Prof. Dr. Dumitru Borţun la Conferințele TNB 

România – o enigmă, un miracol și un paradox

 Conferinţele Teatrului Naţional prezintă tema “România – o enigmă, un miracol și un paradox. Sarcinile următoarei generații” cu Profesor Dr. Dumitru Borţun. Evenimentul are loc astăzi, la ora 11.00, la Sala Mică a TNB.

După 1989, în România s-a conturat un singur consens generalizat care poate fi considerat interes public: integrarea României în structurile euro-atlantice. În 2018, exact în anul Centenarului, unele personalităţi politice au început să-şi manifeste nemulţumirea faţă de insistenţa cu care Uniunea Europeană ne cere să respectăm standardele pe care ne-am angajat să le respectăm. Dar integrarea în Uniunea Europeană este doar un mijloc; scopul este finalizarea procesului de modernizare a României – proces care a început în secolul al XIX-lea. Nu avem ce căuta în Uniunea Europeană cu ţărani care ară cu calul şi îşi cresc gâştele pe marginea drumului, cu muncitori care trag chiulul şi fură din fabrici, cu medici şi profesori şpăgari, cu elevi şi studenţi care copiază la examene, cu jurnalişti agramaţi şi iresponsabili, cu poliţişti şi magistraţi corupţi, cu funcţionari publici opaci la nevoile cetăţenilor, cu cetăţeni apolitici, fără conştiinţă civică şi cu politicieni cinici, amorali şi apatrizi. În condiţiile actuale, aderarea la Uniunea Europeană s-a dovedit un bumerang: în perioada post-aderare am asistat la tensiuni, contradicţii şi conflicte – pe scurt, la o integrare conflictuală, care poate genera o reacţie anti-occidentală, de respingere a valorilor Uniunii Europene şi a integrării în Uniunea Europeană.

România nu este doar „o enigmă şi un miracol”, cum a scris George Brătianu. Îndrăznesc să spun că ea este şi un mare paradox. Înainte de a părăsi România, fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a făcut o afirmaţie cât o sentinţă: „România este o ţară pe care cu cât o cunoşti mai bine, cu atât o înţelegi mai puţin”. Privită cu luciditate, România apare ca o ţară plină de contradicţii de nedepăşit, de dileme morale, de conflicte ideologice, de fracturi între grupuri mari ale societăţii. La prima vedere, cauzele acestora sunt economice; în viziunea mea, ele sunt culturale, ţin de idealurile, valorile şi norme care ne reglementează viaţa. Pentru a înţelege conceptul de modernitate, primul pas este identificarea „valorilor modernităţii”, pe care le voi prezenta, pentru claritatea expunerii, în opoziţie cu valorile pre-moderne. Resetarea culturală a României este una dintre sarcinile următoarei generaţii. Aşa cum spunea Karl Popper, fiecare generatie poate conferi un sens istoriei, prin formularea propriilor sale scopuri. Alegerea scopurilor nu poate fi dictată nici de natură, nici de un presupus „sens al istoriei”; ea poate fi făcută de noi înşine, ca fiinţe responsabile. În acest sens, voi face nişte sugestii pentru următoarea generaţie de cetăţeni ai României. (Prof. univ. dr. Dumitru Borţun – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative).

Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”. La Facultatea de Management din cadrul SNSPA predă cursul „Etică în afaceri şi responsabilitate socială corporativă”. În 2009, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”. În 2015 a primit tilul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink – Casa Europei. A publicat peste 130 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum şi al cărţilor Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002), Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012), Responsabilitatea socială corporativă: de la relaţii publice la dezvoltare durabilă, coordonator (Tritonic, 2012) , Bazele epistemice ale comunicării – ediţia a II-a, revizuită şi adăugită (Tritonic, 2013), Mareea neagră: limba română sub asediu. Greşeli de exprimare în mass media din România (Tritonic, 2015), Meanings & co.The interdisciplinarity of communication, semiotics and multimodality, ed. (Springer International Publishing AG, 2018). Este membru în consiliul de redacţie al mai multor publicaţii de specialitate, precum şi în comitetul ştiinţific al unor conferinţe internaţionale. Din 2016 este preşedintele Comitetului de organizare al Conferinţei Internaţionale Semiosis in Communication, organizată o dată la doi ani de SNSPA, în colaborare cu International Association for Semiotic Studies – IASS. Este membru fondator al Asociaţiei Române de Relaţii Publice – ARRP (din 1995). Adunarea Generală din 2 martie 2005 l-a ales Preşedintele ARRP, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 2008. În prezent este Preşedintele Juriului de Onoare al ARRP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cât țara noastră a avut și are români care cresc gâște și-ară, fie și “ecologic” cu plugul tras de cal, a avut și are ce mânca, a avut oameni care șia-au iubit “glia strămoșească” glia LOR, a avut și va avea oșteni să o apere de străni de “zbiri, de rele orânduiri”. Cănd tot mai mulți români se vor hrani cu balivernele dlui. Profesor și vor trăi ca mercemari punând inconștient în aplicare tehnicile de manipulare învățate la Facultatea de comunicare și releții publice a Școlii naționale de studii politice și administrative va fi vai de noi! Fară să fac elogiul primitivismului în agricultură cu rața “ bio” și cutivarea “organică” pănă la arat cu calul după ultimele etichete pentru “nehiobi și gurâ cască” ai ce pune în farfurie. Cu produsele rezutate din Analiza discursului politic, Semiotică, Teorii ale limbajului ca să aibe ce mânca ies protestanții naivi pentru intetesele altora și nu ale lor, iar din Etică în comunicare iese frenezia adoptării de lume relativ cultă a unei expresii pornografice și mâzgaliri de pereți de garaj. Cu completerea că medicii spăgari rămân să vindece boli, profesorii spăgari ajung în fruntea statului.

  2. Domnul prof. Dr.Dumitru Bortun spune: „Nu avem ce căuta în Uniunea Europeană cu ţărani care ară cu calul şi îşi cresc gâştele pe marginea drumului, cu muncitori care trag chiulul şi fură din fabrici, cu medici şi profesori şpăgari, cu elevi şi studenţi care copiază la examene, cu jurnalişti agramaţi şi iresponsabili, cu poliţişti şi magistraţi corupţi, cu funcţionari publici opaci la nevoile cetăţenilor, cu cetăţeni apolitici, fără conştiinţă civică şi cu politicieni cinici, amorali şi apatrizi”. Deci pe langa taranii care ara cu calul…etc,etc avem si: „elevi si studenti care copiaza la examene”, „jurnalisti agramati si iresponsabili”, …,”magistrati corupti”,…”cetateni fara constiita civica”, si „politicieni cinici, amorali”. E bine, e foarte bine, suntem „bogati” spiritual, avand de toate! Cu tot respectul domnule profesor, dar cine-i lasa pe studenti sa copieze, cine-i invata sa copieze si sa cumpere: referate, chiar lucrari/proiecte de licenta, masterat, etc, daca nu cadrele didactice universitare. Pe elevi i-a invatat profersorii ca d-l Iohannis. Cetatenii „fara constiinta civica” sunt desigur cei care au cu PSD, adica asistati sociali, pensionari „batrani, urati si fara dinti in gura”, cumparati cu „galeata rosie” cu de ale gurii. Politicienii „cinici” si desigur, cei mai, corupti sunt cei de la PSD. Am constatat asta din declaratiile pe care le faceti la Tv-le preferate. D-le profesor ce-i invatati pe studentii d-stra ? Cumva, ura fata de aproapele lor, cetatenii fara constiinta sociala?

  3. Domnul prof. Dr.Dumitru Bortun spune: „Nu avem ce căuta în Uniunea Europeană cu ţărani care ară cu calul şi îşi cresc gâştele pe marginea drumului, cu muncitori care trag chiulul şi fură din fabrici, cu medici şi profesori şpăgari, cu elevi şi studenţi care copiază la examene, cu jurnalişti agramaţi şi iresponsabili, cu poliţişti şi magistraţi corupţi, cu funcţionari publici opaci la nevoile cetăţenilor, cu cetăţeni apolitici, fără conştiinţă civică şi cu politicieni cinici, amorali şi apatrizi”. Deci pe langa taranii care ara cu calul…etc,etc avem si: „elevi si studenti care copiaza la examene”, „jurnalisti agramati si iresponsabili”, …,”magistrati corupti”,…”cetateni fara constiita civica”, si „politicieni cinici, amorali”. E bine, e foarte bine, suntem „bogati” spiritual, avand de toate! Cu tot respectul domnule profesor, dar cine-i lasa pe studenti sa copieze, cine-i invata sa copieze si sa cumpere: referate, chiar lucrari/proiecte de licenta, masterat, etc, daca nu cadrele didactice universitare. Pe elevi i-a invatat profersorii ca d-l Iohannis. Cetatenii „fara constiinta civica” sunt desigur cei care au votat cu PSD, adica asistatii sociali, pensionarii „batrani, urati si fara dinti in gura”, cumparati cu „galeata rosie” cu de ale gurii. Politicienii „cinici” si desigur, cei mai corupti sunt cei de la PSD. Am constatat asta din declaratiile pe care le faceti mereu la Tv-le preferate. D-le profesor ce-i invatati pe studentii d-stra ? Cumva, ura fata de aproapele lor, cetatenii fara constiinta sociala?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.