Malraux n-a avut dreptate

Secolul XXI va fi unul pandemic sau nu va mai fi deloc

Este binecunoscută această frază atribuită lui André Malraux: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, chiar dacă însuşi Malraux, în „Hôtes de passage” (Gallimard, 1975), într-un dialog cu personajul imaginar Max Torrès, neagă că ar fi spus aşa ceva: „Mi-au pus în gură: secolul XXI va fi religios. O profeţie ridicolă; cred în schimb că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău”!

În 1993, André Froissard scria că, totuşi, deşi inexact, citatul din Malraux are un sîmbure de adevăr, dar ar suna altfel: „Secolul XXI va fi mistic sau nu va fi deloc”, frază despre care Froissard spune că Malraux ar fi spus-o chiar de faţă cu el.

Oricare ar fi adevărul, cert este că fraza a devenit celebră şi a tot fost repetată ori de cîte ori a venit vorba despre religie, fiind folosită fie ca argument, fie, din contră, pentru a atacă fenomenul religios.

Şi, iată, acum, cînd am parcurs deja două decenii din acest secol XXI, se pare că nimic nu s-a schimbat atît de categoric în ceea ce priveşte religia sau mistica, omul văzîndu-se mai degrabă dominat de evoluţia tehnologiilor de ultimă oră, de gadget-uri din ce în ce mai sofisticate, preocuparea lui în achiziţionarea acestora ţinînd de utilitate şi de sentimentul că astfel domină lumea în care trăieşte.

Numai că, la fel ca în secolul trecut, cînd tot în primele două decenii omenirea s-a trezit lovită de ucigaşa „Gripa spaniolă”, se vede acum asaltată de o nouă pandemie care schimbă în mod radical felul de-a fi al fiecăruia dintre noi.

Coronavirusul” – iată numele unei maladii planetare care-l face pe om să nu mai privească spre cerul pe care credea că-l cucerise cu rachete sau sateliţi, ci să se uite în adîncul său, dar nu pentru a se descoperi pe sine, ci pentru a se înstrăina de ceilalţi, prin izolare şi prin ascunderea chipului în spatele unei măşti.

Coronavirusul” a fost declarat de OMS ca fiind deja pandemie. Cuvîntul „pandemie” îşi are originea firească în greaca veche, „pan” însemnînd „tot”, iar „demos” însemnînd „popor”. Deci, „tot poporul”!

Înţelegînd sensul expresiei, am putea spune că, deşi este inexactă, ea vorbeşte mai degrabă despre un pericol decît despre o realitate, căci, la fel ca oricare altă pandemie, are o perioadă de transmitere rapidă, după care urmează o relaxare sau chiar sfîrşitul evoluţiei sale, fie prin descoperirea unui vaccin, fie prin găsirea unui tratament adecvat.

Ceva, însă, este specific acestui Covid-19, care-l diferenţiază de toţi ceilalţi viruşi care duc la declararea unei pandemii, chiar dacă, pe date statistice, Coronavirusul este departe de a se compara cu „Gripa spaniolă”, holera, ciuma sau SIDA, aceasta din urmă fiind cea mai lungă pandemie, existînd între noi de peste patru decenii, fără ca oamenii de ştiinţă să găsească un vaccin care să ne scape de consecinţele ei.

Acest „ceva” care face din Coronavirus altceva decît un virus periculos este felul în care autorităţile din întreaga lume îl folosesc pentru a stăpîni societăţile. Îl întîlnim şi la noi, dar şi la alte popoare. Şi nu e vorba numai de „îmbogăţiţii de război”, cum se numesc cei care profită de molime sau conflicte militare, ci de cei care doresc să obţină Puterea sau de cei care vor s-o dobîndească!

Cercetătorii istoriei religiilor au spus deseori că religia, credinţa în ceva suprem, cea care l-a făcut pe om să se uite spre cer în aşteptarea milei cuiva pentru a-l salva de pericolele de pe pămînt, a apărut tocmai pentru că omul, neputincios fiind în faţa lucrurilor şi fenomenelor care-l depăşesc, a vrut să creadă că este ceva mai presus de el care poate să-l salveze din absolut orice situaţie. Sinteza acestui fel de credinţă o vedem în expresia „Doamne, fereşte-mă!”, care cuprinde în ea şi continuarea nerostită: „pentru că eu sînt neputincios în faţa acestui pericol”!

Asta spunea Malraux cînd contrazicea fraza celebră („Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”) ce i-a fost atribuită şi care acum nu mai poate fi scoasă din opera sa. Cînd spune „dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău”, Malraux ne atrage indirect atenţia că pericolul real al omenirii este ca în vremuri de restrişte să nu aibă sau să nu găsească „un model exemplar” care să-i arate drumul bun, altfel, cum spune chiar el, „va fi rău”! Aşa cum spunea la noi Sadoveanu: „În acele vremi de restriște, singurul cheag care ținea pe bătrîni erau limba și credința”.

Catastrofal pentru omenire, aşa cum vedem în situaţia de acum, nu este însă ca lumea să nu găsească acel „model exemplar” de care vorbea Malraux, ci ca lumea să fie condusă de „modele rele”, de conducători care să profite şi de naivitatea oamenilor, şi de teama lor în faţa marilor pericole, dar şi neputinţa lor de a înţelege de unde le vine răul.

Iar acest Coronavirus, care ne închide pe toţi în case şi ne obligă să purtăm măşti cînd ieşim afară, pare din ce în ce mai mult un experiment. Puterile lumii parcă ar vrea să vadă dacă am fi dispuşi să-l înlocuim pe Dumnezeu, pe Alah sau pe Buda cu ei. Nu cu Trump, Merkel sau Iohannis, căci şi ei sînt trecători prin lume, ci cu acest gen de „Conducător” la care să ne uităm cu pocăinţă, închinîndu-ne în aşteptarea iertării păcatelor.

Pandemia ca viitoare religie” – iată marea descoperire a acestui început de secol, în care mai marii lumii văd arma cea mai sofisticată cu care ne pot subjuga, inoculîndu-ne ideea că sfîrşitul lumii va veni în acest secol dacă ei nu ne vor salva. Un secol pandemic se anunţă acest secol XXI, în care noi, naivii, am crezut că vom cuceri universul, că vom ajunge pe Marte, dar ne-am trezit închişi în case şi amendaţi dacă nu avem adeverinţe de liberă circulaţie.

Este consecinţa faptului că îl uităm în fiecare zi pe Dumnezeu, lăsîndu-ne viaţa şi moartea în mîinile Conducătorilor, fără să facem efortul de a înţelege ce se întîmplă în jurul nostru, fără să protestăm atunci cînd ni se încalcă drepturile pe care credeam că le-am cucerit cu greu încă din secolele trecute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ion Spânu 1818 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Cu siguranta acest secol va fi bazat pe glob prin formularea definitiva si deciziva:”SCAPA CINE POATE”! Se apropie perioada scriiturilor vechi antice cat si actualizate in 1989-2000 pana in 2004 si totul va decurge conform proiectelor si intelegerilor ascunse de ochii majoritatii cetatenilor care inca erau si sunt in viata.

  2. Absolut toti liderii asa-zisi democrati de pe planeta se uita cu coada ochiului spre Kim, invidiosi ca nu au si ei puterea si jucariile lui. Asta e singura concluzie logica a nebuniei provocate cu buna stiinta pe Terra.

  3. Cred că Malraux a vrut să spună că secolul XXI va fi spiritual, sau nu va fi deloc. Ne-am repezit cu toții la credință, pentru că este cea mai elementară formă de spirit. Unde oare în manifestările globale, sau globaliste, din ultimii ani am întâlnit spiritul? Acum, în epoca Coronavirusului, se pare că este afectată și cea mai elementară formă de spirit.
    Seneca spunea că este liber doar acela care poate renunța oricând la libertatea sa. E vorba, cred eu, de libertatea fizică, pentru că libertatea în spirit, odată dobândită, va fi un sentiment etern de echilibru și un refugiu sigur la vremuri de restriște.
    Și pentru că ne este atrofiat spritul, ne simțit frustrați. Nu pentru că ni s-a îngrădit libertatea, ci pentru că, de fapt, ni s-a scurtat lanțul.

  4. un fel de ‘hai sa batem cimpii’ sau si mai bine
    ‘cine bate cel mai tare cimpii’
    articol coplet idiot—lipseste inspiratia ziaristilor pe timp de stat in casa..
    se prezinta doar ‘din putza gindirii’

  5. „Puterile lumii parcă ar vrea să vadă dacă am fi dispuşi să-l înlocuim pe Dumnezeu, pe Alah sau pe Buda cu ei.”
    Dumnezeu e Domnul Zeilor, Trinitar in Persoane. Allah e Tatal Ceresc. Budha e un om care a gasit calea pentru a evada din lantul reincarnarilor, deci nu e Brahma, sa fie considerat dumnezeu. „Ei” e doar „EL”, Messiah pe care il asteapta evreii pentru a fi incoronat imparat al lumii, si pe care oamenii il vor adula ca pe un dumnezeu. Acest mesia, pe care crestinii il denumesc Antihrist, va fi posedat de insusi Lucifer, care va fi ajutat de cei 10 bancheri pomeniti in Apocalipsa, care stapanesc lumea din urmbra, sa evadeze din Gheena, gaura neagra a Terrei.

    Dupa toate probabilitatile, Secolul XXI va fi ultimul secol al umanitatii.

    Desi neaga lumea zeilor, Ateismul este o religie, in care Dumnezeu cel Viu este inlocuit cu Ego-ul. Elitele considera ca oamenii trebuie sa ajunga la dumnezeu prin intermediul stiintei, doar ca acest dumnezeu nu este Sfanta Treime, Allah, Brahma sau YHWH, ci Lucifer.

  6. Otova
    Traim in epoca multimilor. A societatilor masificate si a spiritului administrativ.
    Putini sunt cei practica un scepticism rezonabil si poseda autonomia psihologica. Si mai putini cei intelepti, mistici.
    Veacul duduie de fiinte cu constiinta „de mana doua” si a lor mantra ideologica: consumerism,imperialism, hedonism, rasism, masochism alb, etc. Mantra tiparului energetic al constiintei omului fara acces la Esenta/Dumnezeu.

  7. @Otova, Crezi gresit! Omul este fiinta religioasa prin natura sa. Credinta avem cu totii. Toti credem in ceva sau in cineva. Si daca nu credem, tot credem, pentru ca negarea credintei este ea insasi o credinta. Libertatea este un dar de la Dumnezeu pentru cei care au renuntat la tot pentru El. Libertatea este echivalenta indumnezeirii, induhovnicirii. Libertatea spiritului de care vorbesti tu este doar o amagire, o fantasma a celor care cred ca sunt ceva prin ei insisi. Libertatea inseamna sa te consideri pe tine un nimeni. Libertatea inseamna sa te debarasezi de parerea de sine si sa te vezi sub toata zidirea. Libertatea inseamna sa-i vezi pe toti oamenii ca pe unul. Libertatea inseamna iubire netarmurita. Fiti Sfinti precum Sfant sunt El si va voi face Liberi, spune Domnul!

  8. @Neos, pentru a intelege si a sti, omul nu de „scepticism rezonabil si posesia autonomiei psihologice are nevoie, ci de discernamant si trezvie. Daca nu esti Viu si nu-ti pazesti mintea, lumea iti va apare distorionata fata de cum este ea in realitate. Autonomia psihologica nu exista, omul este ori robul lui Dumnezeu, ori robul Diavolului. Ce inseamna scepticism rezoonabil? Unde se sfarseste scepticismul rezonabil si unde incepe scepticismul irezonabil? Cine stabileste ce e rezonabil si ce nu? Daca eu L-as fi vazut pe Dumnerzeu, ar trebui sa fiu sceptic si sa nu dau crezare ochilor mei duhovnicesti? Sau sa fiu sceptic daca unul mi-ar spune ca l-a vazut pe Satana?

    Totul in lume este posibil, dar nu totul este permis!

  9. Unii o numesc trezvie, altii iluminare, altii calea de mijloc si asta e credinta si nu religiozitate.
    Unii il numesc Christos, altii Alah, altii Buda, Tao, etc si ei insemna credinta si nu religiozitate. Prin urmare, secolui XXI va fi credincios si in niciun caz religios. Ceea ce ne propun ei e reliozitatea fricii. A ne inchina cu toti în fata fricii e tocmai religia universală Pe care o experimentează. Aceasta e religiozitatea ANTICHRISTilor.
    Cine se declara religios e cetatean universal, deci un globalist înfocat al zilelor noastre. A face din teama religie si nu credinta e capcana pe care ne-au intins-o.

  10. Secolul XXI va fi si pandemic si nici nu va disparea lumea.
    Omenirea a trecut cu jertfele cunoscute prin tot felul de pandemii, dar corpul uman s-a adaptat la tot……[Leo]

  11. „Mi-au pus în gură: secolul XXI va fi religios. O profeţie ridicolă; cred în schimb că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău.” Malraux în dialog cu Max Torrès, Hôtes de passage, 1975.
    „Mi-au pus în gură că secolul XXI va fi religios. N-am spus asta niciodată, bineînţeles, fiindcă n-am de unde să ştiu. Ceea ce spun e mai incert. Nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară.” ( Le Point, 10 dec. 1975).
    André Froissard, Le Point (5 iunie 1993) versiune: „[…] fraza lui Malraux despre secolul XXI chiar a fost spusă, depun mărturie, fiindcă a fost rostită de faţă cu mine, în cursul unei conversaţii în biroul de pe rue de Valois. (…) [A] urmat faimoasa formulă care este mereu citată inexact. El n-a spus: «Secolul XXI va fi religios… sau spiritual… », ci «Secolul XXI va fi mistic sau nu va fi deloc», ceea ce nu-i deloc acelaşi lucru. Cât despre acel bizar «sau nu va fi deloc», pe care noi îl luăm, într-un chip nu mai puţin bizar, în sens literal, vrea să spună că acest secol XXI, dacă nu va reuşi să-şi regăsească elanul începuturilor inteligenţei pe pământ, va rămâne fără gândire — ceea ce la Malraux echivalează cu a nu fi deloc.”
    „Cuvântul «religie» (de la religio, «legătură» [Malraux alege una din etimologii]) — spune Malraux — se referă la ceea ce îl leagă pe om de Cosmos, de alţi oameni, eventual de zei şi de Dumnezeu. (…) Religia nu înseamnă nici ierarhie, nici organizare instituţională. (…) Faptul religios ţine, pentru noi, astăzi, de domeniul metafizicii.”„Secolul următor ar putea cunoaşte o mare mişcare spirituală: o nouă religie, o metamorfoză a creştinismului, la fel de imprevizibilă pentru noi, cum a fost pentru filozofii Romei, care au prevăzut sfârşitul, au crezut (au presupus) că va urma stoicismul, nu s-au gândit la creştini.”

  12. André Malraux: „Ce n’est pas par obéissance qu’on se fait tuer. Ni qu’on tue. Sauf les lîches.” „La Condition humaine”

  13. In secolul XXI ori va fi consumerism dus pana extaz, cu tot ce implica aceasta, ori va fi altceva, un eveniment, provocat chiar de existenta oamenilor si felul in care traiesc, cum sunt dirijati sa „gandeasca” de cum este organizat sistemul.
    Cea mai simpla metoda de a prosti oamenii este sa fie obsedati de ceva, ceva care-i face sa creada ca sunt liberi, un fel de banda a lui Mobius, desi esti liber sa te misti tridimensional, esti doar pe o suprafata rasucita si ajungi in acelasi punct.
    Banuiesc ca majoritatea va fi luata prin surptindere, cun se poate sa vina un coronavirus, de exemplu)) adica s-a terminat cu fericirea (de fapt a fost si multa suferinta!) din sec xx? Asa repede? Pai nu am fost anuntati, ne vindeau gogosi de genul „vom fi fericiti cu ce se va inventa si descoperi”
    Ne meritam soarta pentru ca am acceptat iluzia, iluzia care cel mai probabil duce la dezastru.

  14. Nici ca putea „tovarasa Marta” sa aduca in discutie pe altcineva decat pe COMINTERNISTUL Malraux, terorist-literat demascat
    de istorici ca actionand in China bolsevicilor Sun Iat Sen, Cian Kai Shi si Mao, ulterior in anii 1930 organizand Razboiul
    civil din Spania(1936-1939) dupa Congresul VII Comintern din 1935!!! Repet, a intermediat cumpararea de avioane militare
    pentru TERORISTII REPUBLICANI bolsevici sub acoperire… Tovarasa mai bine ne mai recita niste versuri postume…E plin forumul de stalinisti, te impiedici de ei la tot pasul…

  15. Titlul e oarecum plagiat,era „va fi unul crestin sau nu va fi deloc” Spanule.Dar ti-a iesit ,nu? Ai dat apa la moara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.