Românii trebuie să renunțe la sobele pe lemne

S-a publicat Strategia Energetică a României 2035, cu perspectivă 2050, iar una dintre direcțiile evidențiate aici este cea a încălzirii populației.

Statul prezintă situația la zi: 60% din gospodării se încălzesc cu lemne, cu precădere cele din mediul rural. În 2035, ar trebui să nu mai existe astfel de soluții de încălzire, alternativele fiind branșarea la gaze, sobele cu peleți și alți biocombustibili, totul pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Documentul nu explică de ce ar fi mai bună încălzirea cu peleți față de cea cu lemne, evident în afară de problema evidentă a despăduririi.

Acest program vizează să ofere acces la gaze naturale în zonele rurale și urbane care nu sunt încă acoperite de rețea, contribuind la reducerea disparităților regionale și la creșterea standardului de viață prin facilitarea accesului la o sursă de energie mai curată și eficientă.

Lungimea rețelei de distribuție a gazelor naturale va crește semnificativ, permițând racordarea unui număr mare de gospodării și întreprinderi noi la sistemul de gaze. Această expansiune nu doar că va îmbunătăți accesul la gaze naturale, dar va sprijini și tranziția către opțiuni de încălzire mai curate, contribuind la eforturile naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ținta statului este ca, în perspectivă 2050, tot sectorul rezidențial din România să fie net 0 emisii de carbon.

Acest lucru va contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și la îmbunătățirea calității aerului în zonele rezidențiale. Până în 2050, încălzirea rezidențială va contribui minim la emisiile de GES, cu un număr tot mai mare de gospodării trecând la soluții complet regenerabile și zero-carbon”, se statuează în Strategie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1117 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. Si ce plateste? Bai habarnistilor care semnati ca orbu… cine plateste distractia care costa zeci daca nu sute de miliarde de euro?? Oamenii astia nu isi permit altceva deca sobe cu lemne.

 2. Cum puteți să o țineți aşa, la nesfârşit, cu justificarea asta aberantă cu CO2, gazele de seră, „decarbonarea”? Chiar nu aveți măcar studii de clasa a şasea?
  Cât CO2 există în atmosferă, ştiți? Vă spun eu: 0.3% doar.
  Ştiți ce s-ar întâmpla dacă, să zicem, concentrația s-ar dubla?
  Răspuns: absolut nimic rău, plantele ar creşte mai viguroase. Şi oricum, de la influența omului o creştere semnificativă e imposibilă.
  Ştiți ce s-ar întâmpla dacă concentrația de CO2 ar scădea?
  Răspuns: plantele ar începe să moară, animalele ierbivore la fel din lipsă de hrană şi, tot aşa, întreg lanțul trofic se distruge!
  Aşa că terminați cu ticăloşiile astea ipocrite. Tot ce îi interesează pe cei care împing pe piață aşa ceva este CÂŞTIGUL şi nimic altceva! Susținuți de ONG-uri şi politicieni care îi servesc.

 3. Ținta (celor din spatele) statului este să ne aibe la mână cu orice: mâncare, apă, încălzit, îmbrăcat, casă, învățat și alte cele necesare traiului omului.
  Din păcate majoritatea dintre noi a fost adusă la valoarea unei turme de oi. S-a văzut la plandemie. Ați văzut că nu prea aveți pe cine vă bizui. Mă așteptam că cei ce s-au lăsat prostiți să recunoască față dei și să ceară socoteală. Parcă n-a fost nimic.

 4. …pai si in ce sa arda gazul?…ca au pus gand rau si centralelor de apartament…iar soba pe gaz este extrem de ineficienta…zic sa vina nucleara mai repede, stim o socoteala, nu ne mai chinuim…oare nu poate nimeni sa-i interneze pe nebunii care ne conduc?…problema este ca ratam sansa dupa sansa sa scapam de astia, nu-mi imaginam ca mai apuca vreun loc in parlament…ce sa vezi?moldovenii l-au votat masiv pe insultatul de buzau!…ei, dar iernile sunt friguroase pe-acolo…intai le darama sobele dupa care le vor promite ca le trag si teava!…or sa o vada cum vad autostrada, cam tot atat va dura…

 5. Nu te neliniști Ionele.O să se apară, imediat „traderii” de gaze așa cum au apărut băjeții dăștepți din energie.Daca n-ai bani, faci un împrumut în care-ți pui casa gaj, și-ți plătești factura! Vezi ce simplu este?.

 6. In 2024, cat de mult „incalzirea globala” mai face necesara existenta sobelor, mai mult de decor cu temperaturi de 20C+ la ore bune dupa lasarea intunericul prin februarie martie, la ses. Dar la munte sau dealuri subcarpatice brusc diminetile pot fi geroase. Sa decreteze Bruxelul soba fara arderi de materiale vegetale, care NU sunt combustili fosili, deci nu carbune ieftin, este mai mult decat fortata aduc aminte de tremuratul in blocuri cu calorifere cu apa cat sa nu inghete. Atunci se incerca menierea economieila productie mare, acum greeneal + pnrr le inchid.

  NU se stie ce va fi pana in 2035 daramite pana in 2050 sa nu revina o serioasa nevoie de foc in sobe.

 7. Nu avem nicio responsabilitate sau obligație pentru că, nu a informat cetățenii la timpul când au semnat (editat) din politica românească, politicienii au semnat că primarii și a venit timpul în care, sunt forțați să pună în practică ce și-au asumat prin semnături.

 8. Hunter las-o dracului mai moale, pentru toate belele sunt vinovați moldovenii în special vasluienii. Voi ceilalți nu beți, nu ghioraiti, votați întotdeauna pe cine trebuie! Din cauza asta a ieșit Yahanus președinte, Rareș Bogdan europarlamentar, Ciuca popotarul aflat în slujba tarii viitor președinte, celebrul Catu din echipa câștigătoare este moldovean? Dacă acum suntem o nație se datorează lu Cuza Vodă care chiar este moldovean din ținutul Covurluiului. Sa auzim de bine.

 9. masiv copaci prin Zonele amenințate cu deșertificarea, (editat) ăștia comasați vin cu o măsură mai aberantă ca alta, măR🤮g …
  ■] Halena- PoMpa 1 -Halena [■

 10. În sfârșit un pas înainte pe calea stopării schimbării climatice. Ne vom branșa toți la gazele ieftine aduse din SUA și vom polua mai puțin. Sau vom trece la exploatarea ecologică a gazelor de șist, în felul acesta având mai multă apă în sol sau mai jos, în subsol. Inclusiv la taxele pe carbon vom beneficia de discount.

 11. s-ar putea sa vina ziua cînd vînatori de CO2 sa fie vînnati si adusi cu forta la normalitate…trîmbitele astea ale verzilor au zilele numarate….

 12. Atatea gaze cate trag liderii europeni, mai rar! Trebuie sa le stopam „emisiile” cu dovezi stiintifice simple si evidente. Iara cine a mintit … la parnaie !

 13. …mai bine la Uniune … dacă s-ar putea, însă, șanse ZERO; ‘La boheme’, ups, ‘une colonie’!

 14. Da bravo! N-am o problemă, io nu-mi țin soba pe lemne, o țin în casă, știi ce zic?

 15. Aiureli: nu din cauza sobelor cu lemne sunt schmbarile climatice. Plus ca România importa gazul, adica trebuie sa-l plateasca, si la bani grei, si carbunii pe care-i recomanda administratia sunt cancerigeni. Renunt la un rau (despaduririle, care, de fapt, nu li se datoreaza atâta românilor de la sate, destul de putini, cât lui Schweighoffer si compania), si dau de-un si mai rau (carbunii si gazul. Ultimul, volatil, nici nu tine caldura). @Wolf Edmund,18 IUN. 2024 LA 14:20: tu esti sosia. Usor de recunoscut, dupa ineptiile pe care le produci.

 16. COMUNIUSTII asta soroshisti de RIT nou
  vor face colectivizarea padurilor (de vandut la altii)

  si oamenii se vor incalzi cum pot pe sate unde nu exista nici gaze nici retele de conducte de gaze !

  INTREB trisst:

  – Pe cand ne vor lua „astia” (=”aceeasi” SHALOM !) CURENTUL ELECTRIC la ore fixe ?
  AUD ? (de ce l-am mao omorat inn zi crestina pacatuind de CRACIUn pe … CEAUSESCU daca facem exact ce-a fust el de-a trebuit ucis ? )

  👽

 17. Reducerea de gaze cu efect de sera si mai ales cum difera de la situatie la situatie, de la tara la tara. O generalizare suna ca economia centralizata cu deciziile luate un singura persoana sau grup, imposibil de implementat uniform sau ca moment dat de timp, nu unilateral. Ar trebui sa fie un set de recomandari cel mult fara termene limita precise.
  In orasele mari este simplu cu incalizirea centralizata sau retele de gaze electricitate, producatori usor de trecut de la arderea de carbuni la gaze si electric, sobele prin localitati mici fara posibilitatea de acces la conducte de gaze, au de asteptat.
  Din sudul Europei pana in Nord si centru implementarea difera si preferintele, tip de energie, soare, vant, nuclear, hidroenergie etc. In Romania de la scumpiri la un moment dat a explodat pretul sacului de peleti s-a triplat sau mai mult, din cauza cererii, la fel si la metrul cub de lemne, nici brichetele nu sunt ieftine. Centralele termice costa destul, pompe de caldura inaccesibile fara investitii mari. Sobele vor ramane pentru multi singura optiune mai ales pensionari sua familii care „se descurca”. La ce scumpiri se anunta si cum deja s-au prezentat preturile la enerie si gaze printre cele mai ridicate din UE, crescute artificial, nu se poate spune nimic despre schimbari.

 18. Bine ca deocamdata statul roman nu ne recomanda sa renuntam la mancare ,dar vine si asta cit de repede, dupa ce mama noastra draga Ursula ,ne recomanda sa incepem ca sa mancam viermisori .

 19. Pai de 7nde salariile alea de cate 20000 euro/luna la toti smecherii,ca sunt trei randuri acum:locali,la centru si la ue?!?si pensiile de cate 14000 euro/luna,plus smecherin nostri speciali de speciali?!?trebuierariti si astia in loc de co2!

 20. Incet, incet se ajunge la … celula obligatorie izolata termic perfect de 2×2 m.
  Japonezii au camerele de hotel si mai mici, dar cu toate dotarile:internet, aer conditionat, tub pentru hranire )) si …instrumente sexuale AI virtuale.
  Cu fonduri europene de 500 de ori mai mici decat suma cheltuita pe armament cred ca se poate!
  Coalitie trebuie sa o faca si pe asta, altfel au „muncit” la legislatie fara rost.
  La sfarsitul „distractiv” 😀 , vor obliga turma sa intre in celula finala…de 1×2 la 50 cm adancime (nu trebuie sapat prea mult din cauza emisiilor de CO2)).
  Era sa uit, fiecare incinta finala trebuie sa fie cu senzori de recunoastere faciala,… pentru siguranta maxima, sa nu existe greseli ca in cazul numararii voturilor.

 21. Păi alternativele sunt de cîteva ori mai scumpe.. Ai idee ce cine va putea plăti prețurile gazului sau a curentului, după voința borfașilor ?? NIMENI, bre. Oferă o alternativă la care să fie omul interesat, in primul rînd prin preț. Vezi că ai poate și de făcut un branșament, o rețea, care te uscă la preț.. Ai idee de cine se va invoi ??

 22. @Colo Nelu are dreptate. Adaug si eu ca studiile indica ca daca CO2 scade sub 0,03% nu mai avem plante si plancton, adica masa verde care sa produca oxigen (oxigen pentru respirat – clarific pentru Greta). Mai mult, specialistii (care nu mai au loc in media pentru ca locul este ocupat de tfl-ii patru clase gen Greta) indica ca orice excedent de CO2 este preluat de plante si arbori. Concluzia este ca trebuie sa plantam paduri si pe cele existente sa le consevam. Daca exista idioti in Austria si Olanda care-si imagineaza ca interzicand lemnul de foc in Romania le ramane lor mai mult de furat, le transmit ca se inseala. Din padurile taiate in Romania doar 1% este folosit ca lemn de foc. Rusine tradatori PSD-PNL!! Sunteti prosti si tradatori!!! Pe aia din CE nu-i duce capu’ ca ei n-au vazut o padure in viata lor! Dar voi ce paziti? Nu aveti bunici? Unde ati crescut cretinilor?

 23. @Colo Nelu are dreptate. Adaug si eu ca studiile indica ca daca CO2 scade sub 0,03% nu mai avem plante si plancton, adica masa verde care sa produca oxigen (oxigen pentru respirat – clarific pentru Greta). Mai mult, specialistii (care nu mai au loc in media pentru ca locul este ocupat de tfl-ii patru clase gen Greta) indica ca orice excedent de CO2 este preluat de plante si arbori. Concluzia este ca trebuie sa plantam paduri si pe cele existente sa le consevam. Daca exista idioti in Austria si Olanda care-si imagineaza ca interzicand lemnul de foc in Romania le ramane lor mai mult de furat, le transmit ca se inseala. Din padurile taiate in Romania doar 1% este folosit ca lemn de foc. Rusine tradatori PSD-PNL!! Sunteti prosti si tradatori!!! Pe aia din CE nu-i duce capu’ ca ei n-au vazut o padure in viata lor! Dar voi ce paziti? Nu aveti bunici? Unde ati crescut cretinilor?

 24. AAAAA ..ACUM AM INTELES!! ,de asta GUVERNUL ROMAN PERMITE AUSTRIECILOR SUDEZILOR SI OLANDEZIR DEFRISAREA IN RITM DISTRUCTIV A PADURILOR ROMANILOR!IAR ROMANII nu au voie sa aibă sobe pe lemne că focul face fum ,dar mașinile lor cu motoare 6000 și cianurile di exploatările miniere și industriile lor veninoase,nu strica aerul.Ma sa fiți voi al dracului!

 25. Bine, trecem pe gaze, dar de unde luam gazele, le colectam ca produs secundar de la iahnia de fasole, gaze de șist de la americani sau ne milogim la ruși sa ne de-a molecula libertății, vorba lui Obama

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.