Mințiți-ne frumos, din nou, vă rugăm!

Zilele acestea, câteva milioane de români au simțit, din nou, pe propria piele cât de mult îi mint politicienii pe care i-au votat. De fiecare dată când se discută public despre principala problemă cu care se luptă economia noastră, uriașul deficit bugetar cronicizat și consecința acesteia, explozia datoriei guvernamentale, guvernanții ne liniștesc spunându-ne că au un medicament minune și că acela este miraculoasa „digitalizare”. Avem o creștere cu 20% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, de două ori și jumătate mai mare decât creșterea nominală a economiei? Nu-i nimic, în curând vom apela la prea-eficienta digitalizare și numărul bugetarilor va scădea dramatic, ne liniștesc Ciucă și Ciolacu, cu un aer senioral. Avem o creștere a cheltuielilor cu bunurile și serviciile în creștere cu 23%, de trei ori mai rapid decât a crescut economia în termeni reali? Nu-i nicio problemă, tripleta de aur a politicii dâmbovițene Iohannis-Ciolacu-Ciucă are o soluție minune: digitalizarea și sigur-sigur îl vor administra cât de curând bugeto-fagilor din armata lor. Încasăm prea puțin la buget? Totul se va rezolva într-o bună zi, când va veni și la noi salvatoarea digitalizare. Cam așa suntem mințiți an de an, alegeri după alegeri. Se pare că această promisiune a fost făcută de atâtea ori că până și noi, umilii contribuabili, am început s-o credem. Sau ne place să fim mințiți cu un asemenea profesionalism de către cei mai mari corifei ai „digitalizării”, Marcel Bacalaureat Ciolacu și  Nicolae Ăîăîăî Ciucă.

Ei bine, ziua de 25 mai este, în fiecare an, doar o mostră a unui viitor mai bun și mai digitalizat. În preajma acelei zile, sediile ANAF din toată țara sunt luate cu asalt de către sute de mii de plătitori de impozite, care se înghesuie să depună o biată declarație de venit, menită a le deschide larg porțile către cel mai fericit moment din viața lor de cetățeni: plata impozitelor și contribuțiilor destinate îndestulării Omului Gras, armata de ocupanți ai birourilor guvernamentale. De ce oare s-or înghesui amărâții de contribuabili pe holurile din împărăția lui Marcel Boloș-Vodă, dacă tot s-a tăiat, de ani buni, panglica digitalizării și s-a instalat celebra aplicație „spațiul privat virtual”, unde respectivii amărâți pot să-și depună chinuitoarea declarație? Poate că votanții plătitori de impozite nu prea se descurcă în complicatele desișuri ale declarației „electronice”? Sau poate pentru că nivelul de popularitate al ideilor nobile ale digitalizării în masa electoratului român nu este prea mare? Precis la aceste explicații simple nu s-au gândit niciodată iluștrii trezorieri ai țării, în ordine cronologică inversă Boloș, Câciu, Vâlceanu, Cîțu și alții la fel de năzdrăvani. În viziunea lor înțeleaptă, precis vinovați sunt obscurantiștii de contribuabili care nu cred în magia digitalizării.

Ei bine, pentru deliciul nostru al tuturor, declarația „electronică” este, în realitate, o mostră de lucru prost făcut, pas cu pas și temeinic. Trecând peste etapa preliminară de „înrolare” în spațiul privat virtual, adică de înscriere în catastifele acestuia cu nume și parolă de acces, procedura de depunere a declarației „electronice” este în mai mulți pași. Pasul prim este descărcarea formularului respectiv dintr-o listă lungă, căci ANAF-ul nostru modifică formularul în fiecare an, pentru a putea să țină pasul cu hărnicia miniștrilor de finanțe care modifică Codul Fiscal cât de des pot, spre disperarea contabililor și auditorilor financiari. După ce ai descărcat formularul, îl completezi , ținând cont de cele 20 de pagini de instrucțiuni scrise într-un limbaj klingonian pentru popor, de parcă instrucțiunile ar fi făcute doar pentru ochii funcționarilor ANAF, nu și pentru pârliții de contribuabili. Ei și acum apare pasul doi; în care primești „validarea” formularului completat. După care să nu cumva să încerci să îl trimiți către sfântul spațiu privat virtual, căci nu vei avea cum, aplicația cu formularul este doar o aplicație de scris. Așa că intervine pasul al treilea, în care salvezi formularul validat în propriul computer. În pasul al patrulea descarci frumușel un colț bine ascuns al spațiului privat virtual, cu nume de utilizator, parolă și cod primit prin e-mail (o altă aplicație pusă să lucreze în slujba digitalizării ANAF). Aici, în acest colț bine ascuns, poți, în sfârșit să încarci formularul salvat în computerul personal. Crezi că s-a terminat? Nici gând: în pasul al patrulea, ANAF îți va trimite un nou e-mail, cu un alt cod de șase cifre, cu care să verifici dacă formularul depus este validat sau nu de către sistemul digitalizat. Pasul cinci: deschizi o nouă aplicație a ANAF, unde introduci codul primit pe e-mail, alături de CNP și afli dacă formularul este validat sau nu. Asta, deși a mai fost „validat” o dată în pasul al doilea. Ei bine, dacă afli că formularul tău nu conține erori „de validare” te poți duce liniștit la culcare, să îți refaci forțele obosite de atâta digitalizare. Dacă nu, reiei totul de la pasul 1. Adică aici, la pasul al cincilea, este un „IF”, cum le place digitalizatorilor să vorbească în limba lor.

Cititi analiza integral pe realitateafinanciara.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

17 Comentarii

  1. Din dec.89 dupa serialul TVR, regia Sergiu Nicolaescu (viitor senator venit cu o zi mai inainte de la crucea de piatra mult iubita din Germania), scenariul tov. Brucan (khazar Oracol di Daramare, fost shi viitor iudeolog al chibutzului PCR), interpretzii securici acoperitzi ka Karamitru, Besoiu, poet Dinescu, kaskadorii rasului, samd, la Hora cu strigaturi a cominternistului Bratesh=ka ka lin, ka lin ka ca mai ia, cu aplaudacii lor cu vechi shtate de serviciu ca spionul rus ex.gen.Militaru, dar mai ales emanatul fasait din PCR, tov.rromica Ylici Y., totzi, dar totzi, au pus BAZELE puterii unui grup informatzional organizat, cu aportul mai ales a aceluiashi aparat de represiune al securicilor, ce sunt la cashcaval primii, ca merita, ex.minerade, terorism shi altele. Norocul lor ca sa nu se innece la infulecarile lor, a fost ca a 2-a zi tov.Rebenciuk le-a adus sulu de hartie higenica ca sa se shtearga la botishorul lor. Dar asta cu marele „curaj” ca dai shi lupta ca de la 48, cand tov.Ceashka era deja la ia-ma nene trofeu vanat ca urshii din Harghita, DAR fara sa le pese ca trimeteau tinerii, etc. la moarte sigura ca la Austerlitzul lor, ce acum il imputa ca autori tot pe mamaligarii pe care conform Pata/WC s-au pishat.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Restul este istorie in kolonia noastra mica shi stramta, de unde lumea fuge de pute rea lor.

  2. OCAZIE! Mină de aur pe persoană fizică! Bagi 1 leu și scoți 10 lei! SENZAȚIONAL! Nu mai aștepta! Hai să fii și tu bogat! Digitalizare pe pâine! Acum și la prețuri promoționale! Investește cu încredere! Digitalizezi și te îmbogățești! Numai acum oportunitate incredibilă! Acum și cu nevoie de stabilitate inclusă! Fără comisioane ascunse! Fără împrumuturi la FMI și Banca Mondială! Fără pericolul extremist! Digitalizarea este viitorul! Hai să ne digitalizăm!

    DORMIȚI LUNIȘTIȚI GUVERNUL COMASAT LUCREAZĂ PENTRU DUMNEAVOASTRĂ!

  3. Ha, ha! Așa cum mult’ citesc Biblia ș’ nu-ințăleg nimic. Tot așa-i ș’ cu “digitalizarea”… Mulț’ “să informează” fără să priceapă că in fapt’ în viziunea politicianului român insamnă băgarea deștiului mijlociu fix un’ nu te arde soarili…

  4. nu,nu
    digitalizarea nu e solutia minune
    mai trebuie si cip.area!
    (si contoare secsuale;
    se vor citi din bilunar )

  5. Si unde este Problema ? O populatie mai indobitocita si ” Mamaligara 2 ca cea din Ro. nu mai gasesti in tot Universul .
    Este de un Mic si o Bere – atunci – Politicienii Rumani – vasali ,tradatori si Lachei ,vor imprumuta inca anul asta cu Dobanzile aferente ´inca 60 de miliarde . Unde sunt 170 de miliarde datorie mai merg 60 de miliarde .
    Mici si Bere sa mai fie ,ca restul se ” rezolva „. Natia darza va suporta cu curaj – Ciolacu si Ciuca sa fie in continuarea – Garantii Hotiei si a Hotilor.

  6. Românii , nu chiar toți – fiindcă învățământul de stat cam de 34 de ani este un stop în calea pregătirii după model occidental a generațiilor tinere pentru a putea să priceapă ceva din ce se întâmplă în patria lor- si – au dat seama ca cei ,,chemați “ în posturile de decizie în stat , sunt departe de a fi în stare să corespundă la nivel european. Există soluția ,,vârfurilor “ din diaspora dar FSN se opune de frica dispariției . Începând cu șefii executivului și miniștrii guvernelor care s- au perindat dealungul zecilor de ani, aceștia au fost și sunt niște submediocrii sau chiar ,,pafaristi”. Dar dacă SUA și UE au fost si sunt de acord cu această ,,poveste “ românească , țara noastra nu poate să ajungă nici măcar la nivelul Poloniei. Și acest defect atrage în cascadă sarabanda împrumuturilor , vitale, la dobânzi exorbitante necesare ,,corectării “ greșelilor guvernanților. Împrumuturi care au ajuns la peste 50% din PIB.

  7. Ne meritam soarta si la fel bataia de joc al claselor politice pt. ca sintem un popor de adormiti,uitam totul foarte repede ,ne lasam foarte usor manipulati si spalati pe creier,sintemun popor corupt care pt. un mic si o bere sintem in stare sa facem tot ce vor altii,a disparut patriotismul si dragostea de tara iar cine incearca sa isi arate patriotismul este considerat radical si este imediat linistit de autoritatile criminale din Romaniei.Somn usor dragi romani ,fredonati incontinuare imnul national lipindu-va palma dreapta pe inima fara sa faceti altceva nimic, ca va fi la fel de bine ca si pana acum.

  8. Pai stiu cat este 1 Mic ? 8 lei ! Nu poti sa Manaci Mici cu o Pensie de 1100 de lei ! Micii Mănâncă decât Boierii ! Cu Pensii Mari !

  9. Nu cumpăr Mici ! Sunt Scumpi ! Mai bine cu 8 lei cumpăr 1 kilogram de Parizer ! Si Mănânc doua Zile !

  10. Covrigarul Ciolacul vrea sa Mărească Salariul Minim la 4200 de lei ca o sa se scumpească Intretinerea la Bloc cu 200 de lei ! Ca o sa Mănânce doi Pensionari doar 1 covrig pe zi ca Dezinutii de la Ceushwitz ! Si cine nu are covrigi o sa Mănânce doar gaura de la 1 covrig !

  11. Nu au simtit Domnule nimic, romanii sunt 48% analfabeti functional (dupa cum este organizat invatamantul azi, cred ca mai mult decat procentul datoriei publice) si sunt insetati doar de lupta de clasa !

  12. Traim in minciuna in fiecare zi ! Au , nu a spus , „cumplitul” nostru Ciolacu , cand a ajuns p-ministru ca va reduce cu 200.000 numarul bugetarilor , pentru ca sunt nejustificat de multi ? Si ce-a facut ? A uitat ! Si-a adus aminte ca se intra in campania electorala si un asemenea gest nu ar fi bine primit de alegatorii bugetari ! De ce mintiti d-le p-ministru al Romaniei? De ce va bateti joc de romani?

  13. Aşa cum un bocciu sau moş trebuie să plătească pentru iubire, la fel şi P$D-PeNaLe-UDMR-FSN trebuie să plătească pentru voturi, fie cu găleți pentru amărâți, fie cu job-uri pentru clanurile de bugetari, fie cu contracte şi licitații măsluite, fie cu sponsorizări la televiziunile cu epoleți. Că doar nu îi votează nimeni că le place de ei!

  14. „viitor mai bun și mai digitalizat” PE DRACU.

    AU DIGITALIZAREA SUB NAS DAR NU AU ACCES LA EA PTR CA NU NE LASA SA MUNCIM : FIRMELE AMERICANE ISI BAGA SI LA NOI NASUL CU AGENTIILE SA NE DISTRUGA ECONOMIA NATIONALA SA NU FIM CONCURENTA NIMANUI..

    IAR PE PROGRAMATORI II OBLIGA MASCAT SA NU OFERE SOLUTII DE PROGRAMATOR CI SA FURNIZEZE SOLUTII PROXY (PRIN GUNOAIELE LOR LENTE,OPEN SOURCE CARE NE SPIONEAZA SI MARGINALIZEAZA INDIVIDUL, PTR A NE TINE SUB CONTROL = DOWNGRADE ECONOMIC).

    CEI CARE DEVOALATI INAMICUL VETI FI MARGINALIZATI,DISCREDITATI,…TOT TACAMUL…. DE PUPINC..ISTII AMERICANILOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.