Sărituri în gol de pe „Blocul democratic PSD-PNL“

Așa că ce s-au gîndit PSD și PNL? Să-și prelungească starea de bine politic și să rămînă așa cum sînt acum, adică împreună. Coaliția de guvernare să devină, cum s-ar zice, „Blocul democratic PSD-PNL“, așa cum au lăsat ei să se scurgă pe surse, ca să vadă ce zice lumea. Păi, lumea zice că e o prostie, care ar adăuga frustrării populare și un pic de ură. Iar logica merge mai departe și zice că e o sinucidere.

Întîi de toate, fiindcă sînt patru rînduri de alegeri, fiecare cu specificul său, cu niveluri diferite de interes și de raportare la alegători. Poți merge cu camionul la cules de mere, dar pentru secerat grîu și dezgropat cartofi trebuie să te dai jos din el. Apoi, fiindcă suma procentelor separate ale PSD și PNL va fi întotdeauna mai mare decît procentul unei coaliții PSD-PNL. Mai ales că cele două partide au electoratul despărțit și teritorial, nedispus să își încrucișeze votul. O coaliție PSD-PNL făcută azi e la mare distanță de USL-ul anilor 2012, cînd exista un liant politic și aproape moral între cele două partide și societate: ura împotriva lui Băsescu și dorința de a-l înlătura de la putere. Chiar cu Voiculescu la rever și cu generalul Oprea cusut în căptușeală, USL era o construcție motivațională, oportună, clădită pe o tendință vizibilă și măsurată a societății. Pe cînd „Blocul democratic PSD-PNL“ e o conspirație a mediocrilor ajunși la putere prin capriciul lui Iohannis, o însăilare a noilor conservatori, fără chef de muncă, fără minte și fără alt proiect decît puterea în sine. E, așadar, o tentativă de sinucidere politică, al cărei beneficiar va fi AUR.

Sigur, în acest moment, blocul democratic pare să nu fie mai mult de o sondă de test. Dar există, cu siguranță, sprijinitori, mai ales din PNL. Căci PNL se erodează la remorca PSD cu aceeași viteză cu care se eroda atunci cînd conducea Guvernul, dacă nu cumva mai repede. E posibil ca pînă la prima rundă de alegeri, la europarlamentare, să fie depășit bine de AUR și să ajungă la nivelul USR, pe fondul creșterii Opoziției. Dacă ajunge pe locul patru la parlamentare, nu mai poate intra într-o coaliție de guvernare cu PSD decît cu pretenții scăzute. Pe acest orizont, o prezență de pe acum alături de PSD le-ar proteja viitorul politic și accesul la putere după 2024.

Așa cum arată pînă acum cifrele, PSD are prima șansă să cîștige alegerile parlamentare din 2024, dacă nu apar gafe majore la Guvern, dacă sărăcia nu se agravează, dacă FMI e ținut departe, dacă AUR nu preia întregul discurs de Opoziție și dacă efectele războiului din Ucraina nu umplu iar de ridicol statul român. Pentru PSD, singura noimă a „blocului democratic“ este lansarea tandemului Nicu și Marcel pentru o guvernare completă și închisă, președinte-premier, după 2024. PSD își dorește Cotroceniul după care a tînjit aproape douăzeci de ani, și știe că nu-l poate obține doar cu votul pesediștilor, căci candidatul PSD nu prea ia voturi din afara bazinului. Dar cu voturile PNL ar putea începe să viseze.

Numai că pentru un asemenea aranjament de turul doi nu e nevoie de căsătorie pe tot anul. Și PSD, și PNL pot cîștiga mai bine mergînd separat, după care n-au decît să se reunească și să încerce majorități în Parlament și în turul doi de prezidențiale.

Blocul Democratic, garanția mediocrității României

Față de adversarul AUR, „Blocul democratic PSD-PNL“ ar avea și un handicap dinamic: s-ar mișca încet, poticnit, împleticit, fiindcă ar fi grevat de decizii dispersate, de medieri și de consilii, de vanitățile și ambițiile cîtorva zeci de vicepreședinți, președinți de organizații, de consilii județene care nu pot fi făcuți să tacă. AUR, în schimb, are un singur șef, ascultat și necontestat. Poate lua decizii rapide și, după cum s-a văzut, le poate implementa înainte ca PSD și PNL să apuce să se trezească. În plus, nu are pe cap o guvernare complicată care să-i mănînce energia și pentru care trebuie să dea socoteală.

Prin urmare, „Blocul democratic PSD-PNL“ nu e doar o prostie, ci și un cadou generos pentru AUR. E un bloc pe care George Simion poate urca pînă la Cotroceni, un bloc de pe care PSD și PNL sînt gata să se arunce în gol.

Editorial scris de Doru Bușcu și preluat integral de pe catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

 1. „Față de adversarul AUR, „Blocul democratic PSD-PNL“ ar avea și un handicap dinamic: s-ar mișca încet”

  Pe principiul mic si zburdalnic ! Hahaha, parca voturile se masoara la numar, nu la cat de mici sunt. La auristi li se inverseaza emisfere creierului, nu numai polii Pamantului.

 2. Cred ca nici macar savantul sovietic Miciurin n-ar fi reusit, dupa ani de cercetari si experimente, o combinatie mai letala decit aceasta corcitura intre bacilul ciumei bubonice PSD si virusul PNL Ebola ! Nasita de Iohanis ca un fel de „FSN redivivus” pe modelul : „Asta-i pohta ce-am pohtit !”, monstrozitatea genetica ii tot baga in fata pe acesti Lolek si Bolek ai politichiei romanes (comparatia cu Heckle si Jeckle fiind putin fortata, din cei doi doar Marcel potrivindu-se „la culoare”)

 3. Pe Pornhub nu e conditie sa fie porn e sa le vina lor bani. Politica folosind platforma Pornhub in loc de Youtube sau Facebokk s-ar potrivi de minune meseria de politician suprapunandu-se de cele mai multe ori, asociata, cu cea mai veche meserie din lume.
  In locul de reclame la Titan Gel apar Ciolacu si Ciuca în reclame electorale „Votați Blocul Democratic P$DNL va creștem salariile de 10× pe înălțime și de 10× ori pe lumgime. În total de 100×” platite cu bani de campanie.

 4. Blocul democrat este singura solutie politica a momentului .Iohannis a oferit celor doua partide , prin decizia de aparitie a Blocului Democrat , inca opt ani de guvernare .Dupa ce timp de patru ani cele doua partide PSD si PNL au guvernat natiunea si acum pun in pagina toate cerintele cetetenilor si toate masurile asumate prin PNRR (inaca 75 de miliarde de euro ne asteapta )iluzia opozitiei de promite marea cu sarea (in fapt nu au ce promisiuni sa mai faca intreg spatiul este ocupat de blocul democrat) va sfirsi prin micsorarea dramatica a procentelor celor doua partide ce acum se reunesc intr-o noua Motiune de Cenzura .PSD si PNL nu pot merge separat in alegeri .Nu poti incepe sa te acuzi in Media dupa ce patru ani ai parcurs drumul impreuna. Ar fi de risul lumii .PNL si PSD nici macar nu pot veni cu programe de guvernare separate. Ai acceptat ultimile hotariri guvernamentale esti obligat sa iti continui impreuna parcursul .In asta consta maretia politica a Presedintelui Iohannis .Exclude forta opozitiei ce nu mai are ce promite si care doar da din gura .Daca aflam ca PNRR se extinde atunci girantul obtinerii banilor (Iohannis ) garanteza in fapt inca 8 ani de conducere celor doua partide . De nerefuzat .

 5. Bună ziua!
  Situația in care se află ROMÂNIA adică o colonie devalizata in coada EUROPEI reclamă trimiterea dupa gratii a decidentilor in frunte cu
  Trădător Iohannis care este captiv austriecilor si serviciilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.