Sentințe în dosarul lui Mazăre, Constantinescu și Borcea

Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa, proces început în urmă cu nouă ani. Mazăre a fost acuzat de fals, abuz în serviciu, spălare de bani şi un prejudiciu de 114 milioane de euro

La rândul său, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Omul de afaceri Cristian Borcea, considerat unul dintre beneficiarii acestor retrocedări frauduloase, a fost achitat de către judecători. Decizia nu este definitivă.

Fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi condamnare fiind dispusă şi în cazul unui alt inculpat în dosar, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti. La trei ani de închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa Ramona Dospinescu, fostul şef al Direcţiei Tehnic- Investiţii Ion Marica, fostul consilier juridic Cristian Talpău şi Nora Chirca, tot consilier juridic. Trei ani cu suspendare a primit şi Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanţa şi asociat cu Borcea şi Săvulescu într-o societate comercială.

Omul de afaceri Cristian Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo, a fost achitat.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost judecat, alături de alte 36 de persoane, pentru restituirea și atribuirea ilegală de întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, atât plajă cât și faleză. Alături de fostul primar mai sunt judecați și alte nume cunoscute precum fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, sau fostul finanțator de la Dinamo, Cristi Borcea.

„Patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, au susținut anchetatorii.
Aceștia au mai spus că plajele și falezele restituite fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, „adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

În cazul lui Radu Mazăre, DNA a cerut o pedeapsa maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu pe motiv că în perioada 2002-2007, împreună cu membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei şi având complicitatea celorlalţi inculpaţi, a prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.