PP: Economia noastră a egalat-o pe cea poloneză

O veste foarte bună a venit de la Eurostat zilele trecute: economia noastră a atins același nivel de performanță cu cea poloneză, scrie Petrișor Peiu într-un articol publicat de QMagazine.ro.

In articol, reputatul analist economic precizează că „avem, adică, un nivel al PIB/locuitor, în 2023, de 80% din media Uniunii Europene, similar cu cel al polonezilor. 

CONSUMUL INDIVIDUAL AL ROMÂNILOR ÎL DEPĂȘEȘTE PE CEL AL SPANIOLILOR

Dacă la intrarea în UE eram penultimii din Uniune, astăzi avem în urma noastră încă șase economii: pe cea bulgară (64% din media UE), pe cea elenă (67% din media UE), pe cea letonă (71% din media UE), pe cea slovacă (73% din media UE), pe cea croată (76 % din media UE) și-cireașa de pe tort – pe cea maghiară (tot 76 % din media UE). Iar economiile  bolnave din Vest  sunt la o distanță de 4-5 ani în fața noastră: Portugalia la 83% din media UE și Spania la 88% din media UE.

(…)

Dacă mai era nevoie, mai spunem încă o dată ce este PIB/locuitor la standardul puterii de cumpărare. Acest indicator exprimă, practic, totalitatea valorii adăugate produsă  într-un an într-o economie plus taxele pe consum minus subvențiile pe produse, împărțită la numărul de locuitori și exprimată într-o monedă echivalentă pentru toate națiunile europene. Valoarea adăugată totală reprezintă totalitatea valorii producției de bunuri și servicii produsă într-un an într-o țară din care se scade consumul intermediar (adică ceea ce s-a consumat pentru a produce acea valoare).

Articolul integral poate fi citit pe Qmagazine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

 1. …gresit, avem cea mai tare economie din ue si din univers!…pt ca in mod gresit se imparte pe cap de locuitor…in tara nu mai sunt decat maxim 12 milioane, din care doar vreo 5 milioane muncesc, din care in jur de 2 milioane sunt bugetari, adica nu produc, consuma!…asa incat pib-ul, raportat in acest fel-frumusetea cifrelor, faci ce vrei cu ele daca stii sa le asezi-tre impartit la 3 milioane…pt ca nu avem cifre, tinand cont ca probabil au impartit la 19 milioane, pib-ul este de sase ori mai mare…glumesc, desigur!…

 2. Care dracu a depășit-o când de la haine de copii și adulți până la zahărul din magazinele din România totul e fabricat în Polinia? Am ajuns să ne mândrim că cu 80% din mâncarea românilor adusă din import pe bani împrumutați depășim iresponsabil la consum pe alții care produc și își pregătesc viitorul copiilor? Ca la proști.

 3. Ok, perfect, nemaipomenit, si?

  Copii se vor duce in continuare nemincati la somn, vor renunta si mai mult la scoala si vom continua sa stringem capsuni si sparanghel prin alte tari.
  Vad ca acest articol vine in continuarea celui al Dl. Vlad Popa de la Hotnews. Faceti parte din aceeasi coloana a 5-a? Va platesc aceeasi ca si pe cei de la Hotnews?
  „If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. „

 4. SURSA Eurostat.Articol scris de un aurist.Varog sa_l trimiteti domnului Nistorescu sa stie ce sa scrie mai departe

 5. Mai exista o metoda care baga in calcul consumul ,electrocasnicele ,autoturisme etc unde suntem peste Spania și Portugalia.
  Acuma usr-istii o sa strige de zici că i-a lovit damblaua cum fac ei când e de bine.
  Dar d-le Petrișor ,cume e cu apocalipsa economică pe care o vedeta dvs la Fosa Ancăi Alexanderescu împreună cu macro-economistul ăla obez numit Mircea Cosa?

 6. …pt batranul, 9;58:pai, iei un credit baban de la banca, iti tragi masina bengoasa, faci o vacanta de lux, viata este frumoasa!…problema este ca banii i-ai cheltuit, locul de munca a disparut si tre sa platesti ratele!…cand raportezi pib-ul incluzand indicatori precum investitiile si consumul, ambele facute pe baza imprumuturilor practic adaugi la pib-ul real si imprumuturile…cu cat imprumuturile sun mai mari cu atat si pib-ul va fi mai mare…desi nick-ul simbolizeaza intelepciunea, desi am traversat experienta cu petrov care spunea aceleasi lucruri dupa care a facut exact ce spusese ca nu va face im este peste puteri sa inteleg cum mai exista inca atatia naivi!…

 7. Ceva nu e in regula. Totusi romanii traiesc mai rau ca cetatenii tarilor pe care se spune ca le-am depasit.
  Cum e posibil? E ticaloasa repartitia profitului? Adica romanului ii revine putin in timp ce statul si patronatele iau mai mult ca in celalte tari? Capitalism primitiv?

  p.s. consumul poate fi peste productie. migrantii romani fac bani afara pe care-i trimit acasa si aici se fac cumparaturi.

 8. USR-istiltilor ,damblagiti la bila,Soros nu a contribuit cu nimic la progresul României,mai mult va întrețin românii și pe voi și pe Johanniss și justiția impotenta cu milioane de euro.
  Și totuși am progresat economic voi nu aveți cum să vedeți că purtați ochelari pentru cai și îndoctrinarea v-a spălat broazba de creier căre o mai aveți!

 9. Polonia un gunoi de tara plina de alcoolist i si polonez kur we ,SLAVA KUR WA POLSKA ,IAR RUMUNIA ESTE PRIMA PE PLANETA fara spitale ,autostrazi sinscoli adevarata unde 20% din copii sint urmatoarea generatie de junkys si se drogheaza la greu

 10. Economie bazata pe consum si credite la banci.Romanul cumpara tot adus de afara.In Romania nu se mai produce nimic si atunci cum mama lu’ dracu i-am egalat pe polonezi cand romanache face credit la banca sa plece in concediu ca de, obrazul subtire cu cheltuiala se tine.Si vaucere.

 11. Este un calcul total greşit. Dacă împrumutăm 300mld euro cu care cumpărăm maşini bengoase şi vuitoane, reiese că PIB-ul României s-a dublat şi deja întrecem Germania sau Franța.
  În realitate rămânem tot rupți în koor şi datori vânduți.

 12. bună ziua tuturor!
  Ce avem azi este doar cca 20 % din ce am fi putut avea dacă am fi avut o administratie cu decidenti competenti,cinstiți, patrioți si cu multă personalitate.
  Nu prea e de lăudat! Bogății si profituri imense sunt in mâna străinilor si se scurg afara din ROMÂNIA!
  Statul roma6n este spectator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.