Nu comentăm, iar colegii de la televiziuni sunt nedumeriți și e de înțeles. Ne vom abține azi de la opiniile pe televizor, care vor inunda, legitim, sfera publică. Publicăm acest text și socotim că nu vocea noastră trebuie să se audă, scrie tolo.ro.
Victimele sunt cetățenii României, fie că sunt plătitori de taxe sau copiii și vârstnicii deposedați de banii cuveniți lor din cauza unui sistem care vămuia cu 10% contractele Ministerului Dezvoltării Teritoriale și Turismului.
De mită au profitat, spune sentința de azi, ministrul Elena Udrea, apropiații săi, PD-L și postacii plătiți să vă bată la cap vreme de 6 ani cum că, ”în cazul Gala Bute, nu există nicio probă”! Trei inculpați au primit sentință cu executare, denunțătorii au primit, toți patru, închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.
Vreme de 6 ani, încercarea de prostire a oamenilor nu a acționat doar prin postaci. Există zeci de emailuri la dosar în care televiziuni, ziare și site-uri sunt apelate de oamenii Elenei Udrea ca să-i spele imaginea.
”Scoateți știrile!”, li se spune unora dintre ele.
În acest timp, sute de mii de comentarii pe lună atacă în subsolul a mii de articole. Nu e nicio exagerare! Pe 20 iulie 2012, Cristi Călugăru îi comunică pe email Elenei Udrea că au fost monitorizate și s-au postat comentarii la 3.317 articole în doar 40 de zile!
Aceste opinii comandate și plătite din bani negri încearcă să creeze opinia majoritară, dubiul în capacitatea justiției și, în ultimă instanță, se pritocește neîncrederea că statul va rezolva cazul Gala Bute.
Postacii sunt biciuiți să vină cu atacuri noi, originale, nu să copieze unii de la alții. E un întreg mecanism care apare în dosar. ”Un război hibrid”, așa cum îi place să spună președintelui Traian Băsescu când se referă la pericolele externe. De fapt, acesta este veritabilul război civil hibrid!
Aceleași mesaje apar și azi în spațiul public.
”Se repetă situaţii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelaşi lucru. Este clar că postacii nu au chef de muncă”Cristi Călugăru către Elena Udrea, 1 octombrie 2012 DECIZIA NU E DEFINITIVĂ. Verdictul completului de trei judecători de la Înalta Curte, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, poate fi atacat. Există și recursul la completul de cinci judecători și abia atunci decizia va deveni definitivă. Dar, cum 4 dintre cei 8 inculpați și-au admis vina, banii sunt deja sechestrați, unii în conturi, alții în bunuri.
Sigur că recuperarea milioanelor de euro va dura. Dacă ne uităm însă de unde am plecat cu toții, public și ziariști, poate că nu oboseala şi deziluzia sunt sentimentele care vor rămâne.
Au trecut, e adevărat, 6 ani lungi de la primul articol a ceea ce urma să devină investigația Gala Bute. Însă procurorii au lămurit, până la urmă, traseul banilor, iar judecătorii îl confirmă azi.
Amintiți-vă cine era Elena Udrea în 2011!
Ea reprezenta o putere copleșitoare în statul român, situație care demonstrează, implicit, ce ajunsese statul și pe cine servea el.
De acolo am pornit. Un episod din dosarul Gala Bute arată, cu cifre indiscutabile, câte parale dădea statul pe cetățenii săi. De gura lumii și a presei, ministerul îi taie lui Rudel Obreja 2 milioane de lei din contractul inițial al galei. În același timp însă, același minister îi pasează, în secret, o compensație de 3 milioane de lei aceluiași Rudel Obreja!
Ziarul află acest lucru și-l publică în 24 aprilie 2014. Noi am aflat că Termogaz i-a fi plătit 2 milioane lui Obreja ca să-și achite creditul, de fapt erau 3 milioane cu TVA. E momentul în care Udrea spune: ”Domnul Tolontan se poate aștepta inclusiv să-l dau în judecată”.
În 2015 procurorii reușesc să pună lucrurile cap la cap. În toamna lui 2011, 10 milioane de lei merg instant către municipiul Lupeni.
Ei sunt achitați în două zile! Imediat, banii sunt virați firmei Termogaz, a lui Adrian Gărdean. Ca să aibă de unde. Fiecare creangă din acest arbore agață ceva bani. Gărdean îi pasează mai departe 3 milioane de lei lui Obreja. Pe un contract de publicitate. O ficțiune.
Să privim cifrele în înlănțuirea lor:
• 2 milioane de lei îi taie Ministerul Turismului lui Obreja din contract.
• 3 milioane de lei îi dă, indirect, pe furiș.
• Și, ca să-i verse 3 milioane lui Obreja, ministerul îi plătește în plus 4 milioane lui Gărdean, să-i rămână și acestuia!
La rândul lui, ca să nu plătească TVA, Obreja face un alt contract fictiv de publicitate, cu o firmă fantomă, care-i întoarce banii cash.
Reprezentanții legali ai acestei firme sunt cetățeni ai Republicii Modova, au o stână și au fost plătiți pentru că au prestat publicitate la o gală profesionistă de box!
La stână au ajuns banii. Cum să deconteze Comisia Europeană aceste sume?
Nu e simplu să descâlcești toate rutele. DNA a făcut-o.
Iar acum contractele, facturile și plățile există în dosar și vor rămâne acolo pentru totdeauna, ca probă a unor vremuri când statul făcea ce-l tăia capul.
Decide el să organizeze, în fapt, Gala Bute? Da. Nu conta Comisia Europeană, nu contau propriii cetățeni, el o organizează! E silit să taie din bani? O face, însă, de fapt, pe la spatele publicului livrează o tranșă secretă de bani, chiar mai mare. Gândiți-vă. De aici am pornit.
Și atât de puțin le păsa demnitarilor, ministerelor și partidelor de oameni.
România lui 2017 nu mai e România lui 2011. Cu oricâte piedici și zigzaguri, țara se schimbă.
Într-un dialog telefonic purtat în septembrie 2010 cu unul dintre oamenii de afaceri de casă ai ministerului, Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea, îi spune acestuia că ”sunt bosumflat că n-am decât vești proaste, pe toată linia!”.
SRI, care-l monitoriza pe afacerist, înregistrează discuția. Ministerul nu dăduse încă drumul la plăți. Era criză, se tăiaseră salariile, banii pentru lucrări nu ajungeau decât la anumite firme. Apoi, Lungu devine încrezător că banii vor veni, ceea ce s-a și întâmplat: ”Mai așteptăm un pic! Trebuie să iasă și soarele!”. Victimele ar spune că a avut dreptate.
Sursa: tolo.ro
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.