Școala de Vară la Castel

Astăzi începe cea de a treia ediția a programului cultural Școala de Vară la Castel, o serie de workshop-uri pluridisciplinare ce au loc anual la Castelul Teleki din Gornești.

Organizat de Asociația ARCHÉ împreună cu Asociația Castel Teleki, programul își propune să ofere studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști cu competențe în diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului (arhitectură, inginerie structurală, peisagistică, arheologie, istoria artei etc.), cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu. Programul este un exercițiu realist, ancorat în contextul național și internațional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural, ce va avea ca finalitate realizarea documentației ce va sta la baza unui proiect de restaurare și a unui plan integrat de management pentru domeniul Teleki din Gornești.

Workshop-ul Școala de Vară la Castel, ediția 2018, va avea loc în perioada 20-29 iulie și va reuni arhitecți, istorici, arheologi și peisagiști precum și un fotograf ce va căuta o nouă interpretare artistică a vechii reședințe nobiliare. Anul acesta organizatorii îşi propun să rafineze releveul de arhitectură, să aprofundeze studiul cetății medievale ce a precedat actualul castel baroc și să continue studiul peisajului. Cei 20 de participanți, ce vor petrece 10 zile în frumosul decor al ansamblului de la Gornești, vor avea ocazia de a învăța de la unii dintre cei mai buni experți în cele trei domenii de interes, dar și de a participa la Ziua Castelului sau de a vizita, cu îndrumare de specialitate Cetatea de refugiu de la Saschiz, Ansamblul fortificat din Sighișoara și Ansamblul castelului Bornemisza, precum și Situl arheologic din Gurghiu.

Anul acesta, lectori și îndrumători ai modulelor de studiu vor fi:

  • Makay Dorottya, doctor inginer și specialist atestat în restaurarea monumentelor istorice
  • Soós Zoltán, doctor în istorie și director al Muzeului Județean Mureș
  • Sergiu Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al Patrimoniului
  • Raluca Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al Patrimoniului
  • Diana Culescu, doctor peisagist și președinte al Asociației Peisagiștilor din România
  • Alexandru Mexi, drd. Peisagist

Dar și doi invitaţi surpriză!

“Prin proiectul nostru, contribuim la derularea Anului European al Patrimoniului Cultural în România, acțiune a Comisiei Europene ce se desfășoară în toate statele membre ale Uniunii. Proiectul a fost selectat de către coordonatorul național, Institutul Național al Patrimoniului, ca fiind relevant pentru:

  • promovarea unor soluții care să facă patrimoniul cultural accesibil tuturor
  • promovarea cercetării și inovării privind patrimoniul cultural, facilitarea însușirii și a exploatării rezultatelor cercetării de către toate părțile interesate, în special de către autoritățile publice și sectorul privat și facilitarea diseminării rezultatelor cercetării către un public mai larg”, afirmă organizatorii.

Mâine, vor fi vernisate două expoziţii: Castel în Transilvania, a fotografului Szabó Tamás, şi „Fragmente”, realizată în cadrul proiectului „Școala de Vară la Castel”, ediția 2017.

Programul cuprinde nenumărate întâlniri pe tema patrimoniului cultural. Sunt programate, de asemenea,  Spectacolul Ansamblului de dans popular „Bokréta”, Dansuri renascentiste prezentate de ansamblul „Passegio” și ansamblul „Riverenza”, precum şi un Concert Sárosi Péter & Tasi Nóra

Școala de Vară de la Gornești este un proiect derulat în parteneriat cu: Muzeul Județean Mureș; Ordinul Arhitecțiilor din România, Filiala Transilvania; Asociația Peisagiștilor din România, Filiala București; Grupul PONT și S.C. IROD-M Srl.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Departamentul pentru Relații Interetnice.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.