Insuficient protejați

Medicii, victimele propriilor pacienți

cancer, biopsie lichida, tumori, boli oncologice

Tot mai mulți medici sunt agresați de pacienți ori de rudele acestora. Motivele se găsesc în deficitul de personal și al aparaturii medicale, care duce la multe ore de așteptare a bolnavilor în fața cabinetelor. Deși Legea sănătății prevede pedepse cu închisoarea pentru atacatori, victimele nu depun plângere la poliție.

Cel mai recent caz de agresiune fizică asupra unui cadru medical a fost înregistrat zilele trecute la Camera de Gardă a Spitalului din Mioveni, județul Argeș. La Unitatea de Primiri Urgențe s-au prezentat doi bărbați, unul dintre ei acuzând un accident. În urma consultului, medicul de gardă a constatat că nu sunt semne ale unui traumatism, motiv pentru care prietenul pacientului l-a agresat pe doctor. „N-avea nicio zgârietură, n-avea nimic. Era doar băut. I-am spus pacientului că nu are urme de violenţă, nu are urme de lovire, a devenit cealaltă persoană recalcitrantă“, povestește dr. Samir Dallou.

Dr. Samir Dallou

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Daniela Jianu, a explicat ce s-a întâmplat: „L-a lovit pe medic cu pumnii, cu picioarele, l-a trântit la pământ şi apoi a lovit cu piciorul. Doctorul are acum leziuni la nivelul craniului, toracelui. Mi-a spus că s-a dus să scoată certificat medico-legal. A scăpat pentru că au intervenit pacienţii şi Poliţia Locală, pentru că imediat s-a sunat la 112. Medicul lovit mi-a spus că şi pacientul şi aparţinătorul au fost recalcitranţi de la bun început şi erau sub influenţa alcoolului“.

Poliția Argeș l-a reținut pe agresor, un tânăr de 25 de ani care va fi cercetat pentru loviri și alte violențe săvârșite asupra unui medic. Dr. Samir Dallou a obținut certificat medical pentru 7 zile, dar a trebuit să se întoarcă la serviciu, întrucât nu avea cine să-i țină locul.

Există lege, dar cine să o pună în aplicare?

Medicul Tudor Ciuhodaru a inițiat un proiect de lege prin care personalul medical să fie protejat la fel ca polițiștii și jandarmii, adică fapta să fie încadrată la ultraj. „Vor fi pedepse aspre pentru cei care îmi agresează colegii atunci când salvează vieți. Cei care vor ancheta aceste cazuri se pot autosesiza fără să fie nevoie de plângere prealabilă“, spunea acesta.

Federația Sanitas dorește formarea unui corp al mediatorilor profesioniști în spitale. Și Ministerul Sănătății intenționează să încheie un protocol cu Ministerul de Interne, prin care jandarmii să poată patrula în unitățile medicale.

Legea 212/2012 de modificare a Legii privind reforma în domeniul medical a introdus un capitol  referitor la infracțiuni, prin care actele de agresiune asupra personalului din sistemul sanitar sunt pedepsite în funcție de gravitatea lor. Agresiunile săvârșite asupra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanțier sau a oricărei persoane din domeniul medical, aflată în exercițiul funcțiunii, sau pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc astfel: amenințarea – de la 2 luni la 2 ani; loviri și alte acte de violență – de la 6 luni la 3 ani; vătămare corporală – de la 6 luni la 6 ani; vătămare corporală gravă – de la 6 luni la 12 ani.

Violența bolnavilor, motiv de stres

În București, 85% din personalul medical al clinicilor și spitalelor a fost agresat verbal de pacienți ori de către rudele acestora, iar 10% au fost victime ale atacurilor fizice, relevă un studiu al Colegiului Medicilor din Capitală. Cifrele oficiale sunt însă mai mici decât cazurile existente, întrucât majoritatea nu sunt raportate. „Nu avem o statistică exactă a tuturor cazurilor de agresiune împotriva personalului medical pentru că foarte multe nu au fost raportate nici către organizația sindicală, nici către conducerile unităților medicale, dar au existat astfel de cazuri“, afirma și Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași, pentru o televiziune locală.

Alături de salariile mici, lipsa de respect a pacienților este un motiv important care îi determină pe aceștia să părăsească țara. „Cel puțin unul din 10 medici este agresat fizic. Sunt medici și asistenți medicali care ne spun foarte clar că vor refuza să mai intre la serviciu pentru că, de când intră până ies, ei lucrează în condiții de stres“, declara Marius Sepi, liderul Federației Sanitas. Membrii sindicatului sunt de părere că pedepsele ar trebui dublate. Deși agresate, chiar victimele spun că reacțiile pacienților sunt uneori îndreptățite.

Pentru pacienții agresați de personalul medical există deja un număr de telefon unde aceștia pot apela gratuit pentru a face reclamații: 0800.806.806.

Întâmplări la camera de gardă

Cei mai expuși agresiunilor sunt medicii de la urgențe ori cei de pe ambulanțe. „În urmă cu câțiva ani, un medic de-al nostru, aflându-se în casă la un pacient, consulta copilul. Mama ținea copilul în brațe, iar tatăl, în timp ce medicul îl consulta, a venit din bucătărie cu un mare cuțit să-l înfigă în spatele medicului“, povestea Alice Grasu, manager al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

La începutul anului, medicul Cristian Răzvan Stoica, de la Spitalul Orășenesc Hârlău, a fost agresat verbal de mai multe persoane de etnie romă. „Prima gardă, primul atac. Romii și-au făcut din nou damblaua. M-au înjurat de mamă, m-au amenințat cu «lasă, bă, criminalule, că te aranjăm noi». Unul cu fața ciupită de vărsat mi-a vârât pumnul sub nas în timp ce încercam să-i împing afară din fața camerei de gardă și m-a înjurat cu o colecție porcoasă adusă la zi. Există camere de supraveghere, dar nu le consultă nimeni. Teoretic, există și poartă, dar e un fel de a spune, pentru că e o biată poartă de tablă dată în lături, sprijinită cu o piatră. Și un portar care se estompează în mediu când e zarva mai mare“, scria acesta pe pagina sa de Facebook. Deși camerele de supraveghere au filmat altercația, conducerea spitalului a negat. „Am pus camere. Dacă a fost agresat sau l-a înjurat, de ce n-a apăsat butonul de panică?! Când a fost agresat? Eu de asta am adus la cunoștință, să ancheteze poliția. N-a apăsat butonul de panică, ca să vadă apoi unde se ajunge. Asta înseamnă provocare, până la urmă“, spunea Teodor Pricop, director interimar al spitalului, pentru o televiziune din Iași.

Un alt incident s-a petrecut anul trecut la Spitalul Județean din Ploiești, unde rudele unei paciente i-au rupt piciorul medicului de gardă.

Agresiuni fizice în spitale

Printre cazurile mai grave de agresiuni asupra personalului de specialitate din unitățile sanitare se numără cel de la Spitalul Elias din București, când un pacient a mușcat de mână o asistentă, iar alteia i-a rupt piciorul.

La Spitalul Județean din Pitești, un medic a fost strangulat de un vârstnic de 71 de ani, care și-a motivat gestul prin orele întregi de așteptare pe holuri, fără să fie băgat în seamă.

Un tânăr consumator de droguri a sărit de pe targă la un spital din Galați și a distrus aparatura medicală. A fost foarte greu să fie liniștit apoi de către jandarmi. În aceeași unitate medicală, un medic stomatolog a fost înjurat și altul agresat pentru că au cerut unor tineri care așteptau pe hol să nu mai fumeze în clădire.

„Sunt înregistrate aproximativ douăzeci, treizeci de plângeri anual, venite din partea medicilor angajați ai spitalului, care au fost agresați atât verbal, cât și fizic“, spunea juristul Spitalului de Urgență Galați, Dumitru Titea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Aceasta violenta se manifesta in toata societatea romaneasca.
    Medicii devin victime ale violentei pacientilor, nu numai din motivul ca se găsesc în deficit de personal și de aparatura medicala, ce duce la o prea lunga așteptare a bolnavilor.
    Agresivitatea si violenta verbala, si nu numai verbala, a devenit un mod aproape obisnuit de comunicare si de comportament social.
    In mare parte se datoreaza mass-mediei si exemplelor date de acestea.
    Un exemplu: Bogdan Rares, ieri a numit parlamentarii „maimute”, asta fiind unul dintre cele mai decente atacuri ale lui la persoane aflate la carma tarii, prin vot democratic. Chiar si in cazul ca acelea gresesc, nu este civilizat sa folosesti argumente „ad hominem” in loc de argumente la subiect greselii.
    Un alt exemplu este modul in care isi permite presedintele Iohannis sa se exprime la adresa unei mari parti a romanilor, care fac parte dintr-un partid cu peste 1/2 milione de membrii si alte 3 milioane de romani, care I-au votat. Pe acesti 4 milioane de romani presedintele Romaniei si procurorul DNA I-a numit penali si infractori. Domnia sa si procurorul DNA au repetat in mod obsesiv aceste false invinuiri.
    Alte exemple de limbaj agresiv se gasesc la tot pasul, incepand de la intelectuali de elita „celebrii”, precum Liiceanu si majoritatea celor din mass-media.
    Pai ce sa ne mai miram atunci ca romanii sunt divizati si invrajbiti ca niciodata, ca socitatea toata a devenit agresiva, violenta, lipsita de toleranta si empatie, iar media virtuala a ajuns o mahala, o mocirla, o cloaca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.