Scumpire masivă a gazului, în ultima săptămână. În Austria e mai ieftin

Diferența între prețul gazului la bursa din București și cea de la Viena este semnificativă, austriecii având avantajul. În ciuda faptul că ei nu au producție proprie de gaze iar noi avem, la ei  marfa costă 58 de euro/MWh iar la noi 73 de euro/MWh, după cum arată datele interactive colectate de pe cele două burse de profil, aici https://brm.ro/piata-spot-gn/ și aici https://www.cegh.at/en/exchange-market/market-data/?product=aheadMarket&market=AT/ . În Turcia, este și mai ieftin, explicabil prin faptul că acolo ajung gazele din Rusia și regiunea Caspicii, considerabil mai ieftine.

În aceste condiții, nu este de mirare importul masiv de gaze pe care îl înregistrăm, în aceste zile. Aducem din afară, din Bulgaria(gazul este via Turcia) și din Ungaria(gaz cu preț cotat la bursa din Viena) 14 milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care producția locală este de 24 milioane metri cubi iar extracția din depozite de 19 milioane metri cubi. La un consum total de 53 milioane metri cubi, vedem cu importul  reprezintă 25%, cumva diferit față de ce arăta ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în octombrie 2024, când spunea că putem trece toată iarna doar cu gaz românesc.

Este de înțeles însă de ce se fac importuri în aceste cantități. Nu este vorba doar despre episodul de ger prin care trecem ci, în primul rând, pentru că e mai ieftin să aduci din altă parte decât să cumperi din intern. Este neclar cum de am ajuns aici, ca la Viena să fie mai ieftin cu 25% decât la noi, desi austriecii nu au producție gaze. În schimb, sunt hub de gaze, aici ajunge marfă din mai multe direcții, inclusive din Rusia, așa că surse multiple concurează între ele iar prețul scade.

Mai mult, prețul gazului la Baumgarten, Viena, a rămas relativ constant în ultimul timp, în România a crescut de la circa 250 lei/MWh(50 de euro) la 373 lei/MWh(73 de euro), azi. Sigur, facturile populației și firmelor mici sunt plafonate, dar această scumpire afectează direct statul, care acoperă furnizorilor diferența între prețul de achiziție și cel de vânzare. Dacă statul plătește mai mult, și noi toți pierdem.

În prezent, România importă gaz prin trei gazoducte https://www.transgaz.ro/ro/line-pack-intraday, două pe relația cu Bulgaria,(Kardam – Negru Vodă și Ruse-Giurgiu) și unul pe relația cu Ungaria(Szeged – Arad). Sursa locală este producția curentă a Petrom, Romgaz, BSOG(din Marea Neagră) și extracția din depozite. Continuăm exportul către RepublicA Moldova, însă acesta a mai scăzut, de la peste 6 milioane metri cubi la 3,8 milioane metri cubi.

Recomanda 6
Mihai Soare 1248 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Gazele si petrolul au fost donate de gasca lui bombonel si ala este penelist?
    Pe voi v-au prins cu teancul de voturi pe strada dar tot Clotilde fura cu sacii!
    Nu ati mai evoluat de la anul 1947, deloc.
    Apropoo, cand alimentati cu 8lei litrul sau cand inghetati, sper ca ii multumiti din inima mult stimatului, bombo!

  2. aseara edaja a coborat la 50 euro/MWh…va scade daca incep negocierile de pace, daca ”intra” gaze din Est sau Sud parca ”vin din turcia prin Bulgaria…asta inseamna ca s-ar putea deschide un ”robinet” si ca vine primavara cu zile mai lungi si temperaturi pozitve…

  3. Dar în Austria nu existeaza PNL și deci specula se face mai altfel , nu cu atâta elan patrihoțic că la noi . Slava austroukraina !

  4. Gazul romanesc este exploatat de OMV Petrom. La Viena pretul este mai mic, iar la Bucuresti mai mare. Cum vine asta ? Cum este posibil ? Suntem jefuiti ca-n codru si primim tot felul de explicatii absurde legate de pret, dupa ce justificarea pentru vanzarea la straini a fost tocmai scaderea pretului.

  5. dar trebuia sa cititi ce scriu colegii dvs. de redactie, ei precizau ca importurile sunt pt R Moldova, etc. deci nu sunt decat trazitari si cum noi ajutam R Moldova inseamna ca da platim noi importul, iar maine vom primi si un sut…in loc de multumire…

  6. BURDUJO ai depozitele PLINE ÎN PROPORȚIE DE 15% , da ? Bă , nu la Scoala de maiștri , la școala de căprari Ciuci , ți-ar spune că DEPOZITELE SUNT GOALE ÎN PROPORȚIE DE 85 % . UNDE AI FĂCUT LA SERAL Școala de miniștri ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.