România sufocată de bugetarii speciali

Am considerat tot timpul discursul politic al membrilor PNL ca fiind unul bazat pe reacţii emoţionale, nu raţionale. Spun emoţionale, gândindu-mă la oamenii care se lasă conduşi de asemenea tip de reacţii, căci eu mă consider, încă, o persoană care se serveşte de instrumentul raţiunii pentru a ajunge la adevăr.

A existat, din păcate, în discursul politic al PNL o lipsă totală a regulilor de decenţă, căpătând accente alarmiste şi lipsite de fundament, uitând principiul elementar al comunicării: acela de a transmite un mesaj coerent şi realist însă, de câteva zile, pot spune că le-a dat Dumnezeu mintea cea de pe urmă când vorbesc despre anularea pensiilor speciale.

Cu riscul de a fi blamat de anumite categorii profesionale, discursul politic al PNL privind pensiile speciale sau de serviciu sau cum s-o numi acest mod de a răsplăti unele categorii profesionale care sunt „mai speciale decât specialii” mi se pare cea mai înţeleaptă politică economică a României din ultimii 30 de ani.

Tabloul instituţiilor publice din România după 1989 a ajuns să arate într-un mod cât se poate de grotesc, începând de la sediile în care îşi desfăşoară activitatea, aparatatura cu care sunt dotate şi, ceea ce este şi mai grav, factorul uman.

Am observat în ultima vreme în rândul aparatului de stat din România oameni incompetenți ajunşi în poziții cheie, fapt pe care, de cele mai multe ori, nu îl putem explica în mod raţional.

Se pare că există totuşi o explicaţie ştiinţifică despre acest fenomen, căci în 1999 psihologii Justin Kruger și David Dunning de la Cornell University au publicat rezultatele unor serii de studii în care au investigat măsura în care indivizii sunt conștienți de limitele (in)competenței lor. Studiile a fost inspirate dintr-un caz real în care un spărgător de bănci a jefuit în timpul zilei două bănci din Pittsburg, aparent fără să facă nici un efort să-și deghizeze identitatea. După ce a fost prins de poliție, spărgătorul a părut foarte surprins că a fost identificat, deoarece el își acoperise fața cu suc de lămâie. Aparent spărgătorul era convins că sucul de lămâie întins pe față îl va face invizibil camerelor video de supraveghere.

Această  întâmplare i-a determinat pe Kruger si Dunning să investigheze legătura dintre limitele abilităților unor indivizi de a se autoevalua corect și nivelul lor de incompetență. Psihologii au aplicat o serie de teste prin care au evaluat atât performanța indivizilor în domenii ca înțelegerea umorului, raționament logic și înțelegerea structurilor gramaticale, cât și abilitatea acestora de a-și autoevalua corect performanța. Rezultatele au arătat că indivizii cei mai incompetenți și-au supraestimat în mod dramatic competențele în fiecare dintre cele trei domenii în care au fost evaluați, iar indivizii care au obținut scoruri mari la teste, și-au subestimat competențele. Psihologii au ajuns la concluzia că indivizii care au competențe scăzute nu doar că își supraestimează masiv competențele, dar sunt și incapabili să înțeleagă competențele altora.

Pornind de la aceste aspecte, putem înţelege vehemenţa cu care unele categorii profesionale ajung să se considere „foarte speciale” supraevaluându-şi rolul în societate, uitând, de cele mai multe ori, că numeroaselor drepturi revendicate le incumbă şi obligaţii corelative, unele dintre acestea fiind şi acelea de a avea o pregătire profesională şi o calitate umană superioară.

Cum venalitatea funcţiilor publice în România post-decembristă a devenit o realitate dureroasă, lipsa profesionalismului şi a incompetenţei funcţionarilor români, cu precădere a „celor speciali” precum pompierii, poliţiştii, jandarmii, grefierii, magistraţii, a devenit subiect de bancuri.

Însă, cu toate acestea, deşi instituţiile publice din România sunt populate cu cei mai slabi salariaţi, aşa cum am văzut chiar în studiile realizate de Justin Kruger și David Dunning, avem de-a face cu o supraevaluare a competenţelor şi a rolului jucat de către aceştia în societate, tocmai pentru a justifica anumite privilegii de care nu se pot lipsi.

Astfel, potrivit studiilor realizate, cei incompetenţi:

  1. Au tendinţa de a-şi supraestima propriul nivel de competenţă.
  2. Nu reuşesc să recunoască înalta competenţă a celor cu adevărat competenţi.
  3. Nu realizează dimensiunile atinse de propria ignoranţă.
  4. Reuşesc să accepte propria incompetenţă anterioară doar după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv.

Adevărata înţelepciune înseamnă să-ţi recunoşti propria ignoranţă, spunea Socrate, însă pentru acest lucru îţi trebuie un anumit nivel de inteligenţă şi o anumită doză de bun-simţ pe care îl aşteptăm cu toţii de 30 de ani, atât din partea clasei politice, cât şi din partea „funcţionarilor publici speciali”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

20 de Comentarii

  1. Acum chiar serios vorbind, iliescu,roman + vorbitorii laolalta, spuneau promitand „REDAM DEMNITATEA CETATENILOR” romani! Care cetateni mincinosilor? Ce si care este procentul caruia i-ati redat demnitatea si care este procentul carora le-ati ponegrit si anulat definitiv demnitatea? Ma tem ca procentul pro este minuscul!

  2. Fără o reformă a sistemului de învățământ, fără un control amănunțit al „fabricilor de diplome” și fără o accedere in sistemul public care sa se bazeze strict pe competente, nu se va schimba nimic în România. Avem cei mai slab pregătiți bugetari din toate timpurile și acest lucru nu ar trebui să fie doar subiect de bancuri.

  3. „Demnitatea” românilor, imediat după 1989 a fost „redata” dupa ce au luat toate rebuturile societatii si le-au plantat în funcții publice, iar de la Iliescu încoace lanțul trofic al incompententei este singurul lucru care funcționează ca la carte in Romania.

  4. Ha ha ! Pai dupa atitia ani de (relativa) foamete si stat pe bara, la fel cum sta prostul pe peronul garii din Lehliu uitindu-se la cum trece acceleratul, in care PNL-ul s-a cam holbat cum se serveste PSD-ul din tortul bugetului si al fondurilor europene, astia de acum de la butoane nici nu-si mai pierd vremea sa-si dea cu suc de lămâie pe față atunci cind jefuiesc zilnic si silnic Romania ! Cit despre „bunul-simţ pe care îl aşteptăm cu toţii de 30 de ani, atât din partea clasei politice, cât şi din partea „funcţionarilor publici speciali”, sa fiti sanatosi, cred ca mai puteti sa asteptati (degeaba) inca de 10 ori pe atita ! Ati vazut voi de multe ori un porc care sa recunoasca faptul ca e porc ? Sau din contra, sa se prezinte drept un suav flamingo ?

  5. Prea multe cuvinte și trimiteri pompoase pentru a exprima o frustrare a autorului și un adevăr popular. Indivizii aia pur și simplu nu știu ca nu știu. Asta, pentru bunul motiv ca au absolvit facultăți de doi bani și au ajuns în guvMeu.

  6. @parere, Dumnezeu îți dă, dar în sac nu îți baga. Asa e și cu demnitatea, nu poți sa o primești dacă nu o vrei. Pe de alta parte, trebuie știut ca demnitatea, ca și valoarea, nu ți-o dau îngâmfarea, căciula înaltă, paltonul aruncat sau cravata albastra de bebeluș.

  7. Xena, dacă nu ai fi atât de tânără, ai fi putut remarca involuția istorica a cadrelor partidelor aflate la putere. Pe vremea lui Iliescu erau selectați demnitarii după valoare. Apoi au venit cei 15 000 de basinosi ai lui Emil Constantinescu și cei vreo 100 de specialiști în învârteli ai lui Base. Au urmat proletarii bruxelezi asa ziși tehnocrați în ascuțit creioane pe acolo ai lui Iohannis și acum prototipurile manechinelor masculine și ale acordeonistilor specialiști în cultura care incoroneaza opera de a reda poporului demnitatea pierduta după moartea lui Ceaușescu.

  8. In ultima vreme??? Sistemul pilelor a functionat si inainte de 1989 ca si acum. Dar in cazul ‘specialilor’ functionau si atunci ca si acum alte considerente care atingeau maximul de vigilenta in cazul promovarilor pe posturile cheie. Nu era nevoie de competenta. Tocmai de aceea profesionalismul celor din servicii si justitie a decazut continuu, la fel si verticalitatea majoritatii.

  9. Despre „involuția cadrelor de partid” nu pot spune prea multe, las la aprecierea fiecaruia sa facă o constatare… Însă pot spune ca dupa 1989, odată cu înființarea unor noi instanțe, majoritatea juriștilor de la CAP,a tractoristilor si a șefilor de SMA s-au regăsit în rândul magistraților si al fraierilor. O simpla verificare a CV urilor celor trecuți acum de 50 de ani poate confirma aserțiunea mea. Dacă acest lucru vi se pare normal pentru a avea pretenția înfăptuirii unei justiții corecte si a unui act de justiție de înalt nivel va las pe voi să apreciati.

  10. Despre „involuția cadrelor de partid” nu pot spune prea multe, las la aprecierea fiecaruia sa facă o constatare… Însă pot spune ca dupa 1989, odată cu înființarea unor noi instanțe, majoritatea juriștilor de la CAP,a tractoristilor si a șefilor de SMA s-au regăsit în rândul magistraților si al grefierilor . O simpla verificare a CV urilor celor trecuți acum de 50 de ani poate confirma aserțiunea mea. Dacă acest lucru vi se pare normal pentru a avea pretenția înfăptuirii unei justiții corecte si a unui act de justiție de înalt nivel va las pe voi să apreciati.

  11. Aiurea! Cele semnalate de autor nu au nici o treaba cu cartea si cu diplomele dobandite. Pentru ca cei pregatiti nu au cautare in astfel de slujbe. De ce crezi ca Luluta avea nevoie si-l lauda pe unul ca Portocala?

  12. Încă o mostră de „adevaruri absolute”. Rețeta: Se caută o universitate de pripas și nume academice obscure, se absolutizează o teza barocă și se dă ca normă de conduită, a cărei nerespectare duce la ardere pe rug. Se instituie, pas cu pas, șablonul noului limbaj (newspeak) și al noii gândiri, evident progresiste… În care cartezianul „dubito…” devine mai periculos decât orice teză adversă! Da, este o involuție dramatică în societatea românească, generată de „adevărurile absolute” proclamate de talibani cu spoială europeană. Au un singur scop: „ridică-te tu, ca să mă așez eu”. Se omite voit rolul vital al administratiei stat: nu este specială, ci menită să funcționeze eficient, stabil, oricând, în orice condiții și ferite (pe cât posibil) de perturbațiile influentei puterii. Pentru asta trebuie apărată și consolidată, nu terfelita. Nu, nu avem functionari proști! Sunt voit inhibați. Într-o săptămâna în decembrie au fost schimbați toți prefecții. Evident cei noi, imaculați, vin din sfera universitară cu recunoastere profesională de excepție. Alte categorii, din autoritățile deconcentrate, urmeaza de la Craciun până la Paști. Evident pentru a fi trimiși în pustii de viitoarea guvernare, cu eticheta de abuz de putere lipită predecesorilor. Polarizarea actuală, demonizarea oricărui adversar, dispariția componentei ideologice, programatice a tuturor partidelor, devenite banale catapulte pentru cariere nemeritate și, mai ales, proclamarea propriului punct de vedere drept unicul clar-vânzător, iluminat sunt, intelectual jalnice și politic perdante, ab initio… Pentru noi toți! Distrugerea autoritatii de stat, demonizata mai nou ca „specială” „privilegiată”, proclamarea insistentă a unui egalitarism, de cea mai pură sorginte bolșevică, fac parte din acelasi proces de erodare a ceea ce a mai rămas din capacitatea statului român. Dea Domnul să nu reușească!

  13. Mai frumosilor, militarii cu 20 de ani vechime in armata au fost trecuti in rezerva la ordinul NATO ca Romania sa fie primita in NATO. Dar politistii si magistratii de ce au iesit din sistem tot cu 20 de ani vechime si cu pensii cu adevarat nesimtite, nu pot sa inteleg. Acolo sunt banii dumneavoastra!

  14. Elucubrezi sau mi se pare!?!? Aaaa…. m-am prins esti „vreun special” facut la apelul bocancilor! Macar spune- ne si noua ca sa stim despre ce este vorba!

  15. Românul se naște bursier,trăiește funcționar și moare pensionar.

  16. Intr un stat sarac ca Romania sigură solutie este stabilirea pensiilor pe baza principiului contributivităţii.

  17. ROMANIA E INCOMPETENTA, ROMANIA E INCOSECVENTA, ROMANIA MAI ARE „DOAR” CATiVA PROFESIONISTI CE VOR DISPARE ODATA CU ODREASLA WERNESISTA. ASTA E UN CRIMINAL CE TREBUIE JUDECAT PTR. ROLUL LUI IN ORGANIZATIA FASCISTA(recuperari prin falsuri in acte) DIN ROMANIA SI EXTERMINAT DPDV FINANCIAR AL CASELOR ALEA DOBANDITE DUBIOS. UNDE-I ANAF; UNDE-I ANI???PTR.SMECHERI…NU EXISTA…PTR. FRAIERI(ASTIA MICI) EXISTA! HUA MIZERABILILOR…DE VICTOR HUGO………..HEHHEHEHEHEHEHEHEHHE…DAR COSETTE CINE E ….CHICHIRAU SAU AIA CU FUSTE SCURTE????

  18. Cei doi psihologi care au studiat autoevaluarea competentei nu s-au referit la bugetari cum insinueaza autorul articolului, ci la oameni in general. Acesta este dovada vie a corectitutidinii afirmatilor celor doi psihologi mentionati, emite cu tupeu niste ineptii tocmai pentru ca-si supraevalueaza competenta in psihologie.

  19. „România sufocată de bugetarii speciali.” Corect, asa este; „bugetarii speciali”, precum ceausestii/speciali; in hau cu toti „specialii”/de kkt ! … Om sa fii, nu hahalera !!!

  20. @FREUD dupa modul de gândire sigur esti bugetar. Numai in randul unor asemenea categorii socio-profesionale se pot întâlni asemenea erori de logică. Oamenii obișnuiți simt pe propria piele fracturile astea cognitive ale funcționarilor, de ajunge omul sa se simtă ca in Procesul lui Kafka. Păi bai Freud, daca studiul Dunning-Kruger se referea in general la oameni, bugetarii nu sunt, mai desteptule, tot oameni?!!? Sau ati ajuns sa va considerati atât de „speciali” incat nici nu mai simti, nu mai respirati, nu mai mergeți, nu mai gândiți că niste oameni!?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.