Se pregătește o investiție uriașă la ”Matei Balș”

Conducerea Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș a realizat o documentație tehnică privind construirea unei clinici multifuncționale, care ce va purta numele Dr. Calistrat Grozovici. Prin realizarea investiţiei se va înfiinţa în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ o clinică multifuncțională în domeniul bolilor infecţioase şi infecto-contagioase limitatoare de viaţă. Clinica va cuprinde două corpuri de clădire, Corp A și Corp B, conectate între ele. Prin dotarea noii clinici cu aparatură şi echipamente de cercetare – dezvoltare moderne şi performante, la nivel european, Clinica multifuncțională Dr. Calistrat Grozovici vine ca o completare necesară Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor infecțioase în sistem PIII – P IV, Centru realizat prin accesarea fondurilor europene, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern. Valoarea investiției se ridică la 774,3 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 451,5 milioane de lei construcții-montaj.

Astfel, se va schimba în totalitate managementul infecțiilor așa-zise cronice gen endocardite infecțioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame, etc. prin abordare chirurgicală precoce și antibioticoterapie specifică adecvată imediată. Pentru atingerea scopului propus este necesară o infrastructură de înaltă tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de îngrijiri de sănătate de profil precum și de training pesonalizat.

Construirea Clinicii multifuncționale ˮDr. Calistrat Grozoviciˮ va răspunde următoarelor deziderate: primirea și cazarea pacienților; preluarea pacienților în vederea diagnosticării; îngrijiri de sănătate pe specialități; personalizarea abordării terapeutice; monitorizarea în ambulator a pacienților; managementul resurselor umane aferente. Totodată, construirea noii Clinici multifuncționale va evidenția elementele de particularitate, și abordare în domeniul sanitar: Unicitatea abordării holistice a pacientului cu infecții sistemice severe și/sau de organ; Standarde de calitate foarte înalte, prin alocarea a 105-110 m2 / pat de spital; Introducerea sistemului de pat mobil/spital și nu pat/fix/secție –sistem care răspunde imediat la nevoia de îngrijiri specifice cu dirijarea pacientului cu pat cu tot acolo unde are nevoie și nu acolo unde sunt paturi libere; Sistem tampon la nivel de secții.

Cele două corpuri vor avea o arie construită de aproximativ 6.000 mp şi o arie construită desfăşurată de peste 51.000 mp, ambele fiind încadrate în clasa de importanţă A (cf. Normativ P100-1/2013).

Clinica va avea 636 paturi, multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ etc. precum şi cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate. Durata de execuție a investiției este de 30 de luni.

În noua Clinică multifuncțională se va acoperi patologia infecțioasă cu potențial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardio-vascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital și a sistemului hemato-poetic și oncoterapia pentru afecțiunile induse de HIV/SIDA.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, Bucureşti este o instituţie de interes public naţional, cu personalitate juridică, şi a fost înfiinţat în anul 1999, preluând numele profesorului Matei Balş. Conform Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, institutul îndeplinește rolul de for metodologic (tehnic și profesional) pentru elaborarea științifică și profesională a strategiilor de politică sanitară în domeniul bolilor infecțioase din România, urmărind îmbunătățirea actului medical și creșterea calității serviciilor medicale adresate cetățenilor. Scopul investiției este creșterea performanței clinice și financiare, prin identificarea practicilor eficiente, utilizarea resurselor adecvate și furnizarea unui act medical superior, cu cât mai puține erori, urmate de obținerea unor avantaje competitive pentru spitalele din sistemul național de stat aparținând Ministerului Sănătății, în competiția de pe piața serviciilor de sănătate. Acestea vor fi realizate prin implementarea unor standarde de excelență în acordarea îngrijirilor medicale, având la bază componentele cercetării clinice inovatoare. În plan secundar, prin acest proiect va fi consolidat renumele național al INBIMB care a devenit în timp, un centru de referință pentru rezolvarea problemelor medicale în patologia infecțioasă ale populației din România, crescând capacitatea de atragere de talente medicale tinere, care vor fi motivate să se specializeze la un înalt nivel, în țara noastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pentru viitor este o initiativa excelenta care sa speram ca va fi si materializata. Pana atunci tundeti masiv banii dati fara noima securistilor frecangii si supradimensionati, tundeti veniturile magistratilor care acum se simt in elementul lor netranspirand de munca si de corectitudine. Personalul medical merita aprecierile tuturor romanilor pentru ceea ce a facut si ceea ce face. Cei din sanatate merita pensiile speciale ale privilegiatilor odihniti insirati mai sus.

  2. Frumos, dar ce facem cu restul tarii? De ex zona de vest (si nu numai), departe de Bucuresti? Totul se concentreaza in Bucuresti, de parca in restul Romaniei nu romani ar trai. Ca deobicei alora din vest li se cer taxe, contributii si impozite dar sunt trimisi la Szeged sa se trateze. Ati vazut cum arata spitalul unde lucreaza doctorul Musta din Timisoara?

  3. Frumoasă vrăjeală guvernamentală, la fel ca harta viitoarelor autpstrăzi, care reapare la fiecare înscăunare a unui nou ministru la Transporturi 🙂

  4. Realizeaza cineva ca daca psd nu marea salariile medicilor acum erau doar jumatate in tara?

  5. O investitie „a la Firea”,adica un basm frumos,depanat ca in „Singur acasa”!Suntem linistiti,avem documentatia,eventual un studiu de fezabilitate..Chiar l-am botezat deja…
    Bine ca mai putem si rade,in vremurile astea..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.