Se schimbă Monitorul preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern, a declarat, sâmbătă, preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

„Ştiţi că avem un Monitor al preţurilor la alimente foarte mare. Avem toate magazinele din ţară, cu toate produsele alimentare, deci e gigantic, şi, fiind gigantic, e foarte greu de utilizat de consumatori şi atunci am hotărât să facem şi o variantă simplificată, numai pentru produsele de bază identificate de Guvern în lege. Deci, o secţiune a monitorului în care pot fi văzute şi comparate preţurile numai la aceste produse de bază, să aveţi o variantă mai redusă, dar mai simplă şi mai uşor de utilizat a monitorului. Sper să o lansăm curând”, a afirmat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, deocamdată doar jumătate dintre retaileri au furnizat datele necesare referitoare la preţuri.

„Momentan nu avem date de la toţi retailerii. Trebuie să se conecteze la sistemul nostru ca să ne livreze datele şi nu toţi au reuşit să facă acest lucru. Mai mult de jumătate ne dau deja datele, deci, în curând, o să îl facem public. Vedem, dacă nu reuşim să pornim cu toţi retailerii, dacă la unii durează prea mult să îşi adapteze sistemul conform legii, atunci o să pornim numai cu cei pe care îi avem. Destul de curând”, a explicat şeful Consiliului.

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.

Potrivit actului normativ, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare, conform OUG 67/2023, se prelungeşte până la 31 decembrie 2024. Produsele agricole şi alimentare al căror preţ de vânzare este plafonat sunt: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.

Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) organizează sâmbătă, la Sinaia, seminarul „Concurenţa în domeniul farmaceutic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

 1. doar produsele de bază
  -si prezervative,
  cum ar spune Neagu Mircea,
  trollu chinezesc si obraznic.

 2. Unde o fi acea plafonare ? Doar pe hartie?! Oamenii astia sunt platiti sa stea in birouri si sa faca hartii?

 3. teapa fratica … ca si reducerile la lidl , folosirea CNAS (in Romania nu au fost in stare nici sa puna titlu „Tesera sanitara”..cum fac majoritatea in EU) ptr a demonstra 18+ in achizitii tigari de la automatele schenghen(la noi inca sunt murdare strazi,trotuare,autobuze,cosuri mall,banda de la casele de plata-mall/supermarket) CARE SUNT IMPRUMUTURI MASCATE SI SUNT RECUPERATE LA „ALTE TAXE” PE FLUTURASUL IMPOZITELOR DEJA PLATITE(SALARIATUL ISI PRIMESTE SALARIUL IMPOZITAT =SALRARIUL NET SI FLUTURASUL INFORMATIV [AL TAXELOR DEJA PLATITE]=CIVILIZATIE).
  DECI AI 1 EURO REDUCERE LA LIDL … LA MAFIE ,PRIN IMPOZITARE,IMPRUMUTUL CU DOBANDA ESTE SUSTRAS DIN SALARIU,LA IMPOZITARE : 5-30 EURO (DEPINDE DE CAT TE AJUTA LIDL..).
  EU AM DAT EXEMPLU LIDL ,DAR E VALABIL ORIUNDE AI „REDUCERE” 😀
  Ciolacu e bine intentionat dar e un impiedicat ,legat de maini si de picioare-in aceeasi tara bananiera pe care o stim toti ..
  pana sa spalati la jet de apa la presiune bancutele din parc,jegul de pe trotuare si cu detergent natural strazile ,in fiecare zi.. si strazile la fiecare colt trebuie sa aiba nivel de coborare invalizi ,zebra peste tot,semafor,oglinda retrovizoare pr unghiuri greu accesibile,telecamere sa dati amenda soferului care opreste pe trecerea de pietoni sa dea la stanga/dreapta,….
  FARA ASTEA MAI STA CIOLACU SI ANUL ASTA FARA SCHENGHEN TERESTRU SI IL SFATUIESC SA SPUNA TUTUROR PRIMARILOR SA NU MAI CUMPERE PALMIERI CI BANANI ,SA NE PUTEM CATARA TOTI IN EI CU STRIGATE DE LUPTA : „UUUUU UUUUU UUUU” CA NU E CANNES / SECTOR SAU PE ORAS CI E TARA BANANIERA FRATICA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.