România menţine pragul maxim al dobânzilor pentru datorii la 7%

România va menţine pragul maxim al dobânzilor acceptate pentru datorii la 7% şi se va concentra pe finanţarea pe termen scurt şi emisiuni de obligaţiuni în euro, dar analiştii consideră că tactica este nesustenabilă.

Ministerul de Finanţe a arătat că programul de finanţare cu FMI şi planul de emisiune a unor obligaţiuni în euro vor păstra poziţia financiară a României la un nivel confortabil.

De asemenea, ministerul anticipează că măsurile de austeritate vor da rezultate în viitorul apropiat, ceea ce va contribui la reducerea presiunii asupra randamentelor, la licitaţiile de titluri, limitate în mod artificial la 7%.

Potrivit Ministerului de Finanţe, necesarul de finanţare în următoarele patru luni va fi de circa 15 miliarde de lei, excluzând 1,4 miliarde de euro care trebuie rostogolite în noiembrie, sumă care poate fi acoperită cu uşurinţă cu ajutorul unei emisiuni programate de obligaţiuni în euro pe termen mediu.

Analiştii consideră însă că argumentele ministerului sunt nerealiste, iar poziţia de finanţare pare mai proastă în opinia jucătorilor din piaţă, care se pregătesc treptat pentru momentul în care guvernul va accepta să plătească randamente peste 7%.

Randamentele de pe piaţa secundară din România au crescut gradual la 7,3%-7,5% în ultimele săptămâni, din cauza perspectivei unei inflaţii mai ridicate şi a situaţiei politice instabile, care ar putea pune în pericol măsurile de austeritate.”Chiar dacă i-am crede, ar însemna că vândă mai multe titluri decât o fac în prezent”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank.

Dumitru consideră că este clar că „la un moment dat vor fi nevoiţi să cedeze şi să plătească mai mult”.”Structura datoriilor este riscantă şi vor avea nevoie în curând de noi fonduri. Toată lumea cunoaşte care sunt datoriile, deficitul bugetar şi faptul că acumulează arierate, astfel încât, de fapt, necesarul de finanţare este de circa 30 de miliarde de lei”, a mai spus el.

Pieţele mondiale au devenit mai reticente la asumarea riscurilor, în ultimele săptămâni, din cauza unor noi temeri legate de redresarea economică, exercitând din nou presiuni asupra pieţelor est-europene.

Ministerul de Finanţe nu şi-a îndeplinit planurile de emisiuni de titluri în ultimele câteva luni, din cauza strategiei actuale, şi a reuşit să vândă la nivelul programat doar titluri cu maturităţi de până la şase luni.

Ministerul a precizat că în perioada următoare va continua strategia ca 80% din noile emisiuni să fie formate din titluri pe termen scurt şi numai 20% pe termen lung, în speranţa că în viitor situaţia se va îmbunătăţi.”În opinia mea, intenţionează să menţină pragul maxim al randamentului până se scufundă în rostogolirea datoriilor pe termen scurt. Cât timp îşi închipuie că pot continua aşa? Piaţa se poziţionează deja împotriva lor”, a spus un trader.

Ministerul a mai arătat că posibilitatea unui nou acord de împrumut cu FMI, UE şi Banca Mondială va fi discutată în octombrie, la viitoarea evaluare a programului de finanţare.

Analişti spun că informaţia nu este nouă, posibilitatea unui nou împrumut fiind deja menţionată de preşedintele Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.