Rusia va face totul pentru a ține echilibrul de forțe în Marea Neagră

Rusia va face totul pentru ca echilibrul de forțe în regiunea Mării Negre să nu fie perturbat, ca răspuns la întărirea forțelor maritime ale NATO în zonă, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă NATO din Bruxelles, Aleksandr Grușko, într-un interviu acordat miercuri cotidianului Kommersant, citat de RIA Novosti și alte mass-media ruse, scrie Deschide.md, citând AGERPRES.

„Vom face totul ca echilibrul de forțe să nu fie perturbat în regiune”, a insistat el, adăugând că Moscova a pledat constant ca Marea Neagră să fie o regiune a cooperării. „Există toate premisele ca și pe viitor Marea Neagră să nu devină o arenă a confruntării”, a afirmat Grușko, subliniind că partea rusă dorește ca în relațiile dintre țările riverane să prevaleze chestiunile de cooperare economică, socială, culturală, turism.

Rusia este îngrijorată cel mai mult, în prezent, de prezența unor forțe din afara regiunii în Marea Neagră. „În primul rând, acestea sunt forțele maritime ale SUA, care intră cu regularitate în Marea Neagră. Nave ca distrugătorul USS Donald Cook nu transportă doar câteva zeci de rachete de croazieră de înaltă precizie Tomahawk, ci sunt echipate și cu sisteme de apărare antirachetă Aegis”, a spus ambasadorul Rusiei la NATO în interviul pentru Kommersant, menționând că Moscova a avertizat în repetate rânduri SUA despre riscul apropierii unor astfel de nave de țărmurile Rusiei. „Aceștia sunt pași destabilizatori, care sunt făcuți nu doar în detrimentul securității regionale, ci subminează și stabilitatea strategică”, a mai spus el.

Moscova a anunțat recent că, reacționând la intensificarea activității NATO, ar putea instala în zona Mării Negre și a Mării Baltice două stații radar moderne puternice de tipul „Podsolnuh” (Floarea soarelui), capabile să controleze zona de coastă pe o rază de 200 de mile. Radarul care ar urma să fie instalat în Crimeea ar putea identifica toate navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor, potrivit Interfax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.