Sebastian Ghiţă, „cârtiţă” sau erou naţional?!

Ultimele evoluţii în telenovela Ghiţă mă duc cu gândul la un scenariu mai puţin vehiculat în spaţiul media românesc. Aceea că fugarul a făcut parte dintr-o echipă de control intern a SRI, unde avea rolul de a strânge cât mai multe probe despre mizeria din interiorul Serviciului, urmând să deşerte sacul la momentul potrivit. Este un procedeu de autocontrol practicat de serviciile secrete americane (şi nu numai), prin care persoane numite “cârtiţe” sunt infiltrate în instituţiile de forţă ale Sistemului şi au rolul de a controla activitatea şefilor într-o zonă atât de sensibilă şi crucială pentru securitatea fiecărei ţări. În SUA, CIA, FBI, Poliţia sau Armata dispun de un departament numit Internal Affairs, care se ocupă exact cu acest subiect: control peste control.

Iată şi câteva argumente în favoarea acestui scenariu. Sebastian Ghiţă s-a făcut nevăzut chiar din sediul SRI, după o petrecere de sfârşit de an, ceea ce conduce la ideea că a fost ajutat să dispară de “colegii de echipă”. Apoi strategia bine pusă la punct a dezvăluirilor făcute “cu linguriţa”, în mai multe episoade, mă face să cred că totul a fost pregătit cu minuţiozitate, în aşa fel încât să-i ţină pe pârâţi într-o permanentă stare de alertă, adică să nu ştie ce urmează.

Sunt convins că dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă sunt în cea mai mare parte adevărate, mai ales că ele sunt însoţite de probe greu de pus la îndoială. Nu e un secret pentru nimeni faptul că Traian Băsescu a creat un stat mafiot (conform propriilor cuvinte), numind oameni compromişi şi/sau şantajabili în fruntea instituţiilor de forţă ale statului, un stat în care fostul preşedinte şi-a folosit servitorii pentru anihilarea adversarilor politici şi/sau economici. Miile de judecători şi procurori numiţi de Traian Băsescu au trimis în puşcărie mulţi oameni nevinovaţi, numirile dubioase de la Curtea Constituţională (amintesc aici cazul Iuliei Motoc, cea care l-a salvat pe Băsescu de la demitere în 2012 recompensată ulterior cu un post călduţ de judecător la CEDO!), păstrarea în funcţii a binomului DNA-SRI (Kovesi-Coldea) sunt arme pe care Băsescu le-a folosit eficient pentru a-şi atinge scopurile. Iar multe alte infracţiuni dovedesc faptul că poliţia politică a funcţionat la cote maxime sub regimul Băsescu.

Toate acestea le ştiam, dar a fost nevoie de probe. Și probele au venit de la Ghiţă. Vor veni, probabil, şi altele. La fel de clare. “Trecerea în rezervă” (a se citi demiterea generalului Coldea), chemarea la audieri a lui Traian Băsescu şi a Laurei Codruţa Kovesi arată că putregaiul a început să miroasă foarte urât şi că dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă ar putea declanşa un tsunami care să cureţe mizeria lăsată de Băsescu şi de cei din jurul lui. De aceea, nu sunt de ajuns audierile. Românii au nevoie de procese corecte şi de condamnări care să asigure decapitarea întregului sistem mafiot, începând de la vârf şi terminând cu tentaculele din teritorii, unde tot oamenii lui Băsescu fac legea! Din acest punct de vedere, dezvăluirile lui Ghiţă îl pot transforma pe agentul – “cârtiţă” în erou naţional! Eventualele noi dezvăluiri ar putea face curăţenie generală!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.