Scandalul completurilor de judecată se mută la CCR

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict între Parlament și instanța supremă în privința modului de formare a completurilor de 5 judecători, așa cum a cerut Liviu Dragnea, care s-a declarat recent nemulțumit de mai multe ori de Completul din apelul dosarului său.

CCR a stabilit data de 16 octombrie pentru depunerea punctelor de vedere în scris. Ulterior, se va stabili data dezbaterilor în plenul Curţii.

Curtea arată că în data de 2 octombrie 2018, a fost sesizată de către prim-ministru cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare”.

Recent, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că l-a „rugat” pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După „rugămintea” lui Dragnea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, vineri, că hotărârea de amânare a Colegiului Înaltei Curți, privind constituirea completelor, în cazul celor formate din cinci judecători, poate fi atacată în contencios administrativ sau constituțional de către cei interesați.

Weekend-ul trecut, Dragnea cataloga drept „un demers firesc” intenția Guvernului de a sesiza la CCR un conflict între Parlament și ÎCCJ pentru că nu s-au aplicat modificările aduse Legii nr. 304/2004 cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la instanța supremă.

„Doar am auzit că există această intenție. Nu știu când și dacă o vor face. Cred că este un demers firesc pe care-l face guvernul. Am auzit cum ați auzit și dvs. Și o să vedem dacă se întâmplă. Nu știu pe ce merg, că nu am văzut. Poate merg pe conflict între Parlament și Înalta Curte, nu știu, nu sunt constituționalist. Am auzit doar că se intenționează să se facă această acțiune și cred că ar fi un demers firesc”, declara Liviu Dragnea, duminică, la România TV.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanța supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea a explicat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conțin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori așa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

„Potrivit dispozițiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an. Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziție tranzitorie, cum are în alte situații care să reglementeze obligația desemnării la sorți de noi complete pentru anul 2018 și să reglementeze situația completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018. prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune și respectarea obligațiilor pe care legea le impune în ceea ce privește termenul, data la care acea obligație trebuie îndeplinită. Ori legea este incontestabilă și lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an”, a declarat Tarcea.

Președinta instanței supreme a refuzat să comenteze dosarul lui Liviu Dragnea, precizând însă: „Dați-mi voie să mă abțin de la orice fel de comentariu. Ați remarcat că mă abțin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să știe toată lumea este că la Înalta Curte se respectă legea și că sunt în țara asta judecători care respectă legea cu orice risc”.

Apelul în procesul lui Liviu Dragnea la Completul de 5 judecători va începe luni, 8 octombrie. Este vorba de procesul în care Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Prima reacție a lui Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, referitor la sesizarea la CCR făcută de premierul Viorica Dăncilă, că e foarte corectă abordarea Executivului și nu lasă loc de interpretări.

„Din câte știu există o problemă foarte serioasă legată de neaplicarea prevederilor de către ÎCCJ din legea care a fost recent adoptată. Suntem în fața unui conflict constituțional între puterile statului și este dreptul primului ministru să sesizeze CCR. Cred că este foarte corectă această abordare. Premierul are dreptul să facă acest lucru, este o dovadă a autorității pe care și-o exercită. Nu trebuie să căutăm alte explicații. Executivul totuși este cel care are obligația de a respecta aplicarea legii împreună cu justiția. Sunt convins că dacă această sesizare ar fi fost făcută de Parlament, atunci ați fi avut motive să spuneți că ar fi fost făcută într-un interes propriu. Ca să nu aveți acest motiv a făcut prim-ministrul sesizarea”, a spus Tăriceanu, în Parlament.

Referitor la acuzațiile partidelor de opoziție, care susțin că sesizarea la CCR a fost făcută cu dedicație pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Tăriceanu a răspuns: „Ce spune opoziția eu pot să ocolesc, dar o realitate nu poate fi ocolită, și anume că prevederi legale sunt desconsiderate tomcai de ÎCCJ. Până la urmă CCR va lua o decizie și va spune cine are dreptate”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8499 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Se mai indoieste cineva ca este doar vorba de Dragnea, si problemele lui cu Justitia, nu despre drepurile si libertatile cetatenilor si statul paralel? De fapt este vorba despre drepturile omului. Si daca me intrebati va pot spune si cine este omul!

  2. De azi guvernul Romaniei s-a transformat oficial in in grup infractional organizat care actioneaza in slujba infractorului sef! De ce nu a atacat sluga analfabeta din Videle la CCR completele din ianuarie de cand e premier?!! Pentru ca in ianuarie, infractorul condamnat deja la doi ani de inchisoare cu suspendare credea ca nu va fi condamnat si in al doilea dosar, mai ales daca scapa de Kovesi. Sluga de la Videle va sfarsi ca Monica Ridzi! Ea va infunda puscaria in timp ce seful va dansa pe plaje in Brazilia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.