Scrisoare deschisă a românilor din sudul Basarabiei către Aurescu și Kuleba

Români din Sudul Basarabiei au transmis o scrisoare deschisă către Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba, pentru deschiderea unui consulat al României la Ismail și rezolvarea problemelor în domeniul educației.

Astfel, la data de 10 septembrie 2020 reprezentanții asociațiilor național-culturale românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, au adresat o Scrisoare deschisă Ministerelor Afacerilor Externe ale Ucrainei și României, în contextul declarațiilor ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat în vizită oficială la București în perioada 7-8 septembrie 2020, se arată în comunicatul oficial al CNRU, preluat de Romanian Global News.

Iată mai jos textul integral al scrisorii deschise:

Către: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE, GUVERNUL ROMÂNIEI
Excelenței Sale, Domnului Ministru BOGDAN AURESCU

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE, GUVERNUL UCRAINEI
Excelenței Sale, Domnului Ministru DMYTRO KULEBA

Subsemnații, reprezentanți ai societăților național-culturale românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, ne adresăm Excelențelor Voastre în contextul recentei vizite oficiale din 7-8 septembrie 2020 a Ministrului de Externe al Ucrainei, domnul Kuleba, la București.

Astfel, constatând deschiderea spre o bună colaborare și reluare a dialogului bilateral româno-ucrainean, în spiritul Tratatului de prietenie și bună vecinătate dintre România și Ucraina, cu respectarea altor acorduri internaționale la care acestea iau parte, precum și a normelor legislative interne din cele două state, în ce privește sprijinul și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale românești din Ucraina,

având în vedere și salutând, în același timp, intenția statului ucrainean de a deschide, la Sighetul Marmației, un Consulat al Ucrainei, venit să sprijine comunitatea ucrainenilor din zona Maramureșului și din Nordul Transilvaniei, fapt confirmat prin declarația din 07.09.2020 de la București a domnului ministru Kuleba, în acest sens,

plecând de la demersurile multianuale ale mediului asociativ și pedagogic românesc din regiunea Odesa, privind necesitatea urgentă de unificare a programelor de învățământ pentru instituțiile școlare cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa, prin renunțarea la obligativitatea folosirii glotonimului ”limbă moldovenească” pentru școlile românofone din Sudul Basarabiei, dar și mizând pe sinceritatea declarației domnului ministru Kuleba, că ”Ucraina (…) a îndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția” (în ce privește dispozițiile lingvistice ale Legii Educației din Ucraina din 05.09.2017),

Solicităm Ministerului Afacerilor Externe din România:

  1. Să inițieze procedura de deschidere a unui Consulat al României în orașul Ismail din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, în reciprocitate la intențiile de deschidere de către Ucraina a unui Consulat la Sighetul Marmației.

În sprijinul acestui deziderat în primul rând am dori să anticipăm posibilul contraargument, conform căruia în regiunea Odesa deja activează Consulatul General al României de la Odesa. Problema constă în distanța considerabilă dintre locația consulatului și zona compact populată de cetățeni ai Ucrainei vorbitori de limbă română din Sudul Basarabiei, mai exact în raioanele Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea pe Dunăre și brațul Chilia al fluviului. În comparație cu Consulatele României din Cernăuți și Slatina, situate în preajma, sau în ”interiorul” zonelor cu populație majoritară românească și în imediata apropiere de frontiera cu România, cel de la Odesa se află la o distanță considerabilă, din ambele puncte de vedere.

Amintim că unul dintre argumentele principale pentru deschiderea Consulatului României de la Slatina, din regiunea Transcarpatică a fost dinstanța considerabilă de aproximativ 250 kilometri dintre centrul comunității românești din Maramureșul Istoric (din dreapta Tisei) și Cernăuți, oraș în care din anul 1998, la fel, a fost deschis un Consulat General al României.

În fapt, de la Ismail avem o distanță de 257 km până la centrul regional Odesa, pe teritoriul Ucrainei, tranzitând orașul Bilhorod-Dnistrovskiy și stațiunea balneară Zatoka. Tranzitând Republica Moldova pe la Palanca de la Ismail la Odesa parcurgem 238 km. În ce privește accesul etnicilor români la serviciile consulare – distanța de la cea mai îndepărtată localitate cu populație majoritară românească – satul Frecăței/Lymanske din raionul Reni, până la centrul regional Odesa, este de tocmai 317 km (în versiunea cea mai scurtă, pe la Palanca, tranzitând R.Moldova).

Având în vedere, că peste 3/4 din populația românofonă din Sudul Basarabiei (peste 60.000 din aproximativ 80.000 de cetățeni, vorbitori de limbă română) locuiește în cele 3 raioane – Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea din România, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă. După cum bine cunoașteți, cu o populație actuală de peste 70.000 de locuitori, orașul Ismail este port la Dunăre și fostă reședință a județului omonim în perioadele administrației românești în Sudul Basarabiei în anii 1856-1878 și respectiv 1918-1940, precum și a regiunii Ismail din componența RSS Ucrainene între anii 1940-1954. Este, de altfel și cel mai important centru economic, cultural și universitar din Sudul Basarabiei. Pentru perioada modernă, de independență a Ucrainei, Consulatul României ar fi prima reprezentanță diplomatică străină acreditată și deschisă în orașul Ismail, iar deschiderea Consulatului va da un imbold important vieții culturale și educaționale a comunității istorice românești din regiune.

La toate argumentele menționate mai sus putem adăuga și deschiderea recentă, la doar 45 km distanță de Ismail, a trecerii cu bacul/feribotul la Cartal (Orlivka) – Isaccea, care doar va intensifica circulația transfrontalieră a persoanelor și mărfurilor între regiunile Dobrogea și Sudul Basarabiei în anii următori, iar de serviciile Consulatului se vor putea folosi cetățenii români aflați în această regiune.

Concomitent, solicităm Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina:

  1. Să înlesnească și să sprijine, de comun acord cu partea română, procedura de deschidere a unui Consulat al României în orașul Ismail din regiunea Odesa, în reciprocitate la intențiile de deschidere a Consulatului Ucrainei la Sighetul Marmației.
  2. În condițiile în care ”Ucraina (…) a îndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția” (conform declarației de la București din 08.09.2020 a domnului ministru Kuleba, în ce privește dispozițiile lingvistice ale Legii Educației din Ucraina din 05.09.2017), să sprijine, să aducă în mod direct la cunoștință și să urmărească implementarea, de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina a solicitărilor legitime repetate ale Uniunii Civice ”Consiliul Național al Românilor din Ucraina” (menționate în Memoriul înregistrat la M.E.Ș. din Ucraina cu număr de intrare Z-4982/0-20 din 07.09.2020), din care fac parte și asociații românești din regiunea Odesa, și anume:

a) Să recunoască oficial și public că așa-numita limbă „moldovenească” este, de facto, limbă română. Inexistenta limbă „moldovenească”, inventată de Iosif Stalin, în mod tendențios și din interese geopolitice a fost implementată la sfârșitul secolului al XX-lea în procesul de învățământ din regiunea Odesa pentru cetățenii românofoni ai Ucrainei (unii dintre aceștia identificându-se drept moldoveni). Limba „moldovenească” a fost inrodusă în mod artificial în procesul de învățământ școlar din regiunea Odesa în anul 1998, fără consultarea părinților elevilor, a pedagogilor și a specialiștilor.

b) Să implementeze de maximă urgență programele școlare pentru instituțiile de învățământ școlar cu predare în limba română în școlile românofone din regiunea Odesa în locul actualelor programe școlare pentru instituțiile de învățământ cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească”, revenind la situația existentă la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut.

c) Începând cu anul școlar 2020-2021 să accepte și elevii din instituțiile școlare românofone din regiunea Odesa la toate etapele Olimpiadei școlare de limbă și literatură română din Ucraina.
d) Să doteze, în cel mai scurt timp, cu manuale școlare și alte materiale didactice în limba română toți elevii care studiază în limba română în școlile din regiunea Odesa, la toate materiile, în afară de limba și literatura ucraineană. Editarea manualelor în limba „moldovenească” doar pentru școlile din regiunea Odesa prevede cheltuieli de câteva ori mai mari atât pentru părinți, precum și la nivel local și de stat, în comparație cu posibilitatea tipăririi manualelor în limba română pentru toate școlile și clasele cu predare în limba română din Ucraina.

e) Să anuleze prevederile Ordinului nr.1201 din 17.09.2019 al M.E.Ș. din Ucraina, privind aprobarea Listei specializărilor de pregătire a absolvenților de studii superioare de nivelul licență și masterat la specializarea disciplinară 014.027 „Învățământ mediu. Limba și literatura (cu menționarea limbii)”, în baza cărora se execută formarea și plasarea comenzii de stat, în ce privește specializarea actuală ”014.027 Limba și literatura română/moldovenească”, și să revină la denumirea anterioară a specializării, și anume:
”014.027 Limba și literatura română”.

Vă adresăm rugămintea să înregistrați prezenta adresă, și să ne informați cu privire la intențiile MAE din România și respectiv Ucraina, privind acest demers la adresa electronică a Asociației ”Basarabia” – basarabia@ukr.net .

Cu respect,

Zinaida PINTEAC
Președinte al Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate
a Românilor din Ucraina (ACDRU)

Mihail MECINEANU
Președinte al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa

Nicolae MOȘU
Președinte al Asociației Național-Culturale ”VALUL LUI TRAIAN”
a Românilor din raionul Tatarbunar

Petru ȘCHIOPU
Președinte a Filialei regionale Odesa a Alianței Creștin-Democrate
a Românilor din Ucraina (ACDRU)

Anatol Popescu
Preşedinte fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale ”BASARABIA”
a Românilor din regiunea Odesa

Ismail, 10.09.2020

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

  1. Iaca na! E coronavirus, bre si nu exista activitate, nici minister de externe in romania! Nu se vede nimic la orizont privind invatamantul si educatia la modul real in practica nici in si pentru limba romana! Prea multe vreti, bre!

  2. Deja nu mai pot! Petrov si-a taiat craca de sub picioare la modovani, adicatelea i-a facut „filozofi” pe absoventii de facultati de prin Chisinau, inclusiv pe medicii stomato basarabeni care au impanzit Romania. Panarama ne-a spus ca daca Tataru o da afara pe „virgina” angajata (dupa modelu EBA care trebuia sa incepa ceav dar nu de la coda vacii) in ministerul sanatatii, o vrea si el o tura! Mai vrea sa-si atarne la cingatoare inca un muzeu!

  3. Ministrul de externe al României e evreu, președintele Ucrainei e evreu, ambasadorul SUA în România tot evreu. N-ar fi dificil să se intervină pt a li se acorda românilor drepturile pe care orice țară civilizată le acordă minorităților. Dar România e o țară ocupată, interesul e ca nu doar cei din afara granițelor să fie deznaționalizați, dar chiar și cei din interiorul acestora.

  4. @ Marian
    Amice, ministrul de externe al României este al treilea cel mai mare diplomat din istoria acestei țări după Ion I.C. Brătianu și Nicolae Titulescu. Sper că ești conștient de asta. Omul este român, iar ce eventuale etnii se mai află în neamul lui, tot ce se poate, pur și simplu nu ne interesează. De ce m-ar interesa dacă Aurescu are neamuri evrei, sârbi sau tătari?! Tot poporul român e un imens amalgam de etnii. Omul e român cu fapta și cu inima, atât contează, și e un geniu diplomatic. România și-a mărit teritoriul național cu o suprafață din Marea Neagră echivalentă cu aprox. două județe, cu Bogdan Aurescu la conducerea echipei de diplomați și juriști români și străini care ne-a reprezentat la Tribunalul Internațional de la Haga. În bucata aceea de mare obținută de România la Haga, există o rezerva colosală de gaz natural, care trebuie exploatată în beneficiul României, nu jefuit de diverse corporații ca de la state din Africa sub-sahariană. E simplu.

  5. Scrisoarea trebuia adresata romanilor adevarati=patrioti=iubitori de tara si nu unor lichele=tradatori de tara!

  6. @Saul.Ulterior gazul a fost vandut pe gratis iar Romania oricum nu se va alege cu nimic.Cat priveste locul doi pentru Titulescu mai ca te-as contrazice.Stiu ca nu place unora dar au mai fost si George Macovescu si Mircea Malita.Chiar daca au lucrat pentru statul comunist au facut o treaba foarte buna asigurand marea deschidere catre SUA si RFG,Occidentul in general si au adus Romaniei anilor 60-70 un urias prestigiu international.Faptul ca regimul acela nu a fost capabil sa fructifice munca lor nu ii face mai putin capabili.Acum ce avem?

  7. „Saule”, nimic nu se misca si intampla la T.I de la Haga fara stirea si aprobarea lui Adrian Nastase care era Prim MInistru aflat la randu-i in legatura permanenta cu Departamentului de Stat, CIA si Ambasada SUA dar si cu Prim Ministri UE interesati direct ca platforma continentala a Marii Negre aflata in discutie/disputa sa nu cada in jurisdictia Ucrainei care atunci era total dependenta de Federatia Rusa, nu ca acum. Aurescu a fost un simplu functionar diplomatic care le aseza scaunele in ordine la masa negocierilor celorlati diplomati romani membri in „Comisia de Negociere”. Si te asigur ca stiu ce vorbesc fara a mai da alte amanunte…?! Este inca un succes diplomatic al guvernarii social democrate a Romaniei dupa aderarea la NATO SI UE, ca sa nu mai spun de exercitarea presedintiei rotative a UE a Guvernului Dancila Viorica. Da-mi un singur exemplu de la ceilalti, in afara de taieri de pensii si salarii, recesiune economica uriasa, somaj exarcerbat, inchideri si distrugeri de unitati economice, de scoli si spitale, taieri de pensii si salarii, mariri de TVA, Fondul Proprietatea, Restitutio in Integrum, ANREP, Protocoalele Secrete, catuse si intemnitari, si toate celelate nenorociri intamplate care au distrus iremediabil Romania, culminand cu haosul social si economic de acum cu imprumuturie externe contractate in plina pandemie. Hai iesiti pe „interval” si vorbiti …?!

  8. Nu se poate, nu pot sa cred! Virgina cântăreața a lui Tătari Vica a zburat de la sănătate. Înseamnă că i-u găsit multe cruci in sânge! Huuo leproșilor de liberali! Huuo Johannis cu toti afinii liberali băgați la buget pe ușa din dos!

  9. Ba eu nu cred ca GOLDEN BERG AURESCOVICI este etnic roman.
    Roman cetatean este…dar nu este suficient. Toti minoritarii din servicii sunt un pericol pentru securitatea etniei romane.
    Sa plece la Izzrailu lui.

  10. Moi Saul, tu si Goldman si Kuleba faceti parte din natia de care nu mai reusim sa scapam. Nu te mai lauda, ca ti se raceste falafelu` si te dau aia afara din kibutz.

  11. @Saul, Tot poporul român e un imens amalgam de etnii!? Numai evreii nu sunt un amalgam, doar ei constituie o etnie în adevăratul sens și au dreptul la o țară a lor; ceilalți sunt toți palestinieni.
    Voi aveți subversiunea în adn.

  12. @ Marian
    Da, tot poporul român este un amalgam format de-a lungul timpului din numeroase etnii. IMPERIUL ROMAN a adus în Dacia zeci de etnii de pe trei continente, sau contești asta? Cum adică, noi românii nu avem dreptul la o țară? Tu la ce film te uiți? Trăiești într-un univers paralel?

    • @saul, stim cu totii foarte bine ca atunci cand coreligionarii tai apasa pe pedala imigratiei de dragul multiculturalismului, folosesc de fiecare data si in fiecare tara argumentul pe care-l utilizezi si tu: poporul X nu exista cu adevarat, e doar un amalgam, cum adica tara va apartine voua? Sunteti rasisti si antisemiti! Etc.
      Imperiul roman zici!? Ce argument de 2 bani! Pai ei au cucerit doar 14% din Dacia, iar neamul tracilor, potrivit lui Herodot, stim ca era cel mai numeros dupa indieni. Cat de multi sa fi adus Traian incat sa altereze compozitia etnica atat de rau? Cel mai probabil colonistii adusi erau tot traci romanizati sau etnii inrudite cu ei.

  13. @Jukov
    ”Romania oricum nu se va alege cu nimic”. Afirmația dumneavoastră este una prognostică. Vom vedea. Interesantă evocarea distinșilor noștri diplomați din perioada comunistă, dar îmi mențin, totuși, punctul de de vedere.

  14. Dezvăluirile din Solicitare te umple de tristețe și revoltă. România prin decidenții ei de politică externă și protecția diasporei este cel mai nemernic stat de pe pâmânt. Toate naționalitățile din țara noastră au tot ce-și doresc, unii mult mai multe drepturi decât țara a căror limbă o vorbesc, consulii și ambasadorii își fac de cap în România promovând nestingheriți un naționalism dus pânâ la șivinism. România nu a primit prin reciprocitate nimic pentru comunitățile de români, numai promisiuni și nu a anulat nimic din multul avut de minoritarii din România pentru puținul promis la negocieri și neprimit de românii din afara granițelor țării, fie din Serbia, Ungaria, Ucraina, Bulgaria. Sârbii au intezis construcție de biserică pentru români în curtea preotului pe proprietatea acestuia, în schimb în Timișoara pe liceul sârbesc scrie cu litere chirilice, în Piața Unirii au biserică și centre de promovare. Ucrainenii maramureșeni șovini și bogați au sprijint panslavismul din Banat în anii 90 livrând constant fete de măritat. Statuia lui Eminescu din Cermâuți e probabil tot într-un dos de curte, podul construit către comunitatea românească din Maramureșul din ucraina, după ani duni de negocieri a fost acceptat de ucraineni numai din lemn și în scurt tim atacat de o ciuprcă “misterioasă” și închis. Învățământul în limba română din Ucraina a fost desființat și Domnul ministru de externe Aurescu și domnul președinte Iohannis mai vorbesc cu ucrainenii și mai permit mai deschiderea de consulate în România? “Auzi departe strigă slabii / Și asupriții către noi, / E glasul blândei Basarabii / Ajunsă-n ziua de apoi. / Și sora noastră cea mezină / Gemând sub cnutul de calmuc / Legată-n lanțuri a ei mână, / De ștreang târând-o ei o duc. (M.Eminescu)

  15. Cu Ucraina, totul trebuie facut prin reciprocitate stricta! Sunt cei mai nationalisti din Europa, la nivelul ungurilor! Sper ca initiativa lor sa aiba succes! Mai ramane ca statul roman sa-si permita economic aceasta „diplomatie”!

  16. @ Marian Am mai întâlnit dacopați, nu ești primul. Dacă ești dac, de ce vorbești o limbă neo-Latină în proporție de 60%, cu 20% cuvinte slave? Încă o dată: Imperiul Roman a cucerit o mare parte a Daciei (mai mult de 14%) și au adus aici coloniști din tot felul de popoare, din Nordul Africii, Orient și Europa. Ăștia sunt în genetica noastră, deci suntem un AMALGAM de etnii. Bună dimineața! Peste daco-romani și apoi stră-români s-au suprapus alte neamuri, popoare migratoare, apoi stăpânirea otomană.
    De asemenea, constat că nu știi să citești bine românește. Eu tocmai asta te-am întrebat, ce întrebare este asta că noi, ROMÂNII, nu avem dreptul la o țară !? Mi se pare că o avem și se cheamă ROMÂNIA. Ce tot îndrugi acolo, suferi de schizofrenie?
    Presiunea imigraționaistă va fi enormă și pe toate statele europene. La fel și fenomenul de land grabbing. La fel și golăniile corporațiilor după modelul Sierra Leone și Gambia. Depinde de noi să știm să spunem NU acolo unde nu ne coafează aceste fenomene. Înlocuirea demografică a românilor cu imigranți de oriunde este inacceptabilă, ar fi o CRIMĂ. Dar vreau să te întreb ceva: tu câți copii ai? Așa se pune problema. Lasă dacopatia, ca este un construct stupid și pune-te pe …iubit, la greu. Succes! Un ROMÂN.

  17. Nimic bun nu poate veni de la Kule/ba,,Turnul,,ukrinean cu nume gagauz,cat despre Aur/escu ..nepasare e putin spus.Dupa logica romaneasca deschiderea unui consulat la Ismail costa timp, bani si personal,mai mult decat merita sa investeasa in 80.000 de moldoveni/romani.Cel mult va intoarce vizita lui nea Kuleba la..Kiev,de unde va prosca de la microfon promisiuni si asigurari sub privirile batjocoritoare si chicotele urmasilor lui Bandera.

  18. @Saul, tu ai adus vorba de romani nu eu. Daca noi suntem un amalgam de etnii inseamna ca alte etnii totusi exista.. mai putin a noastra, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.