Academia reacționează, în sfârșit, în cazul Bojdeucii

La aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului creat de renovarea nefericită a Bojdeucii lui Creangă din Iași, Academia Română are un punct de vedere. Reprezentanții instituției au trimis o scrisoare deschisă adresată domnului Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. În scrisoarea care are titlul „În apărarea unui simbol al culturii naționale: Bojdeuca lui Ion Creangă“, se precizează:

Domnule președinte Costel Alexe,

Academia Română a luat act că lucrările de renovare a primului muzeu literar din țară, Bojdeuca lui Ion Creangă, au fost încheiate. Din nefericire, așa cum ne semnalează oameni de cultură din toată țara și cum se poate vedea în imaginile postate pe internet, procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară, farmecul simplității și marca imediat recognoscibilă pentru cititorii povestitorului humuleștean. Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuțit și și-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbește despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală. Însemnele identitare au dispărut.

Costel Alexe apără Bojdeuca lui Creangă după restaurare

Adânca tristețe și justificata revoltă a oamenilor de bun simț izvorăsc din constatarea că o epocă a marilor libertăți și a unei incredibile expansiuni tehnologice pare să pună în primejdie multe vestigii ale culturii și istoriei românilor, simboluri care au supraviețuit atrocității războaielor, calamităților naturale și regimului comunist. Din nepricepere, cu greșită înțelegere a ceea ce înseamnă activitatea de restaurare și conservare – nu îndrăznim a duce, decât cu jumătate de măsură, gândul mai departe – cu rea intenție, astfel de „proiecte de restaurare“ acționează ca forme de atentat latent, dar sigur de distrugere iremediabilă a valorilor patrimoniului național.

Prin urmare, facem apel la dumneavoastră, Domnule Președinte, să întreprindeți tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău să revină la autenticul său și să rămână un simbol identitar românesc, un reper distinct al spiritului locului și, deopotrivă, o atracție culturală deosebită. Este o datorie pe care o avem în primul rând față de generațiile care vor veni și care, lipsite de astfel de simboluri de legătură cu vremurile de altădată, vor fi doar niște biete ființe-insule în derivă pe o mare a globalizării, născute într-un timp fără rădăcini și fără idealuri naționale și repere culturale.

Bojdeuca lui Ion Crengescu, by Costel Alexe Tablenștain

Membrii Academiei Române așteaptă răspunsul dumneavoastră, Domnule Președinte, fiind siguri că acesta va consta într-o o corectă și necesară luare de poziție, tradusă în fapte reparatoare. Scrisoarea de față se dorește a fi, totodată, un semnal de alarmă și o invitație la responsabilitate adresate tuturor instituțiilor din țară care doresc sau își propun să restaureze simboluri culturale – un act cultural absolut necesar, dar care trebuie bine înțeles și făcut cu avizul celor mai buni specialiști în cunoașterea și în conservarea patrimoniului“.

 sursa foto FB Costel Alexe

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

20 de Comentarii

  1. Daca nu s-ar fi Renovat Bojdeuca lui Creanga , s-ar fi Degradat in Timp ! Trebuie sa aibe o Temperatura Iarna , pentru a nu se degrada , datorita frigului . Lemnul se degradeaza in timp , chiar daca , stand lemnul degeaba !

  2. i-a pus si prize in peretzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    -PROTOCRONISM!
    (se vor ocupa si de Muzeul Satului
    primele victime:morile de vant!)

  3. Promitem cu certitudine ca nu vom uita sa punem si tabla Lindab pe acoperis……[Rumburak]

  4. dealtfel
    chestia asta raspunde unei intrebari mai generale:
    -ce vedem DE FAPT cand vizitam un loc istoric,un loc pre-istoric?

    pe Planeta sunt mii de cetati antice „reconstituite” cu beton,
    cica doar „plombate”,
    pe la greci prin muzee -tone de „aur fin”, foi de dafin din aur
    de se vad nervurile:
    -am intrebat muzeografii, ce fel de inscenare e asta?

    in acest sens
    s-au exprimat unii
    si au aruncat in aer „arcul de triumf” din Palmira
    si statuia lu buddah din Bamyan.

  5. de Academia noastră!
    Unul nu sufla împotriva politicului…
    Sau sunt numiți cu toții?

  6. Daca ar vedea cum arata bojdeuca lui ,Ion Creanga ar fi entuziasmat !L-ar invita si pe Eminescu sa vada , si impreuna ar incepe cu un coffee break ! Apoi un late lunch, furnizat de o firma de catering , aleasa de pe internet ! Si cateva butelii de vin : Cotnari, Busioaca de Bohotin, si ,,Isarescu,,

  7. Pe Acoperish se pune Tabla de Inox ! Si Tzine Tabla 5000 de Ani !

  8. Pestele Pangasius este Cel mai Toxic Peshte ! Este Ieftin dar la unele Supermarketuri este Interzis la Vanzare ! De la Pestele Pangasius au Murit trei Oameni , la Spital ! Pestele cel mai Bun este Pastravul Romanesc ! Dar eu am Mancat si Macrou Congelat si nu am avut Nimic ! la Stomach .

  9. „constatarea că o epocă a marilor libertăți și a unei incredibile expansiuni tehnologice”
    Asta cu marile libertati suna frumos la cateva zile dupa ce i-au interzis Severinului sa participe la o lansare de carte desfasurata intr-una dintre locatiile lor.

  10. Se întâmplă din păcate și la biserici. În “regimul de tristă amintire” s-au ridicat numeroase biserici frumoase, proiectate de arhitecți de valoare cu mozaicuri și pictură bisericească făcute de artiști dedicați și folosind materiale de mare calitate. Din păcate ca să arate la episcop și mitropolit că sunt gospodari vrednici preoții au început să “restaureze” să modernizeze. Arhitectura bisericii, iconostasul, candelabrele, mobilierul interior, mozaicurile de pardoseală, pavajele exterioare toate formau un tot unitar, ca dimensiune, culoare punere în operă. Acum au început să pună la geamuri termopane etanșe nu mai circulă discret aerul, atmosferă umedă, sufocantă. Enoriași darnici donează candelabre noi făcute la Moscova, foarte frumoase, dar prea mari fața de biserică acoperind icoanele iconostasului. Pardoseala este înlocuită cu placi dim materiale compozite cu nuanțe fără legătură cu partea de jos a pereților. Pe aleile ce înconjoară biserica piatra naturală de aceeași culoare cu soclul este înlocuită cu nelipsitele dalele ce au înlocuit iarba la vilele noi. Pe final e nou dar nu arată bine de loc. E păcat. În comunism bisericile intrau la categoria monumente. Acum nu mai trebuie autorizare pentru orice intervenție?

  11. Citesti si te crucesti…D-lor K-k-demicieni dati-va cu parerea si despre cupolele ‘de ceapa’ de la Kremlin sau de ce nu despre turnurile de la Castelul Corvinilor?!? Exista fotografii facute pe la 1850 si aratau cu totul altfel(fara stil si pistil) insa au fost cosolidate temeinic si arhitectura lor imbunatatita, o placere de privit azi…
    Ps. Unii domni K-k-demicieni il critica si azi pe Carol I ca, de ex., a chemat un important arh. francez care a demolat si reconstruit Manastirea Curtea de Arges dar cu o fresca de interior de sec XIX!

  12. Imbecilii care au facut „renovarea” au montat si camera video (coltul din stinga sus), probabil ca sa nu fuga vreun vizitator cu soba, sau ca Pacala cu usa in spate ! Si e adevarat, detectorul de fum (incendiu) e necesar, dar cred ca mai multa grija sa fie mascat, ca si prizele electrice, nu strica !

  13. specialistii din moldova au mai rezolvat si la ipotesti cu gresie treptele la casa memoriala si a fost scandal de au scos gresia. probabil e un defect de formare, poate au profesorii betivi?

  14. O restaurare vai de ea! Catedrala Notre Dame din Paris care a avut un incendiu se restaureaza dupa modelul initial. Structura de baza care nu se va vedea este metalica pentru a fi mai solida, in rest se respecta ce a fost inainte.Bojdeuca lui Ion Creanga trebuia refacuta mai atent cu eliminarea unor elemente din 1985 si sa redea atmosfera si ambianta in care a trait si scris marele povestitor. Daca mergeau in un sat mai izolat gaseau asa zisi restauratori sa vada cum arata o casa traditionala.

  15. Duceti-va sa vedeti „restaurare” la Foisorul de Foc (Bucuresti). Turnul respectiv e cu schelele pe el, dar printre ele se vad chestii „modernizate”.Ar trebui facuta o inspectie si acolo.

  16. Academic i se poate spune „Bojdeuca lui Creanga” si actiunea se poate sa ii deranjeze pe domnii academicieni prin mondenitate, insa atunci cand se da in folosinta, se poate folosi o a doua denumire, comerciala sau „cu har” ca de exemplu,
    „La Calul Balan de mare cu pestele in gheare”.
    Si ii pui perdele la ferestre sa nu se rusineze pestele. Sau calul ca e Balan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.