Salvarea unei istorii

„Nevoia reală care a stat la baza inițierii acestui proiect a fost starea dramatică de degradare în care se aflau bunurile culturale din colecția Muzeului Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană «Nicolae Frunteș» din Șirnea“, arată un text trimis presei.

Potrivit muzeului, 664 bunuri culturale, din care 488 piese etnografice, au fost supuse unui proces complex de conservare, în condițiile în care rezultatele minime stabilite în proiect au fost de 400. Din păcate, 150 de piese nu au putut fi salvate, din cauza gradului ridicat de deteriorare în care se aflau, acestea fiind victimele unui atac generalizat cu cari, expuse unui proces avansat de oxidare și atacurilor de insecte.

Proiectul „Colecția Nicolae Frunteș din Șirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului“ a fost implementat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, în perioada martie-septembrie. Pentru o mai bună valorificare a patrimoniului cultural și introducerea într-un circuit economic, bazat pe turism rural, s-au realizat activități specifice de documentare științifică, evaluare-diagnoză, triere-selecție negativă pentru bunurile culturale care nu au corespuns din punct de vedere al conservării sau importanței istorice și etnografice, conservare primară asupra bunurilor culturale din colecție, evidență și inventariere în formă scrisă pe un registru, tipărit în conformitate cu normele legale în vigoare, și, în paralel, în registrul informatizat dedicat bunurilor culturale. Toate aceste activități s-au desfășurat în timpul celor patru deplasări de câte o săptămână ale unei echipe interdisciplinare de specialiști, în lunile mai, iunie, iulie și august. În paralel, s-au realizat șapte activități de conștientizare a membrilor comunității locale și turiștilor cu privire la importanța și valoarea Colecției „Nicolae Frunteș“, prin implicarea comunității în păstrarea și continuarea tradițiilor și obiceiurilor populare, dublate de o bună cunoaștere a elementelor istorice și culturale relevante pentru moștenirea proprie, iar la final, pe 13 august, a fost organizat în Șirnea evenimentul Hora Satului.

Clădirea Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteș“ se află într-o puternică stare de degradare, fapt ce impune cu celeritate renovarea spațiului. Astfel, bunurile culturale care fac obiectul acestui proiect au fost depozitate temporar în trei săli de clasă ale Școlii Gimnaziale din Șirnea. În intervalul septembrie-octombrie, o parte din colecție este expusă la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

Recomanda
Razvana Ancutescu 158 Articole
Author