Scrisoare deschisă către ministrul Educației Naționale

Domnule Ministru,
Prin prezenta Patronatul Național Român- Filiala Arad, vă facem cunoscut următoarele:

La data de 04.10.2017 am solicitat organizarea unei dezbateri publice cu privire la legea manualului şcolar. Aşa cum rezultă din chiar accepţiunea proiectului de lege, manualul şcolar ar trebui să facă obiectul tuturor instituţiilor de interes public.

Cu toate acestea, până această dată nu am primit un răspuns din partea Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la solicitarea noastră de a organiza această dezbatere publică cu privire la un subiect de un real interes naţional.

Trebuie să aveţi în vedere că Patronatul Național Român – Filiala Arad, în calitatea sa de organizaţie care administrează şi utilizează capitalul, în scopul obţinerii de profit şi care angajează muncă salariată, este direct interesat de calitatea şi modalitatea de educare a generaţiilor viitoare, din care îşi va recruta cu siguranţă noii angajaţi, având în vedere necesitatea stopării fenomenului migraţiei forţei de muncă. În acest context în care rolul educaţiei în societatea românească trebuie să capete dimensiunea sa reală, conştientizând importanţa educaţiei instituţionalizate, Constantin Noica spunea: De învăţat înveţi multe şi de la toţi, dar profesor nu e decât cel care te învaţă să înveţi.

Domnule Ministru, înţelepciunea populară spune adesea că banii nu aduc învăţătură, dar învăţătura aduce bani. Având în vedere aceste considerente, trebuie să motivăm realul interes pe care Patronatul Național Român- Filiala Arad îl are pentru viitorul educaţiei din România şi pentru viitorul generaţiilor tinere.
Dacă vom citi la secțiunea a 3-a din expunere de motive, observăm că acestă lege a manualului nu are impact nici asupra mediului de afaceri nici asupra mediului social și nu are nici impact macro-economic.

Am rămas uluit cum o problemă care ține de educația generației de mâine nu are impact asupra acestor medii. Cred că această expunere de motive este făcută COPY PASTE din alte legii astfel nu îmi explic cum poate un angajat al ministerului să nu își dea seama de impactul deosebit a acestei legii asupra tuturor mediilor.

Printre propunerile adresate pentru dezbatere publică pe marginea legii manualului au fost următoarele:

Obligativitatea tipăririi tuturor manualelor școlare în editura proprie a ministerului, în speță Editura Didactică și Pedagocică.
Termenul maxim pentru tipărirea și distribuția manualelor în școli trebuie să fie de cel mult 6 luni înainte de începerea anului.
Este necesară o reglementare a asigurării manualelor indiferent că este lege distinctă sau parte a unei legi. În raport cu proiectul la care vă referiți, care este încă în termeni prea generali, ar trebui abordate în următoarele articole precise:
a) răspunderile – în așa fel încât să poată fi nominalizați de fiecare dată responsabilii;
b) criterii de calitate mai operaționalizate pentru manuale, încât să se evite eterogenitatea actuală;
c) acreditările – încât să se prevină scăderea calității și abuzurile actuale;
d) termenele – încât manualele să fie asigurate la fiecare început de an școlar. Atât manualele școlare, cât și cursurile universitare ar trebui scoase din marginalizarea în care au fost împinse odată cu deteriorarea generală a educației din România ultimelor decenii.
Domnule Ministru noi nu vă cerem demisia, dar vă rugăm să evaluați personalul ministerului care se ocupă de aceaste probleme, numite dialog social, deoarece sunt lucruri de o mare însemnătate națională cu impact asupra viitorului acestei țării.

Ciprian Demeter

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. halal new look dupa mentenata!practic, new speech. Majoritateaarticolelor, posibilitati de comntarii. E bine sa fii rinocer…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.