Sfântul Ierarh Vasile cel Mare

Îl prăznuim pe 1 ianuarie pe Sf. Vasile cel Mare, dar şi pe 30 ianuarie, de Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Grigore de Nazianz.

Sfântul Vasile a trăit între 330 şi 379, în timpul împăratului Constantin. S-a născut într-o familie înstărită, în Cezareea Capadociei, părinţii săi fiind credincioşi.

Tatăl, Vasile, era dascăl, iar mama, Emilia, o femeie extrem de frumoasă, a născut patru fii purtători de semne, Petru, Sfântul Vasile, Grigorie şi Navcratie, şi o fată, care s-a sfiţit, Macrina.

Episcop al Cezareii, Sf. Vasile a avut, de asemenea, şi rangul de Mitropolit al Capadociei și Exarh al Pontului. Autoritatea sa se întindea între Munții Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, într-o perioadă grea pentru biserică.

Înzestrat pentru studiu, a iubit cartea şi a învăţat în şcoli din Cezareea, Bizanţ, dar şi Atena, unde l-a cunoscut SF. Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie.

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se mai numeşte Revelion sau seara Sfântului Vasile. În tradiţia românilor, în noaptea de Anul Nou, copiii umblă cu sorcova urând de viaţă lungă, sănătate şi spor în casă.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a întocmit una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, Moliftele Sf. Vasile, care reprezintă o grupare de trei rugăciuni, folosite doar în condiţii speciale, după o pregătire duhovnicească susţinută cu post îndelungat şi rugăciune şi citite numai de slujitorii Bisericii. Sunt rugăciuni adresate credincioşilor tulburaţi sufleteşte şi trupeşte care aduc însă pagubă şi necazuri dacă sunt sunt folosite la întâmplare.

Că lupta cu duhurile necurate nu este o joacă o spune însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, „sufletul este osârduitor, iar trupul este neputincios”, care ne aminteşte, de asemenea, într-un cuvânt adresat apostolilor, „acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune şi cu post”.

Mare teolog şi pastor al Bisericii, Sf. Vasile cel Mare a redactat, pe baza tradiţiei capadociene, o Liturghie care a fost adoptată şi la Constantinopol, potrivit creştinortodox.ro.

În prezent, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte numai de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, pe 1 ianuarie, în ziua Sfântului Vasile, în Joia şi Sâmbăta din Săptămâna Patimilor, pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, şi pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei.

Aproape 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sf. Vasile cel Mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.