

  2. este un ”tocator de bani”…teorile statistice dupa care se fac estimarile nu sunt corelate cu logica, cu realitate ”bagi” niste cifre si-ti iese din program rezultatul, omitand variatiile iarna-vara, variatiile datorata sarbatorilor cand apar prime, cheltuieli suplimentare, etc. o institutie cu i… pt i…zarea populatiei, in loc sa tineti sute sau mii de angajati inutili si pt care sa se cheltuiasca in afara de salariu, utilitati si poate chirii pe cladiri, mai bine ati renova scoli sau i-ati recalifica lucratori in servicii publice, sunt multi care au in vitrina anunt ca angajaza…

  3. de ce sa mai muncesti in romania daca statul descurajaza munca cinstita si o taxeaza ca pe un viciu? pai hai sa vedem, cand te angajezi, patronul iti spune ca nu poate plati decat salariul minim si restul in mana (cand isi mai aduce aminte), concediu platit canci, echipamente corespunzatoare la fel deci tu de ce ai vrea altceva cand stii ca daca dai taxe pe salariu 40% si statul te scoate la pensie la 65 de ani daca mai apuci, ca sa mai te chinui cu pensia minima 4-5 ani si oricum daca nu platesti nimic primesti ajutor social tot cam la aceeasi valoare, la sanatate oricum dai spaga sa beneficiezi de tratamente si astfel realizezi ca de fapt muncesti cel putin o saptamana pe luna sa intretii specialii. din aceasta cauza pleci afara, acolo macar castigi de 4-5 ori mai mult pentru aceeasi munca pentru ca toata lumea realizeaza ca nu se poate trai cu salariul minim in romania

  4. La mână de lucru nu mai merge cererea și oferta? De ce aș deschide, să zicem că am bani sau fonduri europene, mă pricep și vreau, firmă acolo sau dincolo dacă știu că n-am cu cine lucra? De ce unul de-afară, că-s pricepuți, studiază piața, ar cumpăra șantierele navale Tulcea dacă știe că la cît are de gând să plătească nu are cu cine și oricum meseriașii sînt deja plecați?
    Singura lămurire ar fi că treburile-s deja aranjate, partea română are înțelegeri să aducă străini.
    Numai că mai e un bai. Străinii ce vin nu sînt buni de nimc în afara unor munci necalificate.
    E vorba de aducerea de alte rase. Lui Iohannis UE i-a dat în martie 2020, chiar înainte de starea de urgență, cu tot protocolul, a fost și patriarhul, medalia Kalergi.
    Se prea poate ca o condiție, la vedere sau ascunsă, la datul fondurilor și a altor finanțări să fie nevoia de străini.
    Jocurile nu-s făcute. Tot ceea ce fac este neconstituțional: Articolul 3 Teritoriul, (4) Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine.

  5. Firmele se închid pe ruptelea, mână de lucru ioc.Au ajuns amatorii să facă muncă calificată și o fac de te doare mintea.Tinerii nici nu-și mai bat capul pentru că n-are rost.Doar cei fraieri de la țară mai umblă un timp cu degetul în nas amețiți de oraș și cu găndul să rupă gura consătenilor cu vreun hârb câștigat contra sănătate în câțiva ani de fabrică.Familie, copii? Nțț.Dacă fac vreunul, pleacă și nu se mai uită-napoi.Marea majoritate, cap compas Germania.Când s-or înțepeni asiaticii p-aici, se schimbă calimera.Va fi țara lor, nu a noastră.Avem o imitație de țară cu o conducere de mâna a treia.Asta e.

  6. …pt je suis care nu stie franceza…ins, salariu brur, criteriu de referinta, luat in calcul la calcularea punctului de pensie, norme metodologice ins:se iau in considerare-baza calcul statistic-100 de firme…acum, teoria relativitatii:depinde de punctul de referinta!…daca intre cele 100 de firme-bugetare, private, nu conteaza-iei, de ex, asf, unde salariul mediu brut este de 10000 euro, si mai iei inca 50 de firme de gen, normal ca situatia sta ca in bancul legat de statistica:daca am o buca pe o plita incinsa la 100 de grade si cealalta la un grad, totul este suportabil…valter a sintetizat ce am tradus eu…

  7. Iar pacaliti lumea cu suma neta, luata in mana. Exista un singur salariu, cel BRUT, cel platit de catre angajator. Toti patronii imbogatiti prin munca neplatita vor sa creasca venitul net, in mana, fara o cheltuiala a lor, din profitul marlanesc. Iar gauzarii pun botul la minciuna asta, poate primesc si ei „o atentie, ceva”. De baseala nu te poti face bine, decat prin extirpare !

  8. În 2-3 ani dispare și mină de lucru rămasă. Datorită salariilor și preturilor. Fără mină de lucru calificată nu ne putem dezvolta. Suntem la nivel industrial sub multe țări din Africa.Cu actuala clasa politică nu avem nici o șansă de dezvoltare.

  9. Titlul (Vietnamezii de la Șantierul Naval au aruncat în aer chiriile din Tulcea: 600 de euro pentru un apartament de 3 camere, 450 de euro pentru unul de 2 camere) este din 2019! Majoritatea dintre noi habar nu avem ce ne aștaptă. Alții, cumpărați prin salarii, se fac că nu văd. Un citat:
    Vietnamul se pregătește să voteze o lege prin care, din anul 2020, zeci de mii de muncitori pot veni în România pentru a fi angajați în industrie, construcţii, agricultură şi servicii medicale. Iar numărul de 450 de muncitori vietnamezi din Tulcea ar putea să se dubleze.
    Doar că investitorii de la malul Dunării au luat în calcul și acest aspect. Astfel, în Tulcea există, la momentul actual, 14 blocuri în construcție, iar majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au în proiect finalizarea acestora până în 2020, lucru care ar putea asigura o posibilă cerere de apartamente din partea forței de muncă venite din Asia. Gata.

  10. a cui sa fie viziunea ca „s-a scumpit mina de lucru”, a patronilor?

    din partea cealalta, a prestatorilor, se poate conchide ca oricum salariile oferite sint de mizerie… Romania 14.3%… Inflatia, mizerabila inflatie, cit a fost?

  11. …este clar, datele sunt de la ins, adica minciuni!…nu am auzit sa se fi marit salariul minim pe economie…peste jumatate dintre oamenii care mai muncesc in tara primesc salariul minim …daca ar fi sa luam de bune aceste date, tinand cont de faptul ca salariul minim nu a crescut inseamna ca maririle acordate bugetarilor si specialilor depasesc orice inchipuire…doi: se citeaza cele mai mari cresteri in tarile cele mai sarace…oare chiar a crescut nivelul salariilor?…oricat s-ar stradui manole$comp sa ne faca sa credem ca inflatia este de 10/14%, toti stim ca aceasta sare de 30%…asadar, nu este o marire, este o recuperare a puterii de cumparare…daca ar fi adevarat, dar nu este!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.