RTBF: În 2007, era clar că România nu era pregătită pentru UE

România nu acceptă cu uşurinţă amânarea aderării la Spaţiul Schengen, tensiunile între Bucureşti şi Comisia Europeană fiind în creştere, comentează site-ul postului RTBF (Radio Télévision Belge Francophone).

Franţa şi Germania au anunţat că, deocamdată, nu vor accepta aderarea României şi Bulgariei la Schengen, argumentând că cele două ţări nu întrunesc toate garanţiile de securitate, notează RTBF.

„În 2007, era clar pentru toată lumea că România şi Bulgaria nu erau pregătite să adere la Uniunea Europeană. Comisia Europeană indica probleme cu corupţia, infracţionalitatea şi traficul de toate tipurile în cele două ţări. Dar europenii au decis să accepte România şi Bulgaria în baza unui mecanism inedit”, reaminteşte RTBF, referindu-se la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Comisia va supraveghea indeaproape progresul acestor doua tari in dosarele politiei si justitiei. Daca eforturile nu sunt reale, Comisia poate suspenda plata subventiilor europene, situatie la care s-a ajuns deja. Pana acum, aceasta procedura nu a implicat nici o grija. Dar la inceputul lui decembrie, Franta si Germania anuntau ca nu doresc ca romanii si bulgarii sa intre in spatiul Schengen atat timp cat rapoartele semnaleaza lacune in materie de justitie si politie.

După anunţul Franţei şi Germaniei privind amânarea aderării la Schengen şi în contextul expulzării romilor din Italia şi Franţa, relaţiile între România şi unii parteneri europeni sunt foarte tensionate. România şi-a exprimat nemulţumirea şi a anunţat că nu mai doreşte Mecanismul de supraveghere, subliniază RTBF. „Comisia Europeană a reacţionat imediat, explicând că acest mecanism a fost decis de statele membre UE şi că România nu poate renunţa la el. Supravegherea se va încheia atunci când vor fi soluţionate problemele în România şi Bulgaria, a precizat CE”, notează RTBF.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.