România, spaima lui Putin. „Vom produce muniție pentru tancurile Abrams”

Duduie planurile de afaceri militare românești cu americanii.

Vineri, în prezența ministrului Economiei Radu Oprea și a ambasadoarei SUA Kathleen Kavalec s-a semnat documentul care consacră cooperarea UPS DRAGOMIREŞTI cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems din SUA, pentru modernizarea producției de muniții de calibru mare și dezvoltarea de capacități de producție pentru muniție standard NATO, potrivit unui mesaj oficial postat pe Facebook.

Care-i ambiția?

„Sunt proiecte la care lucrăm de mai multă vreme, unele au început deja, unele s-au concretizat deja prin memorandumuri semnate. Un alt memorandum a fost semnat astăzi în prezența ambasadoarei Kavalec cu GDOTS, General Dynamics, partea care produce muniție. Vrem să transformăm fabrici din cadrul ROMARM într-un centru de excelență pentru muniția mare, calibru 120, 155, să producem în România și să exportăm din România în țările din estul Europei și centrale pentru tancurile americane care deja sunt prezente în cât mai multe țări, România urmând să fie acest pol, acest centru de excelență, în care vom produce această munițe. Suntem avansați în acest proiect, pentru că am lucrat foarte mult timp în urmă, e definit proiectul, știm valoarea investițiilor, timpul, azi a fost semnat acest parteneriat între ROMARM și General Dynamics”, a explicat ministrul Economiei, Radu Oprea la Digi 24.

Radu Oprea a spus că România va deveni principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams. „Ne dorim ca România să devină principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams. Am avut deja inspecția experților și e un proiect la care lucrăm de mai multă vreme, este concretizat, știm toți pașii pe care îi avem de făcut”, a mai explicat el.

De asemenea, a mai adăugat că e nevoie de fabrică de pulberi pentru a produce muniție și că acesta este un alt proiect deja concretizat. „Ca să poți produce muniție ai nevoie și de fabrică de pulberi. Acesta este un alt proiect care este deja concretizat, pentru că există, împreună cu o companie germană,  o comunicare din partea Comisiei Europene. Lucrăm și la acest proiect, în fiecare zi mai punem o cărămidă pentru ca în cel mai scurt timp acest proiect să existe și să producem și pulberea de care avem nevoie”, a mai spus Radu Oprea. Ministrul a mai afirmat că acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva luni. „Vom începe treptat, vom începe să facem anumite operații în România, finale, vor însemna și echipamente și utilaje noi în hale deja existente. Se poate întâmpla în termen de luni de zile, să începem primele operații împreună, de producție. Noi deja producem în România. Este un moment de oportunitate pentru industria românească națională cu capital de stat și cu capital privat. Avem nevoie să lucreze împreună, mai ales pe zona de cercetare-dezvoltare”, a conchis el.

Despre drona românească

De asemenea, Romarm, prin compania Carfil, și compania americană Periscope Aviation au semnat vineri un parteneriat pentru dezvoltarea dronelor care pot fi folosite în scop civil, precum agricultura, dar și militar, potrivit ministrului Economiei.

Reprezentanţii Carfil şi Periscope Avation au semnat vineri, la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024), un acord de cooperare pentru producerea unei drone româneşti, eveniment la care au participat ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

„Astăzi am avut un moment important împreună cu compania americană Periscope, împreună cu compania românească Carfil, o subsidiară a Romarm, companie cu capital de stat. Am semnat un protocol pentru a face împreună o dronă, o dronă care are aplicabilitate atât în domeniul civil, cât şi în domeniul militar. De aceea au mai fost semnate două protocoale, unul care cuprinde mai multe asociaţii, a celor care cred în această capacitate a României de a avea o dronă românească şi împreună cu ei ne propunem să îmbunătăţim cadrul legislativ, pentru ca astfel de proiecte să poată fi realizate foarte repede. Al doilea protocol i-a reunit pe cei care doresc să utilizeze drona românească pentru agricultură. Veţi vedea acolo institute de cercetare din domeniul agriculturii, veţi vedea universităţi din domeniul agriculturii, sigur şi Institutul Politehnic din Bucureşti pentru că împreună dorim să dezvoltăm partea de cercetare din România astfel încât să putem trece de la partea de idee, la prototip, la produs”, a declarat ministrul Economiei Ştefan-Radu Oprea.

El a menţionat că există deja în România mai multe companii care ştiu să producă drone, au prototipuri şi realizează produse, dar pentru a avea o dronă competitivă este nevoie de mult mai mult.

„În afara proiectului dronei româneşti, unde suntem implicaţi toţi reprezentanţii pe care i-aţi văzut şi cei care încă nu sunt parte semnatară a acestor protocoale, există şi intenţia noastră de a deveni furnizori în lanţurile de producţie globale ale producătorilor de marcă cum este Periscope. Nu este singura companie, însă ne dorim să ne cunoască mai bine, să vadă capacităţile de producţie pe care le avem în România, să dezvoltăm produse, să fim parte din lanţurile lor de aprovizionare”, a afirmat Radu Oprea.

La rândul său, Nic Mc Carter, CEO al Periscope Avation, a subliniat că există intenţia de a realiza o dronă românească, fabricată în România pentru clienţi locali.

De asemenea, Mircea Tanţău, directorul general al Carfil, a adăugat că societatea are facilităţi de fabricaţie, dar nu a avut până în prezent o companie care să industrializeze aceste drone.

„Noi vrem să producem drone, aşa cum a spus şi domnul ministru, şi să fim incluşi în lanţul de furnizori de echipamente şi de drone europene şi mondiale. Carfil are, datorită suportului ministerului, capacităţi moderne de fabricaţie, avem investiţii de peste 15 milioane de euro, avem utilaje ultramoderne şi suntem pregătiţi să lansăm în fabricaţie în serie tipurile de drone pe care le vom stabili în baza unei foi de parcurs”, a transmis Mircea Tanţău.

Acesta a mai spus că în acordul de cooperare semnat există un articol care prevede ca în trei luni de la semnarea acordului între cele două societăţi vor defini participarea la această asociere.

„Acest acord de cooperare este pregătirea unui acord de asociere între România, prin Carfil, Ministerul Economiei, şi Periscope Avation. Noi va trebuie să definim participarea fiecăruia”, a mai spus Mircea Tanţău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

56 de Comentarii

  1. Orice, numai de bine nu!…viitoare ținte pentru bombardamente…poate așa dispare brașovul…

  2. Scott Ritt este un colonel, analist militar de prestigiu si forte credibil. A afirmat ca in acest moment Rusia produce intr-o luna tancuri cat America mpreuna cu Europa intr-un an.Dar cei care-l au la indemana pe radu tudor pot lua de bune informatiile acestuia.

  3. Ha, ha! Voi încă nu v-aț’ prins? În ecuația asta nu boabele-s hiba, “prăștiile” nu-s de nici-o tr’abă…

  4. Autostrăzi, grădinițe, școli, spitale, irigații și alte milioane de lucruri de care duc lipsă românii de rând, uciși cu zile de criminalii occidentali cu clasa politică din România, manipulandu- ne cu democrația, drepturile omului, bunăstare etc, vorbe goale de criminali, cotropitori, șarlatani, distrugători etc

  5. ,aceste arme MINUNE, mândria NATO și a Li🌈icilor…
    Când le-au văZut la Avdeevka, Rușii au rupt-o la fugă.
    Și Abramșii sunt acum la Moscova !
    La expo, măR😜g …
    ■]RumburKK- StatMajoriZdu Gărzilor Patriotice Tulcene -RumburKK[■

  6. Romania, spaima lui Putin. Corect, Putin cand aude de Romania se scapa pe el. De ras. Cine si-ar dori sa se scape pe el? Normal ca Romania este spaima sa numarul unu!

  7. I. Se ca…că rușii pe ei de frică. Imediat „dupe” ce vor afla aceste lucruri vor veni cu căciula rusească în mâini și vor cere să se facă pace. Chiar nu mai există nici un pic de simț al măsurii în a folosi titluri cât mai pompoase, mai șocante, mai, mai, doar, doar mai agăți ceva cititori. Vă spun eu, nu agățați ci pierdeți și din cei câțiva care vă citesc. Cum să facem, că de fabricat nici vorbă muniție pentru tancurile care sau făcut de râs în Ucraina și acum stau pitite să nu le afle rușii ?. Și apoi unde, că fabricile ridicate cu multă trudă pe vremea lui Ceașcă nu mai sunt, cel mult mai avem vreun nume, dar fizic, de mult au fost topite, uneori chiar prin SUA. Apoi cine va mai lucra în aceste fabrici, dacă cumva mai suntem capabili să le reconstruim. Muncitorii vechi, ori au ajuns în altă lumea, ce cu multă verdeață, ori sunt pensionari , iar învățăceii de pe vremuri, acum muncitori maturi, spală WC-uri pe alte meleaguri. Nici să„ producem” alții noi nu prea sunt șanse. Învățământul profesional desființat, și iar reînființarea lui aproape imposibilă, nu mai sun dotările necesare, și acestea au fost topite cu mare sârg revoluționar, lipsesc și maiștrii instructori, care să le pună , era să zic pila dar se înțelege altceva, bomfaierul în mână.

  8. II. Mai rămâne o foarte mare problemă, la fel de complicată. Din ce vom „made” asemenea chestii. Combinatele siderurgice sunt o palidă umbră a ceea ce a fost, la fel industria producătoare de neferoase, de la extracție până la metalul finit, în diverse forme, cupru, plumb, etc. Iar când proiectilul este gata, acesta trebuie umplut cu explozibil, atât pentru „azvârlirea ” lui zeci de km, cât și încărcătura de „ bubuială”, la destinație. Fabricii, cu tradiție și mare experiență în domeniu, cea de la Făgăraș, i s-a cântat de mult prohodul. Chiar dacă se va reface, precum pasărea Phoenix, cine va manipula substanțele deosebit de periculoase ?: Făgărășenii demult au luat calea pribegiei, mai ales prin Italia, satele din jurul urbei, ca și urbea în sine este depopulată, îmbătrânită, lucru valabil și pentru Victoria, alt amplasament pomenit. Până toate aceste lucruri vor fi rezolvate, va curge multă apă pe Dunăre, în Marea Neagră, lacul rusesc, care chiar va fi ,cel puțin în proximitatea noastră 100% rusesc, iar Ucraina va fi pe jumătate a ceea ce a fost, americanii vor fi o tristă amintire că au pășit pe acolo, ei având o altă misie, cu un deznodământ similar cu cel din Afganistan sau Ucraina, și anume prin prejma Taiwanului.

  9. Alte gogoși aruncate, citez „Romania VA produce, VA exporta, VA fi,…”! Când se vor întâmpla toate astea la momentul zilei sau datei din calendar? Când VA da Domnul? In viitorul nesfârșit al minciunilor curgătoare verbal pe banda rulantă conform datelor personale ale României? Faptele, faptele, în fapt, nu sunt decât minciuni si vorbe goale care stau la baza furaciunilor și escrocheriilor din bugetul statului român și din România.
    27.12.1989?

  10. Din ciclul „vrabia mălai visează” iar Putin înspăimântat de ce-o să facă Romania la calendele grecești, a făcut al 17-lea cancer în fază terminală!

  11. “Vrem să transformăm fabrici din cadrul ROMARM într-un centru de excelență pentru muniția mare, calibru 120, 155, să producem în România și să exportăm din România în țările din estul Europei și centrale pentru tancurile americane” Deci USA transformă cum vrea ea fabrici din România care să deservească armamentul ei!!! Și inconștienți descreierați care conduc țara românilor sunt de acord în continuare România să fie doar “bățul prin gard”. Dar fabricile de săpun, detergenți, de hârtie, igienică, de ulei, chiloți, stofe, lapte praf pentru copii, scutece, hârtie pot să mai aștepte.

  12. Și războiul e bun la ceva! Cică A7 se executa la foc automat din ordinul marelui licuri. Jigodia de Tudy degeaba se lauda cu podul de la Brăila fiindcă tot ordinul marelui licuri s-a pus în mișcare! Niste javre care își asumă ordinele stăpânului.

  13. @GHIA-nimic nu-ți place pe lumea asta ,in afara de ce-ți oferă Orcia.De ce nu te duci acolo, fufă?Ori în Korea de Nord?Acolo totul este după voia ta.Nu înțeleg de ce respiri aerul nostru european și binecuvântat de bunul Dumnezeu.Hai,valea,facem cheta sa dispari.Impreuna cu țârcovnici însoțitori pe forum care-ți cântă în strună.Hai,valea la toți.Ati împuțit acest forum civilizat .Olingpia Gafosdea ,Rammstein,valea.

  14. Fraierii aia mai bine ar cumpara munitie de la rusi. Aia produc munitie pe banda rulanta si este periculos sa o stocheze in mari depozite. Poate sari oricand in aer. Rusii produc munitie la un pret de 9 sau 10 ori mai mic decat cea fabricata in vest.

  15. @Ghia ai perfecta dreptate dar nut i fa griji , vin alde Elena Popu cu o gramada de gleznisoare epilate si pun pe picioare o super uzina care va speria estul.😆😆😆😆

  16. Oare eu de ce ii tot trimit pe alții și nu dau egZemplu ducăndu-mă să iau URSul la trântă pe front, la Harkov ?
    măR🤣g…
    ■)guitZă- eduKKatZia e PERNICIOASĂ -guitZă(■

  17. Deci nu mai dezvoltam agricultura pentru a hrani poporul ci fabricam arme pe care ne vor ajuta sa scapam de foame, acestea trimitandu-ne in lumea de dincolo in mod sigur inainte de vreme. Bai jurnalistilor, lingatori de clante ciaiste, mossadiste…. vor chiar nu mai aveti nici o retinere in titlurile astea bombastice pe care le puneti articolelor voastre? Ce face bai amerlocii lui peste prajit cu acesta munitie cand Abrahmacacaorile lor au fot facute terci pe campurile de lupta in Urcacania, epavele lor ajungand la Moskova in Piata Rosie expuse? Iar restul ce au fost donate de amerloci urcacanilor au fost retrase si tinute pitite bine ca sa nu ajunga si ele doar carcase fumegande?

  18. Din ciclul „Nutzi, spaima pootzii”!
    La ora asta, nu cred ca gasim prin vreun magazin autohton hartie igienica produsa in tara, da’ „o sa facem” proiectile …
    Viitorul (cica) suna bine! Dar mai trebuie sa gasim si specialisti pentru fabricile alea, ca aia de stiau sa faca sunt fie la pensie, fie in pamant.

  19. Incet, incet Nato impinge lumea occidentala spre razboiul termonulear cu Rusia. Multe orase occidentale vor deveni radioactive in urma unui asemenea razboi. Din aceste motive, dupa incheierea ostilitatilor Parisul nu va mai fi sa fie ce este astazi. Habar nu aveti ce va inseamna mania Fiului lui Dumnezeu, iisus Hristos cand se va dezlantui iadul impotriva slujbasilor Satanei din aceasta lume pamanteana? „A venit timpul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor pe care le-au donat Ucrainei”, a adăugat el. Stoltenberg a declarat vineri într-un interviu pentru The Economist.

    „Mai ales acum, când o mulțime de lupte au loc în Harkov, aproape de graniță, pentru a nega Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul rus le este foarte greu să se apere.”

  20. Chestia e că sunt produse pentru a fi folosite,.. deci pentru a ucide..sau pentru a fi distruse,. impreună cu mediul, cu planeta. Nicidecum nu e un motiv de mîndrie.. Americanul nu mai are loc de parcare după cîte tancuri și avioane a produs.. Cui ???

  21. „CINE NU ÎNVAȚĂ DE LA ALȚII-DAU ÎN PRIMIRE-DEFINITIV! AMERICANII AU APRINS DOAR FOCURILE ,CÂND BENEFICIILE S-AU TRANSFORMAT ÎN PAGUBE -VITEJII ȘI-AU LUAT CĂRBUNII ȘI CE AU MAI PUTUT-ȘI BINENȚELES ȘI VITEJII LUPTĂTORI …ȘI LA ALTĂ GRĂMADĂ DE ,,GĂTEJE” PROASTE -PROSTITE ȘI AȘTEPTÂND ”BINEFOCURILE!” ! IATĂ CĂ NE-A SOSIT ȘI NOUĂ RÂNDUL SĂ SCOATEM CASTANELE DIN FOCUL APRINS DE ȘI PENTRU „JANDARMUL LUMII” ȘI „ADIOS RUMÂNICĂ-CĂ ȘI AȘA 85% DIN AMERICANII USA ȘTIU ȘI SPUN: ROUMENIA—BUDAPESTA! APROPOU! CINE VA PLĂTI „OBUZURILE”CE LE VOR UTILIZA „TANCIURILE LUI AVRAAM” ÎN U”KRAINA?

  22. Pe calea ce dreaptă mergeți domni tovarăși.. presărată cu aceleași „greble”..De veacuri tot greșim cu aliații… Plăvanul și-a făcut misiunea,plăvanul poate să plece..

  23. Rumunia in care de abia sa u inventat micii ,mamaliga si ciorba de burta ,bai impostorilor Rusia sinChina sint in fata NAT O cu armamentul cel putin 50 de ani ,rachete de hypersonice cu zircon invelite in plasma care fac 5 minute pina la parlamentul din Bucale peste 12 000 de km pe ora ,numai China produce peste un milion de rachete in fiecare luna nu mai vorbim de Rusia care produce mai mult decit toate scursurile umane de criminali. nAT o ,Occidentul este avansat la parade de homalai ,tras pe nari si bagatul in vene ,pedofilie si operatii trangenders SLAVA BRICS ,SLAVA RUSIA ,SLAVA Z

  24. Yoi , cum Tantau a scapat prumb(ul)elul (in) pe gura ” Nu a avut cine sa industrializeze dronele” . eu stiam ca se(re)tehnilogizeaza uzinele pentra ca prin productia (industriala) sa produca ceva , aici drone.Nu industializam nite tancuri , tractoare , etc ?

  25. Vom face, vom drege, VOM FI spaima lu’ puțin, dar săracu are și el o vârstă, nu cred că mai apucă el spaima din 2100… și ceva.

  26. Și la ce ajuta daca ții „mastodontul ” în garaj de frică că la prima înfățișare devine fier vechi? Oricum de frică Putin a făcut al „n”-lea cancer galopant și tocmai fuge la Kim să găsească antidotul și eventual să ceară protecție. În ultimul timp România (prin conducătorii ei) fac totul dar în viitor că acum nu au timp, sunt alegeri și trecem de la fapte la vorbe nu-i așa. Dar de inchiderea pe bandă a firmelor, despre „boala” puternică a sectorului IT cănd vi se dă voie să vorbiți?

  27. Dupa parerea mea e cea mai generuasa propunere a ambasadei elghebete , dupa cea a primarului capitalei nicu vandutu-stabilit de pe acum castigator la alegerile din iunie PS Ceva imi spune ca primii cumparatori ai ps si munitie pt abramsurile licuriciului nostru drag va fi… rusii Pt a reoara exponatele cu abramsuri din pietele lor, vizitate de pioneri!

  28. De-aia s-a gandit Putin sa inceapa negocieri l-au bagat in sperieti la Dragomiresti.

    Daca e reales Ciuca presedinte pe urmatorii 10ani, Putin capituleaza vine cu steag alb la Zele.

  29. De la ”Cercetătorii agricoli cine vini ? Popoviciu și Varanu cu ”ferma Băneasa? . Politehnica vine cu faculta de ”mașini atomice ( cum se zicea la mișto înainte cănd era plin ”cheiul gârlei de combine – acum e plin de bovine ) , că la fosta facultă de metalurgie nu mai sunt nici geamuri , ”cercetași nici atât . Sau poate mașinăriile ăstora se scot la imprimamntă / holograme n-au nevoie de materie ( oricum materia cenușie pleacă pe ”capete, rămâne Tăntălău/ Mircea – ”fă-te că lucrezi). Dar dacă tot vreți să-l sparieți pe Putin Sturdza Suszdal , băgați la ”cercetători pe DNA că și-a ”tras mai mult ca Popoviciu , Petrov , Prinsul Pol , Coldea , Elena din Târșor etc. Iar pe parte ”teoretică faculta de TUMBE ȚIVILE de la ”303 că TUMBELE MELITARE de la Krolu eins se fac mai mult la Gingi TV , Lanterna Varan , Hoț niuz , mai nou cotidian – să nu le uităm .

  30. Am avut,am produs,am exportat.Acum importam si consumam si traim pe datorie.Afara de promisiuni si vorbe goale nu mai facem nimic,dar ce frumos suna ” vom face,vom avea,vom exporta”.Cand?La pastele cailor,la sfantul asteapta.Vorbe goale.

  31. Sunt blindate in fata si lateral. De sus le bagi bomba in motorul turbo si gata. Sunt deja uzate moral. Noul razboi va fi cu bombardamente mari din racheta. Tancu va sarii cu senilele in sus.

  32. Ia auzi bre! Sa ii apărăm noi pe americani cu prețul vieții tinerilor Romani! Du te da radu Tudor sa lupți ca ai ce apară, furtul cu gadea din banii noștri!

  33. Ce titlu vesel ,zici ca esti la teatru de comedie .Daca credem ca Putin ar fi ajuns sa se sperie de Romania ,inseamna ca ne-am scrintit cu totii la cap.Sint atitea de facut in Romania pt. oameni si noi ne apucam sa facem munitii de razboi pt. ca sa le dam Ukrainei pe moka.

  34. Romania va produce arme pentru SUA? Asta insemna cu adevarat o lupta pentru pace, pentru ca sa produci arme cu analfabeti functionali este echivalent cu lupta ucrainenilor desfasurata cu borcanele de muraturi. Armele alea fabricate in Romania vor avea atat un randament de productie execrabil cat si o functionalitate dubioasa, depasita doar de calitatea avioanele Boeing carora le cad di zbor usile, rotile si tablele de pe ele. Sper ca americanii sa plateasca bine pentru aceste arme ale pacii care nu vor putea functiona ca arme.

  35. @Elena Popa
    Mergi tu mahalagioaico in SUA, ca e liber pentrua ilegali. Stai acolo in tara libertatii si democratiei. Rusia si China nu sunt tari de imigratie, vor sa-si pastreze identitatea culturala si istorica dar si sa intretina bune relatii cu toate tarile lumii. SUA, UK si UE devin pe zi ce trece niste mlastini in care se tavalesc fel de fel de lighioane bogate in moneda falsa care-si spun elite si-i trag dups ei in mlastina si pe ceilalti cetateni

  36. Circus Bukale! „Nuți, spaima ‘ții!”… :))
    Cu „ceva” ani în urmă, dupe ce s-a semnat contractul cu „Citroen” pentru producerea avtomobilelor „Oltcit” la Kraljevo, lîngă Scornicărești și căruța mythikă di la Karakăl, s-a trecut la construcția halelor balkanice uoltenești. Apoi au fost aduse, de franțuji, utilajele. Cînd au vrut să monteze utilajele, franțujii s-au trezit că NU SE POATE, BRE! DE CE? …pentru că juveții, dupe moda juvețească, cine-o ține să trăiască, n-au respectat planurile de construcție primite, așa că stîlpii erau la distanțe între ei diferite de cele proiectate, iar grinzile nu puteau fi așezate pe ei, deci nici macaralele-poduri rulante! HAHAHAHAHA! Au fost scoși stîlpii, refăcute fundațiile, și puși stîlpi, iarăși-și-din-nou, beton! Circu’ di pi lume… Cînd echipele noastre de muncitori cu înaltă calificare au fost detașate prin ORDIN în uOlteniia ca să-i scoață pi puturoșii ăia din faliment, le-au pus să curețe canalizărili (capete di uolteni!), iar uoltenii se-dedeaa’-huța cu lanțurili di la podurili rulante, șî făcea’ concursuri di viteză cu ele, în hală! Ăsta e Sudul balkanik!
    Cu ăștia vor nemții șî amerlocii să facă pulberi explozive și muniții? Mai curînd vor zbura sudiștii, cu utilajele nemțești șî amerloce, pi Lună, în exploziili ce urmează, dăcît să producă ăia „muniții” pintru Abrahamse……[Rumburak]

  37. Asta-i gogoasa scrisa de R.Tudor si B.Chireac , iar Cotidianul cu gura cascata a inghitit-o pe nemestecate . Noi ne vaitam intruna ca n-avem bani de pensii , de salarii , de invatamant , etc.,etc., dar ne mananca in .. undeva , sa ne inarmam ( pt UA desigur) ca tampitii . Cica spre binele nostru (ha , ha , ha) . Am devent spaima lui Putin ce sa zic , Doamne -fereste sa ne ia in serios . A cam inceput sa ne iasa nato pe nas , n-asa ?

  38. Bai rumburakule, da` de la voi, din Ardeal, dece au fugit investitorii? Ca n-au avut mana de lucru. Ardelenii sunt batuti in cap, puturosi si ingalati. Ca sunt si turnatori, asta-i altceva! in plina pandemie, voi genialii ati buit in Germania la munca superioara – cules de sparanghel. Oltenii or fi ei cultivatori de praz, da` macar stiu sa-l belesca in tuhasul vostru.

  39. Rog frumos sa anunte cineva de la Cotidianul si pe HD Hartmann, care facea spume ca am dat nemtilor moca fabrica de pulberi, si americanilor nimic. Si sa-l roage sa nu mai manance kkt, ca profiler ce se afla. In rest, ramane cum ne-am inteles.

  40. Pai, mai toate Abrams ce au scos Ukrainii la inaintare au sfarsit la centru de Fier vechi sau cele ramase mai prezentabile la Muzeul „Pobeda” (Victoria). Deci……..
    Sigur, Unele Abrams vor merge si la Iranieni, care sunt pasionati de „reverse egineering”.

  41. Din Regat cu dragoste Nu-l baga in seama pe Editat, ca e marele urs sub power tripu’ de arian ardelean superior. Cateodata isi spune valah si manca rahat cu caterinca de sudist. divide et impera..

  42. @ Joc de gleznisoare Nici nu a cântat cocoșul de trei ori că cele spuse de d-voastră s-a și înfăptuit. Dar nu-i bai, cunosc personajul, Elena Popa, ( îi scriu numele ca să se știe despre cine este vorba) de câteva ori m-am și luat în gură cu individa, dar am ajuns la concluzia că îmi răcesc gura de pomană , cum se spune, sau altfel spus este așa de bine îndoctrinată încât din ale ei nu o scoți, prin urmare am ales să nu-mi mai prind mintea cu una ca ea, m-aș coborî prea mult.

  43. Era demult, pe vremea cand se potcovea puricele cu nouazeci si noua de oca de pulbere si se tragea din tun pana hat departe, peste hotare, in imparatia vecina… Si daca ceva tunuri cam hodogite se mai gaseau, in schimb purici ba, si se astepta ca sa se gasesca prin tari straine poate, cu bani grei, da’ tot de-ai imparatilor prieteni… Si la vremurile alea ce s-a gandit el, un dregator ruman, ca ar putea tara lui sa faureasca puzderie de potcoave pentru cai morti… Si-atuncea si-pus el pecetea, avand-o alaturi pe trimisa in solie din tara cailor verzi pe pereti, pe o invoiala cu al mai mare potcovar din apusul salbatic, de peste marea cea mare… Si iute a gasit el cateva potcovarii de mult parasite si paraginite, a aprins tavi cu jar si-a zis ca aici or sa bata rumanii fierul cat e cald, ca, dupa aia, n-o sa mai fie trebuinta… Da’, a zis dregatorul, ca sa faci potcoave, iaca ca-ti trebuie si fier, ori al nostru s-a cam sfarsit… Si repede a tocmit el si o ditamai topitoria de fier, da’ nu de orice fier, ci special de fier pentru potcoave, si nu orice fel de potcoave, ci special pentru cai morti… Poate va-ntrebati, da’ de ce cai morti? Acuma, adevarat e ca n-au murit ei chiar cu totii, ca erau multi in herghelie, da’ pe primii dintre armasari aprig i-au muscat tantarii cei pofticiosi de carne proaspata, si-atunci a hotarat starostele, venit de peste mari si tari, ca sa fie cu totii dusi la ascunzis, la grajduri – departe, pana mai trece urgia…

  44. N-o mai ” loviti ” pe @Leantza Popii , nu vedeti ca-i indragostita de ” @ Olingipia” ?Si-ii si place s-olinga.

  45. Ma bucur ca Romania incepe sa conteze in industria de arme si chiar am văzut la târg firme romanesti indraznete care fac o groaza de piese si subansamble militare fac drone de supraveghere sau atac si chiar o luneta f usoara din aluminiu. Lu Putin nu ie frica decat de puci sau demonstratii in rest nu simte o frica anume fata de vo tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.