Salariul unui covrigar din Capitală, mai mare decât multe profesii din Grecia

O postare recentă pe rețelele de socializare a stârnit discuții intense despre salariile din România, afirmând că o covrigărie din București angajează personal necalificat cu un salariu net de 905 euro pe lună, adică 4.500 de lei după reținerea impozitelor. Această informație a fost preluată de publicația greacă The Indicator, care compară situația salarială din România cu cea din Grecia, evidențiind o realitate surprinzătoare pentru mulți.

Salariile în România continuă să fie subiect de dezbatere, mai ales în contextul în care mulți susțin că acestea sunt mici. Cu toate acestea, viața cotidiană, și în special oferta de locuri de muncă, pare să contrazică aceste afirmații. Salariul de 905 euro pentru un muncitor în domeniul covrigilor depășește, în unele cazuri, veniturile obținute în profesii diverse din Grecia, în special atunci când se ia în considerare puterea de cumpărare.

Această putere de cumpărare este un factor esențial în analiza comparativă. Deși în Grecia salariile pot fi mai mari, costul vieții afectează semnificativ ceea ce înseamnă de fapt un salariu decent. Prețurile din piețele grecești par să urce la cote amețitoare, ceea ce poate face ca banii să nu fie suficienți pentru a asigura un trai confortabil. În contrast, în România, prețurile sunt mai accesibile, iar astfel salariile, chiar și cele obținute din meserii simple, capătă o valoare mai mare.

Astfel, cei 905 euro câștigați din fabricarea covrigilor în București oferă o oportunitate reală pentru o viață decentă, fără a fi necesar să se facă compromisuri financiare drastice. Această realitate ridică o întrebare provocatoare: este România un „paradis salarial” neștiut pentru meserii modeste, precum covrigăria? În același timp, Grecia ar putea să reflecteze mai profund asupra propriilor statistici economice și sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4951 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Salariul unui covrigar din Capitală?
    -in covrigarii/patiserii au bagat Editat DE IMPORT:
    sa le cada dintzii tradatorilor care mananca de acolo!

  2. 4500 net este un vis de politician. Poate o fi valabil, daca are program de 14 ore zilnic, iar sambata si duminica de doar 10 ore. Asa ca mai incet cu periuta ca nu suntem traiti prin Honolulu!!. Cate milioane de romani traiesc cu salariul minim pe economie si abia apoi sa mai discutam de cat de bine o ducem. E posibil insa ca covrigarii sa aiba o subventie de la Guvern si atunci nu ma mai bag in discutie!!

  3. De când se știu românii au fost bogați și cu preturi mici în piețe . Fericiților de voi !

  4. Aceasta stire pesimista nu se confirma, deci ca specialist de covrigi pot sa afirm fara de tagada si indoiala ca cf studiilor mele economice de limba engleza si americana ca deci salariul la un covrigar necalificat deci nu stie inca sa intinde aluatul deci este de 15472 RON dupa deduceaderea tacselor si impozitatiilor.

  5. Comparatie intre un oras, cu o tara. Comparati magazine oarecare, din localiati putin cunoscute. Un salariu la intamplare s-ar putea in medie reduce drastic.
    Preturile nu sunt in mod necesar mici, si nu magazinele maresc in mod necesar preturile, vin marite de la intermediari sau importatori.

  6. Dar nu se spune care e programul. Ca sa stie si grecii cum se castiga 950 euro.

  7. Inseamna ca Marcel CI🍩🍩🍩🍩U e un covrigar fericit!!!

    😀

  8. Articol mizerabil si tendentios si fara noima, autorul comentand aiurea salariul meseriasilor brutari, care pregatesc si covrigi atat de iubiti de romani si mancati in zilele de post miercuri si vineri cf. traditiei ortodoxe. Nici nu intereseaza salariul brutarilor. Daca ziaristul tinteste sa batjocoreasca meseria de brutar, atunci – rusinee pt. ziarist. A terminat toate subiectele importante pt romani, si s-agata de brutarii ce prepara covrigi.

  9. @ Dante!
    De accord cu d-voastra dar explicati-mi cum:
    1) Se face ca multi romani (din alte orase nu Bucurestiul ce poate fi bogat)au 2-3 apartamente puse la punctul Care astepta sa creasca copii.
    2 ) case ultra ( unele chiar vile) apar in fiecare an.
    3) intr-o familie ai 4 adulti ai automatic 4 masini si nu de oricare ( o masina costa).
    4) Care este impozitul platit de grec, si Care este impozitul rominului unde UE pompeaza din rasputeri.
    Este in firewall omului( si a romanului) sa nu fie niciodata multumit!

  10. Doar un jurnalist idiot crede ca acel om face 5 covrigi pe zi ….omul se trezește la 4 și stă lângă cuptoare 10-14 ore pe zi ….este muncă grea ….cine dă banii respectivi nu ii dă degeaba acel om își plătește și taxele și banii lui și profitul firmei din munca lui …nu este este o fătuca sau un fătuc care citește după promptă …. sau transmite in direct după un trotuar să ne relateze cum și unde urmează să plouă are o umbrelă și dacă e cald isi pune o pălărie de soare … inutilii societății … jurnalistul prost care mănâncă căcat că ii spune Voiculescu, Sârbu Ciolacu sau Werner ….care ii vede Dumnezeu pe pământ

  11. Ha, ha! Aiasta ‘nsamnă că, Ciordacu cu notorietatia lui, o rădicat prestijiu’ meseriei di ștanțator găuri covrij’ la un nivel superior…

  12. Da unu care „face sarmale” cât primește să pregătească ‘umplutura’?
    :))

  13. @Dante și alți habarniști care comenteazǎ fǎrǎ sǎ fi muncit o zi în viața lor, ținuți de mǎmica:
    În ziua de azi nu-ți vine nimeni, nici la spǎlat pe jos, pentru mai puțin de 3500 lei! Un zidar fǎrä multǎ experiențǎ ia minimum 6000 lei. Iar brutarii au și condiții mai grele, cǎ e foarte cald unde se pregǎtește pâinea.
    Grecii o duc greu pentru cǎ li s-a luat țara. Nici alții nu sunt departe de aceastǎ situație.

  14. Adevarat este ca n-am muncit nici macar o zi, nici in brutarie, nici in covrigarie, nici in otelarie. Dar nici degeaba nu am stat, zic si eu. Cat priveste pe mamitzica, Dumnezeu sa-i dea sanatate cum spune stimabilul Gionel, n-a apucat sa ma tina pe banii ei. Iar taticul, cum imi placea sa spun in tinerete, ( idem cu sanatatea si cu Gionel) a fost miner – adica era sub pamant – inca de la nascarea mea. Asa ca am mancat o paine tare gustoasa si am locuit doar prin vile si palate!. Realitatea romaneasca imi este tare straina si vorbesc in dodii pentru nerozii care vor sa ma bage in seama. Deci e foarte bine, economia duduie, salariile sunt ca in Occident- uneori chiar mai mari- iar un recent raport al FBI -ului, ne clasa chiar inaintea unor state retrograde gen Elvetia!!. Acum ce rol avea aprecierea FBI-ului chiar nu inteleg, dar face bine la stomacul politicienilor nostri. Si a rumegatoarelor, mai ales !. Mergem inainte ca oricum nu avem alta solutie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.