Salariul dublat nu elimină plicul

Mai mulți medici susțin că salariile mărite în sistemul medical nu vor opri un fenomen obișnuit în România: celebrul plic dat doctorului. Și asta, spun ei, pentru că acest obicei a devenit o cutumă și pentru că unii medici se cred atât de sus, încât cred că asta li se cuvine.

Unul dintre cei care susțin aceste lucruri este medicul Vasi Rădulescu, o voce activă în mediul online, care a luat poziție de mai multe ori în privința unor chestiuni grave ale societății noastre. Medicul cardiolog spune, pe tema negocierilor salariale din sănătate, că „salariile mărite nu-i vor opri pe unii medici din a accepta plicuri“ și că unii doctori care se cred zei vor continua să aibă „apucături ticăloase“.

Salariile nu au nicio treabă cu mentalitatea

„Îmi pare rău să vă spun, dar salariile mărite nu-i vor opri pe unii medici din a accepta plicuri. Pentru mulți a devenit o acțiune banală. Unii nici nu mai apelează la carduri, le verifică pentru a fi siguri că au intrat banii acolo. Că sunt 6.000 lei sau 12.000, tot un drac, prea puțin contează. Plicul și-a făcut imagine reprezentativă și s-a întipărit în genele multora“, afirmă medicul Vasi Rădulescu.

El spune că „mai sunt apucăturile pacienților, care merg pe ideea că trebuie să dea ceva pentru a fi văzuți bine“. „Sunt teribil de mulți care gândesc așa și salariile nu au nicio treabă cu mentalitatea lor, pentru că e rodul unor zeci de ani de conduite similare în orice segment al societății“, precizează el.

„Un medic bun trebuie să aibă vocația binefacerii și moralitate, mai presus de orice. Au ajuns medici mulți care n-au de niciuna. Au ajuns pentru bani, prin orice mijloace, cât mai departe de salariul care este un bonus, nicidecum singura sursă de venit a muncii lor. E trist, dar acesta este sistemul medical în multe cazuri. Prea multe. Te-ai aștepta să crească și respectul pentru pacienți. Ei, de unde? Tot vor exista unii care se vor crede zei, vor țipa la oameni, îi vor trata ca pe ultimele ființe de pe lumea asta, vor considera că sunt stăpâni absoluți peste secțiile lor. Asta, indiferent de salariul dublat, pentru că el nu schimbă rapid niște apucături ticăloase. Te-ai aștepta să dispară și orgoliile absurde. Dar de unde? Domeniul ăsta e plin de orgolii și lupte pentru ierarhii, putere, dincolo de orice urmă de bun-simț sau normalitate. Unii se mănâncă între ei, se luptă ca chiorii, se ceartă tot timpul, trag pentru mai mult, mai mult, tot mai mult. Salariul e fum firav de paie“, mai spune medicul, într-un mesaj pe Facebook.

Vasi Rădulescu adaugă că i-ar plăcea să creadă că „lucrurile se vor îndrepta, dar e utopie. Avem nevoie de decenii bune pentru asta. Și nu cred că urmează niște decenii doar bune“.

O încălcare a legii

Și toate astea, pe un fond care fierbe în sistemul medical. Pentru lucrătorii din sistemul medical este o perioadă foarte grea, iar nemulțumirile lor iau amploare, de vreme ce autoritățile par surde la doleanțele lor.  „Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar.

De asemenea, suntem surprinși să auzim că intenția părții guvernamentale este să excludă reprezentanții sindicatelor din discuțiile ce vor urma, privind aplicarea legislației salarizării. Atragem atenția, domnilor guvernanți, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung; este și o încălcare a legii. Insistența guvernanților de a demonstra, în pofida realității, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum și modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăția pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greșelile făcute în elaborarea Legii salarizării.

Auzim din nou aceleași declarații ale unuia dintre miniștri, care continuă să comunice public indiferența Guvernului față de decizia sindicală de a declanșa greva pentru apărarea drepturilor angajaților din sănătate și asistență socială.

Federația noastră a atras în permanență atenția că aplicarea legislației salarizării în forma actuală va dinamita sistemul sanitar și de asistență socială. Sanitas a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenții ale guvernanților și sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noștri. Este, poate, singura noastră «vină», pe care o vom corecta începând din această săptămână: miting în 26 aprilie, 7 mai – grevă de avertisment; 11 mai – grevă generală“, se arată într-un comunicat Sanitas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Vazand ca medicii sunt nemultumiti de noua salarizare, guvernul ar trebui sa repare greseala facuta si sa anuleze noua lege a salarizarii, astfel incat medicii sa revina la vechea salarizare.

  2. Salariul dublat nu elimina plicul; il dubleaza !!! Plicurile subtiri au devenit deja ridicole…

  3. Problema nu este salarizarea. In fond, facultatile de medicina (alea numeroase) scot medici pe banda rulanta, asa ca unii vor ramane in sistem, iar altii vor pleca sa fie medici in strainatate sau doar „surori medicale” p’acolo. Problema este „calitatea” lor (profesionala si morala), la fel problema este „specialiazarea” ulterioara, ca sistemul sufera din lipsa de medici specialisti si nimeni nu se gandeste sa faca specializari pe masura necesitatii in spitale. Este o penurie cumplita de „medici specialisti” in toate domeniile (mai putin in chirurgie si obstratica-ginecologie, stim noi de ce) , pe motiv ca Ministerul Sanatatii nu se preocupa de cursurile alea.

  4. Legea salarizarii medicilor trebuie urgent retrasa. Bataia de batjocura la adresa poporului roman este maxima si fara limite. Acesti nerusinati, sau mai bine 99% dintre ei, nu merita dat nici buna ziua. Sunt cea mai josnica si mizerabila categorie profesionala din Romania. Deci, mita-spaga, salariu public, salariu de la cabinetele private plus sporuri publice ?! Intrebati un medic din Germania sau din Burkina Faso, daca a mai auzit sau intalnit asa ceva. Iar bolnavii alearga sa cumpere din bani proprii o aspirina, hartie igienica sau pansament ca s-au cheltuit banii cu plata acestor nerusinati. Sa plece si sa ramana cati am botezar eu…?!

  5. Cat de naivi sa fie cei din guvern sa creada ca dubland salariile vor disparea plicurile?sau nu e vorba de naivitate?Nu au facut altceva decat sa mai adauge o categorie sociala pe lista favorizatilor….Cica vor elimina inechitatile….Aiurea,le-au lasat pe cele existente si au mai creat altele….

  6. Intr-o tara esuata, in care spaga la orice nivel si pentru orice (de la un loc la gradinita pina la un loc in guvern) a ajuns sa fie inscrisa in gene, pacientii au devenit demult clienti ! Pai ce, credeti dvs ca (majoritatea) celor care urmaresc o diploma de doctor, luata la niste „facultati” ca „vai de ele !” se inscriu pentru a avea apoi un salariu de strungar sau pentru a se imbogati ? … As vrea doar sa vad criza de draci pe care ar face-o un asemenea „salvator” daca m-as prezenta la el cu un pachet de Kent, unul de cafea sau o gaina in papornita ? …

  7. De ce sa criticam numai medicii ? Acum , toti ne inchinam la vitelul de aur si sfanta avere. Pentru ce ar face exceptie medicii , daca majoritatea indivizilor de pe Glob lupta pentru avere ? In anul 1961, in Centrul Universitar Bucuresti era un Spital Studentesc in care studentii erau ingrijiti cu mult profesionalism , cu caldura , in mod gratuit. Mai amintesc, ca fiecare unitate de invatamant superior avea Dispensar si Cabinet Stomatologic ,in care erau ingrijiti gratuit toti studentii. De asemenea, in Bucuresti functiona o Cantina Dietetica Studenteasca , in care luau masa toti studentii bolnavi , fa fel,in mod gratuit. Medicii stagiari aveau cu 200 de lei mai mult la salariu decat inginerii stagiari , iar inginerii stagiari aveau cu 100 de lei mai mult decat salariile profesorilor , economistilor , juristilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.