Se redeschide Bojdeuca lui Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău, primul muzeu literar din România, se va redeschide vineri, 15 decembrie, urmând să aibă loc o serie de evenimente culturale, informează Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, marţi, printr-un comunicat de presă.

Vizitatorii vor avea acces gratuit începând de vineri, 15 decembrie, în intervalul orar 12,00 – 17,00 şi sâmbătă şi duminică în intervalul 10,00 – 17,00.

Academia reacționează, în sfârșit, în cazul Bojdeucii

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, publicul este invitat la spectacole susţinute de „Pluguşorul cu felinar” de la Tătăruşi, judeţul Iaşi şi de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi.

„Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria. Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul ‘Călător pe Meridiane Culturale’, implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti, în calitate de parteneri”, se afirmă în comunicatul CJ Iaşi.

Mai multe voci au criticat, atât în mediul online, cât şi în spaţiul public, faptul că proiectul reabilitării Bojdeucii din Ţicău nu a păstrat aspectul simplu, ţărănesc, al casei în care a locuit pentru o perioadă scriitorul Ion Creangă şi care l-a găzduit pentru o vreme şi pe poetul Mihai Eminescu

Pe 20 noiembrie, ministrul Culturii a solicitat Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată la Bojdeuca scriitorului Ion Creangă. De asemenea, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu au fost solicitate să se pronunţe asupra calităţii lucrărilor.

Ce s-a ales de bojdeuca lui Creangă

De asemenea, reprezentanţii Academiei Române au transmis că vor participa la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă de la Iaşi numai după ce se vor asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui monument al Patrimoniului naţional la starea sa autentică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. multimea asteapta infrigurata; se dau oale gratis?

  2. @ omul simplu de pe strada – nu se dau” oale gratis” se da parchet melaminat gratis si tigla bramac …..

  3. Dragii mei! Astia sunt toti(tonti…)?
    Au ^dotat^ casa cu :curent electric, senzori fum, caldura in pereti… Revin peste 100 ani sper sa o faceti si cu upgrade :din pereti vidati, panouri fotovoltaice, mini centrala cu hidrogen, spuma de sticla trebuie sa o importati din Germania (atentie nu panarama de polistiren, vata bazaltica) in trotuare, gard iluminat cu leduri, sistem antiefractie, abonament firma de paza, caine de plastic, pisica de plastic, roboti de prezentare, roboti tuns iarba si o holograma gen star wars… Daca se poate si serviciu de tip pensiune de o noapte cu plata anticipata!!! O sa revin peste inca 100 de ani! Sper sa construiti un minimarket pentru participanti si cu autoservire… O sa scriu si o poveste noua,= Au facut o istorie(sic!) in fosta mea casa!!! = Episodul 1 (video de asta data)sic! Felicitari constructorilor, proiectantilor celor care au aprobat schimbarile! Multumesc ca ati pus panou ca sa stiu ca ^Aici a trait Ion Crenga ^ Zau??? Doresc panou cu televizor LED, daca se poate! Bine ca s-a mutat Ion Creanga sa avem si noi oleaca de loc! Nu mai incapeam de el!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.