BNR previzionează scăderea inflației, dar avertizează asupra riscurilor

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a luat decizia de a menține neschimbat nivelul ratei dobânzii de politică monetară la 7,00 la sută, în cadrul ședinței de politică monetară desfășurate pe 13 mai 2024. Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, alături de ceilalți membri ai Consiliului de administrație, a analizat cu atenție evoluțiile recente și perspectivele macroeconomice, atât interne, cât și externe, pentru a fundamenta decizia privind politica monetară a țării.

Inflația și perspectivele de evoluție

Unul dintre principalele puncte de discuție l-a constituit evoluția ratei anuale a inflației, care s-a redus în martie 2024 la 6,61 la sută, nivel similar celui de la finele anului trecut. Cu toate acestea, membrii Consiliului au remarcat multitudinea factorilor cu acțiune divergentă ce au afectat comportamentul inflației de bază în trimestrul I al anului curent.

Perspectivele privind inflația indică o descreștere treptată a ratei anuale a inflației pe termen mediu, însă cu riscuri și incertitudini asociate, inclusiv dinamica prețurilor la energie și materii prime pe plan internațional, dar și contextul geopolitic tensionat.

Perspectivele economice

Privind poziția ciclică a economiei, se preconizează o accelerare a creșterii economice în prima parte a anului 2024, urmată de o descreștere pronunțată a dinamicii anuale a PIB în acest interval. Consumul gospodăriilor rămâne un factor major în creșterea PIB-ului, în timp ce formarea brută de capital fix este așteptată să se reducă în următoarele trimestre.

Stabilitatea financiară

În ceea ce privește condițiile financiare, s-a remarcat stabilitatea principalilor indicatori ai pieței monetare interbancare, în timp ce randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat au cunoscut o traiectorie ascendentă.

riscuri și incertitudini

Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro rămân ridicate, iar incertitudinile legate de politica fiscală și de venituri, precum și tensiunile geopolitice și evoluțiile economice din Europa, generează preocupări suplimentare.

Decizia BNR

Având în vedere analiza detaliată a evoluțiilor economice și financiare, precum și a riscurilor și incertitudinilor asociate, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută. Această decizie este menită să contribuie la asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu și la susținerea unei creșteri economice sustenabile în contextul actual al economiei românești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

4 Comentarii

 1. Niste Minciuni ! Cu scăderea Inflatiei ! De la 1 iunie 2024 Covrigarul Ciolacul ne Mareste Cotele la Intretinere la Bloc prin Mărirea Salariilor Angajatilor !

 2. Pai, nu mareste Ciolacu salariul minim si inflatia totodata ??? Statul parazit traieste bine din inflatie !

 3. Gargara cu pioneze, preturile finale la energie au scazut dramatic, deja. Din seria: „hai sa-i speriem pe pensionarii ceausisti care au pensia mai mica-ca intretinerea” ! EON m-a notificat cu 0,8 lei/kwh la curent, inloc de 3,6 lei/kwh si 0,31 lei/kwh la gazul metan. Enel a parasit Romania, a vandut afacerea la greci, n-a mai suportat presiunea buzoianului ! In timpul acesta Simion face poze cu mobilul in toata tara cu 200 de suportari, Shoshoaca a inchis taraba, iar Popescu-Pinoccio mananca 100 de mici la o masa. Sa mancati bineeee !

 4. Inflatia este o forma mascata de furt.
  Banii sint reprezentarea valorii muncii mele. Daca vii si-mi furi o parte din munca, se numeste furt.
  Orice incercare savanta de a explica precum ca nu este asa, dovedeste faptul ca o gasca de shmecheri au organizat
  metode de furt fara sa implice raspundere penala.
  Isarescu, indiferent ce costum poarta, tot hot este. Dar hot cu shtaif. Si se joaca la robinetul cu inflatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.