România, pe ruta refugiaților

Granița cu Ungaria, Serbia, Bulgaria, precum și Marea Neagră sunt zonele preferate de migranții care vor să tranziteze România. Autoritățile anunță că circa 2.800 de cetățeni străini au încercat să treacă fraudulos frontiera. Cei mai mulți provin din Siria, Irak, Afganistan și Pakistan. Polițiștii de frontieră au depistat în ultimele 7 luni circa 1.500 de persoane care au vrut să intre ilegal în România, iar 1.300 au fost prinse la ieșirea din țară. Statistica anunțată de Poliția de Frontieră arată că „indicatorii de migrație ilegală la nivel național se înscriu pe aceeași dinamică și sunt mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european“, potrivit unei postări de pe site-ul instituției. Potrivit datelor, cei 2.800 de cetățeni străini care au tranzitat țara noastră au fost organizați în 416 grupuri de migranți, în care au fost identificate 171 de călăuze.

„În toate cazurile de migrație ilegală, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi“, se mai spune în postare. Poliția de Frontieră anunță că a luat măsuri de întărire a frontierei de stat în toate punctele, inclusiv la Marea Neagră. Cele 85 de persoane (46 de bărbați, 16 femei și 23 de copii) din Irak și Iran care au vrut să intre în România cu o ambarcațiune duminică, 3 septembrie 2017, sunt încă în cercetări. Călăuzele lor, un irakian și un sirian, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. „După declanşarea procedurilor specifice în astfel de situaţii, au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 87 de persoane“, spune Poliția de Frontieră. La începutul acestei luni, au fost înregistrate și alte tentative de trecere frauduloasă a frontierei. În noaptea de 5 septembrie, 14 cetățeni din Irak și Kenya au fost surprinși când au vrut să treacă granița spre Ungaria. Ei au fost transportați în două autoturisme conduse de doi cetățeni români contra unei sume de bani. Cei doi sunt cercetați pentru trafic de migranți. Grupul este format din şapte bărbați, două femei şi cinci copii, adulţii având vârste cuprinse între 18 şi 43 de ani, iar minorii între 2 și 14 ani, majoritatea solicitanţi de azil în România. Ei sunt acum cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Alți opt cetăţeni din Irak solicitanţi de azil în România au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria în dimineața de 6 septembrie 2017. Șapte adulți cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani și un minor de 16 ani, toți solicitanți de azil în ţara noastră, voiau să ajungă în state din Vestul Europei.

Inspectoratul General pentru Imigrări anunță că, în primele șase luni ale acestui an, circa 2.000 de persoane au solicitat o formă de protecție pe teritoriul României. Cele mai multe au fost din Siria, Irak, Afganistan și Pakistan. „În aceeași perioadă, circa 900 de persoane au beneficiat de o formă de protecție pe teritoriul României, respectiv au statut de refugiat și protecție subsidiară. Restul fie nu au primit protecție, fie sunt încă în analiză. Dacă refugiații nu cer azil, ei sunt luați în custodie publică și sunt îndepărtați de pe teritoriul României în statul de origine sau în țara unde-și au rezidența sau într-un stat unde vor să meargă și sunt primiți. Ei nu sunt returnați în zonele de conflict“, ne-a declarat Ermina Mihai, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, Ermina Mihai spune că, anul acesta, 727 de persoane din Italia, Grecia și Turcia au fost relocate în România. Comisia Europeană a anunţat în luna iunie că România trebuie să mai primească 3.546 de refugiaţi, potrivit planului comun de relocare aprobat de blocul comunitar, care are un caracter de obligaţie legală. Raportul Comisiei Europene arată că România a primit, până pe 9 iunie 2017, 45 de imigranţi din Italia şi 589 de imigranţi din Grecia. În baza Acordului între Uniunea Europeană şi Turcia, România a integrat și 11 cetăţeni sirieni. Potrivit cotelor obligatorii de imigranţi stabilite în septembrie 2015 pentru fiecare stat membru, România trebuie să integreze în total 4.180 de refugiaţi (1.608 în Italia şi 2.572 în Grecia). România a semnat documente de planificare, potrivit cărora numărul relocărilor trebuia să ajungă la 3.000 în această vară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.