Se confirmă: România va primi de la UE cei mai puțini bani pentru compensații

Eurodeputatul PNL şi prim-vicepreşedintele partidului Dan Motreanu confirmă, referitor la acordarea compensaţiilor de către UE pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina, că ţara noastră va primi cea mai mică sumă. Motreanu citează în acest sens ”primele informații” și dă vină pe Ministerul Agriculturii condus de PSD. Asta în vreme ce laudă demersuri ale sale și ale colegilor săi.

”Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina.
Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro.
Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina.
 Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina.
Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE.
 Susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii.
Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.
 Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.
Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.
Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca.
 România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a transmis Motreanu joi.
Citiți și
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

36 de Comentarii

 1. ca deobicei ,slugile , trebuie ” multumite ” cu putin ..! chiar si ukranii ne aplica acest sistem ! – pe Bastroe, nu-i voie , pe Chilia , doar un pic ..! vai mama noastra de prostani …tara esuata , obiectiv atins ”..!

  • Domina harghielenii la butoane, in special padurenii in gașcă de la kk-svaros, nu mai ai loc de ei, fudulii pr0ști, păguboși si slugarnici, așa că adio sperante cu ei.

 2. Pas cu pas. Catre kolaps.
  Politică națională

 3. avem nevoie de OAMENI, de PATRIOTI, CARE SA SPUNA NU CAND ESTE NU…am o stare de rau general, in fiecare zi cand vad cat de slugarnici si lipsiti de viziune suntem…in fiecare zi imi spun ca meritam tot ce ni se intampla. poate asa ne vom, trezi…

 4. Cum era sindajul ăla plătit? Razboiul americanilor în Ucraina i-a făcut pe europeni mai uniți? Da da, cu slava pe la buze

 5. Multumiti-i lui iohannis si gunoaielor pe care pnl-istii i-au adus la guvernare ca sa distruga Romania :USR !!

 6. Nu ajung la cati escroci si hoti pun mana pe aceste sume, taranului roman cu teren muncit real in Romania, nu I se da decat scuipat in ochi. Pe ei nu ii apara nimeni si tv-urile doar isi fac emisiuni pentru tv, in rest, la mila domnului.

 7. „Nu sunr suficiente capacități de stocare în statele membre UE” zice Motreanu. Păi nu era vorba că grâul din Ucraina era pentru săracii din Africa, care fără el ar fi murit de foame? Dacă rămâne în UE, înseamnă că amărâții din lumea a treia se puteau descurca foarte bine şi fără grâul ucrainian. Sau sunt tot un soi de „cote”, ca la vaccin, ca să-şi facă planul la încasări Monsanto şi colegii?

  • Motreanu nu stie cum il cheama dar a fost incaltat in cizme de tanar si este mereu in misiune.In nici un caz pentru romanii de rand. Omul s-a ‘scolit’ la SECU-UBB ca toti telectualii aia mari.

 8. cine se lauda ca ,,politica,, ESTERNA este preocuparea si sarcina lui ? werner esuatul de peste 8 ani =excursionist ,risipitor al banilor de la buget, evazionist – taxe si impozite neplatite si ocrotite de ANAF ! dupa schenghen, Bastroe, accesul cerealelgricultura ! ciolacu care ACUM viseaza cai verzi pe pereti or din ucraina fara respectarea cerintelor UE ,impiedicarea exporturilor romanesti, slugarnicie, ploconeala ,miliarde jefuite populatiei ca asa se cere coloniei cu inchinaciunile astora care se lauda si fac mare caz de ,,solidaritatea,, si supunerea fata de interesele strainilor care aplica un jaf generalizat in aplauzele acestora din clica ANTIROMANEASCA ! laudarosul care repeta aceiasi ineptie despre cum se jertfeste doar el de la 5,00 pana la 22,00 si despre miliardele pe doar el le-a adus agriculturii falimantate zi de zi – un jalnic politruc psd ca restul mincinosilor de la : economie,finante, familie, cultura, armata ,agricultura !!

 9. Ce minte contorsionată sine au avut ăia de l-au trimis pe Daea să negocieze compensațiile României pentru pierderile suferite de fermierii români, cauzate de invazia de cereale ieftine din Ucraina pe piețele europene. Care sunt scutite de tarife vamale de parcă Ucraina ar fi membru de drept al Uniunii Europene. Aceste cereale au invadat Europa pe căile navigabile și prin porturile românești, noi fiind cea mai afectată țară de acest aflux agricol dar și țara est-europeană care i-a ajutat cel mai mult pe ucraineni să-și exporte produsele. Am fi putut spera nu la o compensație echivalentă, că România nu întrezărește asemenea privilegii din partea Comisiei Europene pe Agricultură, dar măcar una semnificativă, nicidecum mai puțin față de Bulgaria, de pildă. Daea o fi iubind el agricultura și țăranul, dar nu poate exprima cuvinte puține și simple într-o limbă străină și nici nu a fost ajutat de neputincioasele ministere de Externe și de cel al Integrării Europene în acest demers. Și revenim desigur și în acest caz la vinovăția lui Ciucă cel preaplecat de șale în fața oficialilor europeni.

  • Daea nu a negociat nimic.Nu avea ce. Totul era deja batut in cuie de mai marii Europei cu girul lui Johanis. In toate cazurile cand este vorba de Ucraina hotarasc cei mari iar Johanis bate din calcaie. Nu prea te duce bibilica.

 10. Inca o mare victorie pentru servitorii romani in frunte cu Johanis. Mafiotii de la varful UE i-au luat de fraieri. Mai nou Ciolacu se acunde zilnic in spatele PNNR sau cum s-o chema mizeria aia. Pentru el este insa o icoana.

 11. Multumiti lui Csalas (pe romaneste ciolos), fostul komisar pe cultura agricola. Dati-i funerarii cu fanfara militara, ca oricarui tradator de tara !

 12. Mda,, Mereu cu mâna intnsă, așa mândru românește,,Iar de nu ți se dă, păi ai dușmani,.ai soarta nenorocită, mizeră.. Ce mai, doar e tradiție,..Or fi zis ovreii din UE că fiecăruia după inteligență..

 13. Asa cum l-au ales pe presedinte, tot asa i-au ales romanii si pe europarlamentari – oameni care joaca IMPOTRIVA Romaniei, doar pentru PROPRIILE INTERESE.

 14. Slugile se mulțumesc cu firimiturile care cad de la masa bogaților. Sincer, mi-e tot mai greata de unsorile, grasimile, margarinele, cartofii prăjiți, tumorile și cheagurilor de sânge care ne conduc. Nu e suficient ca stau sub fata de masa, în timp ce boșii se desfata cu delicatesuri, și le satisfacție toate poftele fizice, în timp ce aceștia rad de ei. Ca sa-si dovedească devotamentul statal se oferă sa le facă și propaganda intereselor lor. Dupa ce ucrainienii fac ce vor cu noi, dupa ce licuriciul se mictioneaza pe noi, dupa ce UE ne transforma în lgbtiqisti, deci dupa toate acestea, jegurile care ne conduc apar în fata noastră și ne vorbesc despre eforturile lor întru propășirea patriei. România, trezeste-te. Un grup terorist organizat ne arunca zilnic în aer pe bucăți în timp ce noi privim spre oala cu sarmale sau la micul ecran molesiti de somnul nepăsării și al înălțimii. Aceștia sunt cancerul tarii, mângâiați pe crestet, de către străini, pentru metastazarea ei.

 15. Nu-i bai, important e sa ne dea Johanus leghebetechiu cat mai mult in scoli si gradinite

 16. lui Aiurea!
  Măi Aiurea în tramvaiul subinteligenței nevertebratelor! România este al doilea exportator de cereale din Uniunea Europeană și al treilea din Europa după Franța și Ucraina. Normal că ministrul Agriculturii unei asemenea țări are ce negocia, ajutat desigur și de premier,( însă nu de al nostru), dar nu cu propoziții d-alea cu Holocaustul porcilor. Fă-ți un transplant de cortex de la o specie superioară nevertebratelor, părerea mea!

  • Aiurea, este foarte normal sa repeti texte de doi lei cat timp nu vezi mai departe de cotetul de gaini din curte.De unde zici ca esti?

 17. Guvernul PNL/PSD/PMP plus USR, merita pus cu spatele la zidul Targovistei, la Externe batjocura Romaniei comisa de incapabilul Aurescu ala, se vede in rezultatele de zero barat : agricultura n-a primit finantare UE, Bastroe ukrainian distruge Delta Dunarii, Schengen adio!, varsta de pensionare pt exterminarea romanilor, pensiile la cheremul golanilor din PE, Romania groapa de gunoi a Europei….chiriasul din Cotroceni dusman inversunat al romanilor. Sa mergem la scrutinurile electorale numai si numai pt a-i scuipa in ochi pe reprezentantii „partidelor” gasti de derbedei.

 18. Ministrul agriculturii nu are ce negocia, procentul subventiilor ete stabilit discreditor de catre komisarul pe riiagricultura si creeaza diferente intre producatorii agricoli. Franta si Germania sunt primesc procente de 3x mai mari, hahal discriminare ! Asta e hotie pe fatza. Nu mai pupati la Fundeni partidul popular european, partid al unui tractorist fara scoala elementara, francez de origine popor ales !

 19. @ laba matei

  Goe,nevertebratule romania nu negociaza nimic.doar executa ordine.de la sorosh si gashca.

 20. Asa este, dar in conjunctura actuala cea miluita fara rusine a fost Ucraina.

 21. Lui Aiurea!
  Măi Aiurea! Vederea mea comprehensivă scapă înțelegerii tale inferioare, așa cum lui Daea îi scapă înțelegerea consistentă a destinului porcilor în Holocaustul pestei pesediste. Iar eu sunt de dincolo de orizontul tău vizibil de nevertebrată aspirantă la o macaroană fiartă în loc de coloană vertebrală.

 22. Inainte sa tai curcanul, ii dai cateva boabe.
  Asa le primeste si ucr, urmeaza taierea.
  …Sau credeati, zagovorilor, ca totul e moca?!
  Nu e.
  Au fost vanduti.Ieftin.

 23. Sper ca nu exista cineva care sa mai creada despre EU ca are o mare dragoste pt. Romania.Daca nu am fi o tara doar de consumatori, in care mafia occidentala sa isi vinda produsele, sau o tara pozitionata strategic pt.planurile criminale ale occidentului si americanilor ,nu ne-ar baga nimeni in seama.

 24. Sper că nu mai este cineva care-i considera pe Ciolacul și pe Daea persoane competente.Amindoi Sint responsabili pentru acest eșec.Actuala conducere a României nu este in stare de management ci numai sa se plimbe:în Japonia,la Bruxelles,în Arabia Saudită.In rest,numai rateuri și fara sa dea exicatii pentru ele.Se impune demisia întregii clasei politice românești pentru incompetenta și că atare pentru însușirea salariilor astronomice in mod necuvenit

 25. Și care e problema ? Ăsta va fi mereu tratamentul pentru slugi . Iobagii românași nu îl mai suportau pe Dragnea care voia să facă ceva pentru ei, voia o Românie mai independentă, mai suverană. Așa că au pus botu’ la toată propaganda ambasadelor și oengeurilor occidentale și a multinaționalelor prezente aici care îl demonizau pe Dragnea total dezinteresat desigur :))). I-au mai dat o dată puterea tradatorului și dușmanului României, Iohannis, PDL-ului și USR-ului , s-au bucurat că Dragnea a fost distrus și întemnițat și iată rezultatele. Acum Dragnea râde de noi în sinea lui, sărmani iobagi debusolați și ușor de prostit…

 26. Fara subvenții la fermierii români! Cine face producție pe bune rezista,cine nu, sa dispară! O gașcă de hoți care au furat pământurile țaranilor fara dinți in gura și care își fac vacantele prin Dubai pe fonduri europene în cârdășie cu hoții de la APIA! La pușcărie hoților de fermieri! In momentul când veți procesa totul în tara și veți vinde producția în țară, atunci va numiti fermieri! Trebuia sa vina odată scadenta, hoților!

 27. Inca o bataie de joc a UE la adresa Romaniei! Au primit compensatii mai mari Polonia si Bulgaria, tari care au fost mult mai putin afectate decat noi de problema exportului cerealelor ucrainene, nici Polonia si nici Bulgaria nu au avut vreun prort blocat cum am avut noi portul Constanta, ei nu au construit cai ferate speciale pentru cerealele ucrainene cum am construit noi, producatorii lor de cereale nu au fost sabotati ca ai nostri de cerealele ucrainene, ei nu avut un canal Bastroe care sa ii afecteze asa cum am fost afectati noi! RO-UE-EXIT!

 28. Tot dăm vina pe alții dar noi concret ce facem? De ce nu ne unim sa nu mai vindem materia prima și animale vii sa le procesam sa vindem produse procesate ? O rușine de tara cu asa potențial agricol importăm alimente procesate de alții. Ceaușescu a scos țară din datorii cu agricultură. Asa suntem noi învățați sa ne plângem ca alții nu ne dau am ajuns o țară de cerșetori. În agricultură găsim speculanți mafioții vânători de subvenții care au obligat țăranii sa își dea terenurile în arenda pe minim 10 ani sa sa își vândă terenurile mai dăunătoare decât COLECTIVIZAREA . Unde sunt angajați cu forme legale cu caracter permanent din agricultură? Acum toți vor zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi. Unde sunt fabricile de conserve de procesare, unde sunt irigații cap sma ias Unde este sectorul zootehnic??? Am avut vii livezi sectoare viticol legumicol apicol pomicol etc unde sunt ?? Ne plângem ca vin mere ieftine din Polonia? Ne merităm soarta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.