Şerban Nicolae despre CSM: Tendinţă de ţâfnă

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, marţi, la Comisia juridică, că a existat din partea CSM „o anumită tendinţă de ţâfnă” şi „o atitudine de cârcotaşi” în legătură cu propunerea sa legislativă de modificare a Codului de Procedură Penală în privinţa arestării preventive şi încătuşării.

„Am primit, la solicitarea mea, un punct de vedere din partea CSM. Vă spun cu regret că, dincolo de orice aspecte pertinente pe care le iau în considerare cu respect, am constatat că există o anumită tendinţă de ţâfnă, pe care eu nu pot să o explic şi de atitudine de cârcotaşi faţă de o propunere legislativă. În esenţă, ceea ce propun eu este o dezbatere la nivelul corpului legiuitor pentru chestiuni care au facut deja obiectul dezbaterilor publice în legătură cu unele aspecte legate de arestarea preventivă, de încătuşare, de diferenţe de tratament. Cred că o dezbatere în Parlament este binevenită, în cel mai rău caz poate să fie respinsă propunerea legislativă, dar în niciun caz să irite sau să genereze ultragieri ideea de a ne exercita atributul constituţional de iniţiativă legislativă”, a afirmat senatorul PSD, citat de Mediafax în pagina electronică.

Şerban Nicolae a propus, la începutul lunii ianuarie, un proiect ce prevede că arestul preventiv se poate decide doar în cazul infracţiunilor cu acte de violenţă, cu condiţia să se probeze că, astfel, se va evita un pericol concret pentru ordinea publică. Cei acuzați de corupție ar urma să nu mai fie arestați preventiv.

Proiectul propune ca arestul preventiv să fie sub două forme: arestul la domiciliu şi arestul sever. Proiectul mai prevede că inculpatul asupra căruia s-a dispus una dintre aceste măsuri preventive nu va fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.