Schimbare surprinzătoare în cazul independenţei Cataloniei

Sâmbătă, 27 septembrie, preşedintele Cataloniei a semnat decretul de convocare a referendumului pentru independenţă, pe data de 9 noiembrie, după o campanie aprinsă în favoarea desprinderii de Madrid. Marţi, 30 septembrie, guvernul de la Barcelona a suspendat campania pentru referendum, după ce, cu o zi înainte, Curtea Constituţională a decis suspendarea consultării populare.

Modificarea bruscă a atitudinii preşedintelui Artur Mas şi a guvernului său autonom a fost explicată de un purtător de cuvânt. „Nu-i putem acuza pe funcţionarii” locali, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Francesc Homs, asigurând, totodată, că guvernul „îşi menţine determinarea” de a continua demersurile cu privire la referendumul pentru independenţă. Homs a adăugat însă că speră ca referendumul să poată avea loc pe 9 noiembrie şi că se vor face demersurile legale necesare. În orice caz, a spus el, populaţia va avea dreptul sa manifesteze în favoarea independenţei, fără însă a mai primi sprijinul autorităţilor, care ar comite astfel o ilegalitate, cel puţin până la judecarea pe fond a dosarului referendumului.

Luni, cu o zi înainte de a anunţa că renunţă temporar la ţelul său, Artur Mas a prezentat o Carte Albă în care expune măsurile pe care le va lua în cazul obţinerii independenţei.

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat efectele legii şi decretului catalan cu privire la referendumul asupra independenţei Cataloniei convocat la 9 noiembrie, acceptând recursul prezentat de Guvernul de la Madrid, care se opune acestui vot. Tribunalul constituţional spaniol urmează să se pronunţe asupra fondului în maximum cinci luni.

Prin urmare, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Barcelona spune ca: „Ne aflăm într-un context în care nimic nu este încheiat. Există o procedură peste care nu se poate trece. Dar dorinţa noastră este să continuăm şi vom face în aşa fel încât să ne îndeplinim promisiunile, respectând legea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.